Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Hogne Hongset, energiinteressert
Kronikk
15 april 2021 11:36
Del på Facebook
Statnetts NorNed-anlegg på Raustad, utløpet for sjøkabelen mellom Norge og Nederland.Illustrasjonsfoto: Tor Erik Schrøder / NTB
Statnetts NorNed-anlegg på Raustad, utløpet for sjøkabelen mellom Norge og Nederland.Illustrasjonsfoto: Tor Erik Schrøder / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

«Storfamilien» NHO har to medlemmer som logisk skulle ha ulike interesser når det gjelder strømpriser. Familiemedlem Energi Norge organiserer de som produserer strøm, og har selvsagt interesse av at strømprisene er så høye som mulig.

Norsk Industri er også medlem av familien, og organiserer industribedrifter som bruker den strømmen Energi Norges medlemmer produserer. Så Norsk Industri skulle like logisk å ha interesse av nettopp det motsatte, altså at strømprisene var lavest mulig.

Når da direktørene Kroepelien i Energi Norge og Lier Hansen i Norsk Industri går ut sammen i Dagbladet 13.4. med et felles budskap om forhold som er viktige for strømprisene, blir det selvsagt interessant. Og direktørenes anliggende er en rørende enighet om at tilknytningen til EUs energimarked gjennom ACER er en velsignelse. Dette er de så sikre på, at de ber Rødt og Senterpartiet slutte «å dytte industrien foran seg» når disse partiene ønsker å melde Norge ut av EUs energibyrå ACER. Direktørene hevder at ACER er et vennligsinnet EU-byrå som bare har som oppgave å sørge for at alle i unionen blir behandlet likt, og at markedet for øvrig vil sørge for sikker tilgang på strøm til riktig pris for alle.

De to direktørene har rett i at ACER skal sikre at alle blir behandlet likt. Så likt at strømprisene etter hvert skal bli like i alle land! Det er EUs erklærte mål med energiunionen som Norge knytter seg stadig tettere til. ACER er redskapet som skal få dette til å blir en realitet. Mye av den norske konkurransefordelen basert på lave strømpriser er allerede borte. Hvis ACER lykkes i oppgaven med å få strømprisene jevnet helt ut, vil den særnorske konkurransefordelen basert på strømpriser være begravd for godt. 

Det er høyst forståelig at Energi Norge gleder seg over dette, og ser positivt på ACERs rolle og arbeid. Det er mye vanskeligere å se hva medlemsbedriftene i Norsk Industri skulle ha å tjene på en videre samordning av strømprisene i den energiunionen vi knyttes til gjennom ACER.

Hva bidrar så markedsaktørene i kraftbransjen med i spillet om strømprisene? Et oppslag hos analyseselskapet MONTEL samme dag som Kroepelien og Lier Hansen skriver i Dagbladet, gir en tankevekkende innsikt i akkurat det.  

MONTELs overskrift er slik: «Nye kabler gir prishopp i Sør-Norge».        

Så innledes kommentaren slik:

«Den nye Nordlink-kabelen til Tyskland og den kommende Englands-kabelen har gitt vannkraftprodusentene klare incentiver til å spare på vannet, noe som har gitt et markant kraftprisløft i Sør-Norge.

- Det er helt opplagt at de som disponerer magasiner i Sør-Norge har ganske høye forventninger til kraftprisene til høsten. Det er naturlig å tenke at dette i stor grad er knyttet til oppstarten av NSL-kabelen til England, sier sjefanalytiker Sigbjørn Seland i Storm Geo til Montel.»

Dermed blir vi påminnet om at markedslogikk er akkurat det,- markedslogikk! Her får kraftselskapene til og med dobbel uttelling: Å «spare på vannet» driver strømprisene opp mens vi venter på at kabelen til England skal bidra med sin priseffekt i tillegg. Så kan det «sparte vannet» selges til en enda høyere pris. Kan det bli bedre,- for strømprodusentene?   

Av: Hogne Hongset, kabelmotstander

Om forfatter

Hogne Hongset (født 6. juni 1940 på Vega) er en norsk forfatter, organisasjonsmann og fagforeningsmann. Hongset har skrevet en dokumentarbok om naturgass og utbyggingen av Ormen Lange-feltet. Han har også skrevet flere kriminalromaner innen temaet olje og energi.

Han har arbeidet mange år i oljebransjen, blant annet ti år som informasjonssjef i Statoil. Før han gikk av med pensjon arbeidet han i ti år med næringspolitikk som spesialrådgiver i LO-forbundet Industri Energi.

Hongset var i perioden 2013-2014 redaktør for det industrifokuserte magasinet På Spissen, som ble utgitt av Industri Energi.

Les mer:  Wikipedia

Hogne Hongset. Foto: PrivatHogne Hongset. Foto: Privat

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

@Terje SundsbøDet er vel nettopp reduksjon av trafikken i Ålesundstunellane som er saken.Ekspressbusser korresponderer med fergene utan ventetid, begge retninger. Prioritert ...
@Geir Ole SætremyrDu mener det er viktig å unngå økning i trafikken. Da gjelder det vel å unngå den enorme trafikkøkningen i ...
@Terje SundsbøNår det gjeld Møreaksen har vi i våre høyringar gått i rette med SVV sine prognoser der trafikken i eit ...
@Geir Ole SætremyrØkt trafikk er vel et problem også når det skjer på Sunnmøre. Siden vi nå kommenterer en artikkel om Møreaksen, ...
@Terje SundsbøDet tendensiøs er at du linker alt opp mot Møreaksen for å implementere det i vidare tankerekke.Økt trafikk er eit ...
@Geir Ole SætremyrHva mener du når du hevder at mitt spørsmål er tendensiøst - det er jo svært likt det du selv ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse