Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Per Helge Pedersen
Kronikk
15 april 2020 19:15
Del på Facebook
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Berserk fabrikker i Kristiansund. Foto: Stiftelsen Nordmøre MuseumBerserk fabrikker i Kristiansund. Foto: Stiftelsen Nordmøre Museum

Per Helge Pedersen, fast skribentPer Helge Pedersen, fast skribentEtter krigen var Kristiansund og Nordmøre selvforsynt med det meste. Det var skofabrikker, det var ullvarefabrikk og det var konfeksjonsindustri for å nevne noe. I denne lille erindringen tar jeg for meg litt om konfeksjonsindustrien i Kristiansund. Vi hadde flere fabrikker hvor Berserk Fabrikker og  Suveren Lars Hansen var de største.

Denne industrien ga mange arbeidsplasser, ikke minst kvinnearbeidsplasser.  Det ble produsert klær av høy kvalitet. Berserk produserte mest arbeidstøy, mens Lars Hansen var stor på dresser.

Det var ellers mange skreddere både i byen og rundt på bygdene den gang.

Berserk var et kjent begrep

Forløperen for Berserk Fabrikker var Kristiansund Oljeklædefabrik. Etter krigen ble det bygget ny fabrikk i nærheten av sykehuset i byen. Den bygningen er som mange andre bygget om til annet bruk i vår tid.

Berserk Fabrikker holdt det gående lenger enn de fleste andre konfeksjonsfabrikker i Norge.  I 1969 tok stortingsrepresentant Asmund Kristoffersen (A) opp en sak i Stortinget hvor han ba om en tiltakspakke for å redde Berserk som da var en mellomstor bedrift med produksjon i Kristiansund og Eide. Men statsråd Lars Sponheim (V) hadde lite å bidra med.  Regjeringen den gang ville nødig blande seg inn i det å redde bedrifter. Arbeidsløshet syntes ikke å være en prioritert oppgave for regjeringen.

Styret i Berserk besluttet derfor å legge ned bedriften. Det ble forhandlet med Aalesund Oljeklledefabrikk med tanke på videre drift i Kristiansund. Men det ble ingen suksess. Etter det jeg husker var det FG Eiendom som overtok fabrikklokalene i Kristiansund.

Da jeg var journalist i Tidens Krav , var jeg flere ganger innom Berserk for å lage reportasjer. Det var en god ledelse og dyktige ansatte ved fabrikken.

Kvalitetsdresser fra Lars Hansen

Lars Hansen drev konfeksjonsfabrikk ved Allanengen skole allerede før krigen.  Bygningen ble skadet under krigen,  men bygningen ble reparert og overtatt av tyskerne.

Etter krigen startet konfeksjonsfabrikken opp igjen.  Det ble også bygget opp en ny fabrikk i nærheten av sykehuset. Men som mange andre norske konfeksjonsfabrikker ble konkurransen knallhard i og med at mye av denne type produksjon ble lagt til lavkostland fra begynnelsen av 1970-årene og utover. 

Nå er også lokalene til Lars Hansen bygget om til boliger og andre formål.

Konfeksjonsfabrikken Fosna

Den ble startet i 1913 av Oluf Herlofsens sønner. Denne fabrikken ble utvidet til å bli stor på herrekonfeksjon. Fosna var en av de første store konfeksjonsfabrikkene som måtte legge ned. Det skjedde i 1971. Like etter )1973) ble to andre store konfeksjonsfabrikker i Norge lagt ned – Hercules i Oslo og Ålesund Konfeksjonsfabrikk. Fosna hadde sin fabrikk like ved sykehuset. Etter nedleggelsen ble lokalene i en periode brukt som posthus. Nå er det bygget om til andre formål.

Egen konfeksjonsfabrikk på Nordlandet

Vi hadde også en egen konfeksjonsfabrikk på Nordlandet. Nede på Grunden lå fabrikken til Offenberg.  Jeg har liten kunnskap om denne fabrikken, men jeg mener det var drift der utover på 1950-tallet. Det er sikkert lesere som kan gi flere opplysninger både om Offenberg-fabrikken – og om det som ellers skjedde innen konfeksjonsindustrien i Kristiansund. Mitt bidrag denne gang er tatt frem for å vise at vi var selvforsynt med det meste. Dette var også viktig for å holde sysselsettingen oppe, ikke minst blant kvinner.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 6 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøHer er kontaktinformasjonhttps://naturvernforbundet.no/ansatte/holger-schlaupitz/
Terje Sundsbø 7 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSom vanlig svarer du ikke på de spørsmål du får. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?Representerer du virkelig Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 11 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu får bruke energi på å finne ut av Naturvernforbundet sitt formål.
Terje Sundsbø 13 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSom vanlig svarer du ikke på de spørsmålene du får. Er ikke det litt pinlig å representere Naturvernforbundet på en ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu er i det filosofiske hjørnet i dag. Du får ta deg ei misjonsferd, sville for sville,  og sjå kor ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrBurde ikke heller du alliere deg med Frank Sve (Frp)? I følge Hans-Peter Kaaresen blir jo Frank Sve (Frp) den ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse