Etter krigen var Kristiansund og Nordmøre selvforsynt med det meste. Det var skofabrikker, det var ullvarefabrikk og det var konfeksjonsindustri for å nevne noe. I denne lille erindringen tar jeg for meg litt om konfeksjonsindustrien i Kristiansund. Vi hadde flere fabrikker hvor Berserk Fabrikker og Suveren Lars Hansen var de største.
Denne industrien ga mange arbeidsplasser, ikke minst kvinnearbeidsplasser. Det ble produsert klær av høy kvalitet. Berserk produserte mest arbeidstøy, mens Lars Hansen var stor på dresser.
Det var ellers mange skreddere både i byen og rundt på bygdene den gang.
Berserk var et kjent begrep
Forløperen for Berserk Fabrikker var Kristiansund Oljeklædefabrik. Etter krigen ble det bygget ny fabrikk i nærheten av sykehuset i byen. Den bygningen er som mange andre bygget om til annet bruk i vår tid.
Berserk Fabrikker holdt det gående lenger enn de fleste andre konfeksjonsfabrikker i Norge. I 1969 tok stortingsrepresentant Asmund Kristoffersen (A) opp en sak i Stortinget hvor han ba om en tiltakspakke for å redde Berserk som da var en mellomstor bedrift med produksjon i Kristiansund og Eide. Men statsråd Lars Sponheim (V) hadde lite å bidra med. Regjeringen den gang ville nødig blande seg inn i det å redde bedrifter. Arbeidsløshet syntes ikke å være en prioritert oppgave for regjeringen.
Styret i Berserk besluttet derfor å legge ned bedriften. Det ble forhandlet med Aalesund Oljeklledefabrikk med tanke på videre drift i Kristiansund. Men det ble ingen suksess. Etter det jeg husker var det FG Eiendom som overtok fabrikklokalene i Kristiansund.
Da jeg var journalist i Tidens Krav , var jeg flere ganger innom Berserk for å lage reportasjer. Det var en god ledelse og dyktige ansatte ved fabrikken.
Kvalitetsdresser fra Lars Hansen
Lars Hansen drev konfeksjonsfabrikk ved Allanengen skole allerede før krigen. Bygningen ble skadet under krigen, men bygningen ble reparert og overtatt av tyskerne.
Etter krigen startet konfeksjonsfabrikken opp igjen. Det ble også bygget opp en ny fabrikk i nærheten av sykehuset. Men som mange andre norske konfeksjonsfabrikker ble konkurransen knallhard i og med at mye av denne type produksjon ble lagt til lavkostland fra begynnelsen av 1970-årene og utover.
Nå er også lokalene til Lars Hansen bygget om til boliger og andre formål.
Konfeksjonsfabrikken Fosna
Den ble startet i 1913 av Oluf Herlofsens sønner. Denne fabrikken ble utvidet til å bli stor på herrekonfeksjon. Fosna var en av de første store konfeksjonsfabrikkene som måtte legge ned. Det skjedde i 1971. Like etter )1973) ble to andre store konfeksjonsfabrikker i Norge lagt ned – Hercules i Oslo og Ålesund Konfeksjonsfabrikk. Fosna hadde sin fabrikk like ved sykehuset. Etter nedleggelsen ble lokalene i en periode brukt som posthus. Nå er det bygget om til andre formål.
Egen konfeksjonsfabrikk på Nordlandet
Vi hadde også en egen konfeksjonsfabrikk på Nordlandet. Nede på Grunden lå fabrikken til Offenberg. Jeg har liten kunnskap om denne fabrikken, men jeg mener det var drift der utover på 1950-tallet. Det er sikkert lesere som kan gi flere opplysninger både om Offenberg-fabrikken – og om det som ellers skjedde innen konfeksjonsindustrien i Kristiansund. Mitt bidrag denne gang er tatt frem for å vise at vi var selvforsynt med det meste. Dette var også viktig for å holde sysselsettingen oppe, ikke minst blant kvinner.