Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Per Helge Pedersen, fast skribent
Kronikk
07 januar 2023 11:23
Del på Facebook
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Vi har gjennom årene sett at mange offentlige prosjekter er blitt langt dyrere enn forutsatt.  Som pressemann i mer enn 50 år har jeg fulgt mange prosjekter. Mange av dem har kostet skjorta. Mongstad-utbyggingen sprakk økonomisk med seks milliarder kroner. Det ga oss uttrykket en Mong.

Siden har vi hatt mange store prosjekter som har blitt langt dyrere enn det som var forutsatt. Nå er det Follobanen som rir oss som en mare. Problemet er at en Follo er mange ganger en Mong.

Tidenes anleggskatastrofe

Jeg satt som sjefredaktør i Byggeindustrien da Folloprosjektet startet opp. Tidlig i prosjektet kom det mange bekymringsmeldinger til vår redaksjon. Problemet var at mange av dem som ble satt til å lede dette prosjektet ikke hadde noen som helst erfaring fra bygg og anlegg. Og Follobanen er det største anleggsprosjektet vi har hatt i Norge. Jeg skrev på et tidlig tidspunkt at dette kunne bli tidenes største anleggskatastrofe. Det synes som om jeg får rett.

Arrogante ledere

Mange oppfattet ledelsen i Follobane-prosjektet som arrogante – og tidlig så vi at den kontraktstrategien som ble valgt førte til problemer. Store norske entreprenører ble valgt bort til fordel for utenlandske aktører. Problemet var at flere av disse store utenlandske entreprenørene gikk konkurs – og dette kostet selvsagt enormt med penger. I tillegg ble det store forsinkelser i prosjektet.

annonse

Problemet er at det ble innført et system med få, men enormt store kontrakter.

Selvsagt må det granskes

Selvsagt må Folloprosjektet granskes, men da må man  se på hele prosjektet og hvordan det har utviklet seg. Det holder ikke bare å se på problemene rundt strømforsyningen. Dette er ikke det første offentlige prosjektet som går helt galt. Vi kan ramse opp en rekke. Ta Fregatt-kontrakten, helikopterkjøp, Romeriksporten, Oslofjord-forbindelsen, E6-prosjektet ved Mjøsa, vannverkskandalen i Oslo, sykehusprosjekter og ikke minst alle skandalene som knyttes til nye datasystemer for det offentlige. Listen kan gjøres langt lengre.

Ingen stilles til ansvar

Problemet er at det synes å være særdeles vanskelig å stille noen til ansvar for at milliarder av kroner bokstavelig talt blir kastet på havet. Politikerne beklager gjerne, men hva hjelper det? Deres grenseløse hengivenhet til eksperter er enorm. Det blir kostbart i lengden.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Det som Hofseth skriver her, er så logisk og klokkeklart at alle ser fornuften i det.Prosjektet Borgundfjord- og Veddetunnelen er ...
Anne Mari Sandshamn 1 dager siden Trafikktrygging og næringsvegane viktigast!
@Terje SundsbøSi ikke det du, her er den mest berømte.. Og neida, ikke nødvendigvis av innsig av vann, men dog... 300 ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Trafikktrygging og næringsvegane viktigast!
@Anne Mari SandshamnJeg tror det skjer oftere at veier oppe i dagen blir stengt pga. mye vann/flom enn at undersjøiske tunneler stenges ...
Anne Mari Sandshamn 2 dager siden Trafikktrygging og næringsvegane viktigast!
Ser jo med klarhet nå, etter siste uværet , hvor rammet en kanbli av uvær - i undersjøiske tuneller! Tenker ...
Ketil Strand Andersen 2 dager siden Symbolpolitikk i bakvendtland
Merk at de to tårnene man ser på illustrasjonsfotoet er kjøletårn som brukes i varme land for å redusere temperaturen ...
Takker så mye for publisering KSU! Håper det kan skape en viss debatt :-)
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte