Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Del på Facebook
Hogne Hongset med nytt tilsvar til Andreas Christiansen Halse, fagsjef i Tankesmien Agenda (bildet). Foto: Tankesmien Agenda
Hogne Hongset med nytt tilsvar til Andreas Christiansen Halse, fagsjef i Tankesmien Agenda (bildet). Foto: Tankesmien Agenda
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Andreas C Halse i Tankesmien Agenda adresserer meg og Alternativ energikommisjon på nytt på KSU.no 6.januar. Tittelen på Halses innlegg var denne: «Putins gasskrig bør ikke føre til politiske panikkvedtak på energifeltet».

Det politiske «panikkvedtaket» Halse er mest redd for, er at Norge skulle følge forslaget fra Alternativ energikommisjon (AEK) om å koble norske strømpriser løs fra de europeiske prisene. Fy og fy! Ifølge Halse kan vi da risikere at andre land nekter å selge strøm til oss når vi måtte trenge det.

Men AEK legger uttrykkelig til grunn at vi skal fortsette å utveksle strøm kontinuerlig med landene vi er knyttet opp mot, til fordel for alle parter. Og vi skal selge netto overskudd de årene vi har det, og ha netto import fra utlandet bare når Vårherre rundt hvert 10. år er litt snau med nedbøren. Sist dette skjedde var i 2010. Det hjelper ikke, mener Halse. Ifølge ham vil utlandene nekte å selge til oss når vi måtte trenge det, hvis Norge etablerer en ordning der norsk strøm, produsert i Norge, prises til norske kunder ut fra hva det koster å produsere strøm i Norge!

Dette er pent sagt et kreativt resonnement fra Agendas fagsjef for energi. For tiden er Norge den største eksportøren av energi inn i EU og Storbritannia. Sammenlignet med eksporten vår av olje og spesielt naturgass, er vår netto eksport av strøm så liten at den nesten ikke merkes i utlandene. I EU reguleres nå strømprisene politisk i en lang rekke land, med Tyskland i spissen, og ut fra nasjonale behov. Hvis Norge skulle driste seg til det samme, skal vi altså ifølge Halse risikere å bli nektet import når vi med mange års mellomrom skulle trenge det.      

Halse mener også at det ikke er praktisk mulig å lage et system der vi frikobler oss fra strømprisene i andre land. Argumentene hans for dette synes å være bygd på denne velformulerte setningen av den danske humoristen Piet Hein: «Det er utrolig hva man ikke kan, når man av ærlig vilje ikke prøver.» Til sammenligning kan det anbefales å lese denne artikkelen av Morten Breivik, førsteamanuensis ved Institutt for teknisk kybernetikk ved NTNU: «I praksis tilrettelegges det for at Norge skal bli fattigere.»

Det er også vanskelig å skjønne hvorfor Agendas fagsjef for energi bruker tid på å konstruere en type helt urealistiske «risikoscenarier» for Norge. Det moderne Norge ble bygd nettopp på at vi hadde lavere strømpriser enn i de landene vi konkurrerte med. Det gav oss blant annet en tungindustri som, enn så lenge, er hjørnesteinsbedrifter i en laaang rekke byer og lokalsamfunn.

Og lavere strømpriser enn i andre land har historisk vært en fordel for alt annet næringsliv også, for alle husholdninger og for all offentlig virksomhet. Barnehager og skoler, sykehus og universiteter, idrettshaller og kommunale kulturhus,- alle har strømregninger. Absolutt alle får nå merke konsekvensene av en energipolitikk som ikke tjener noen andre enn kraftbransjen. Den viktigste årsaken til økte renter er økende inflasjon, og den er først og fremst drevet av de skyhøye strømprisene. For de treffer deg ikke bare på din private strømregning. Høye strømpriser driver prisen på alle varer og de fleste tjenester i været. 

Agenda presenterer seg slik på eget nettsted: «Tankesmien Agenda er en partipolitisk uavhengig tankesmie, som bidrar til samfunnsanalyse og politikkutvikling for sentrum-venstre.»

Vår nåværende «sentrum-venstre»-regjering har lenge slitt med krisepregete meningsmålinger. Så ille er det at kommentaren til en ny måling i Klassekampen lørdag 6.1., signert Bjørgulv Braanen, har denne tittelen: «Akutt behov for livredning». Og Braanen peker på nettopp energipolitikken som den avgjørende faktoren for at regjeringen har så lav tillit.

Så hvorfor er Agenda «panikkadvokat» for at Norge skal fortsette med en energipolitikk som er direkte destruktiv? Hvis denne politikken får fortsette, vil den fjerne siste rest av den konkurransefordelen som faktisk har bygd opp det moderne norske velferdssamfunnet.

At Cevita produserer sak på sak som skal legge nye snubletråder for sittende regjering, det overrasker ingen. At Agenda bidrar til det samme, er knapt til å forstå! 

Tråd med meningsutveksling

Les også

Norge trenger mer kraft

Les også

Halse med velbrukt debattknep!

Les også

Putins gasskrig bør ikke føre til politiske panikkvedtak på energifeltet

Les også

Hvem er egentlig Agenda agent for?

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til #614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 12 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrHvorvidt trafikken blomstrer eller ei, er avhengig av befolkningsutviklingen og næringsutviklingen. Hvis disse blomstrer, så vil også lokaltrafikken blomstre.
Geir Ole Sætremyr 16 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøDu har i din kommentar tidlegare klip inn følgande: ""Ny E39 Ørskogfjellet- Vik fører til en innkorting av reisetiden mellom ...
Geir Ole Sætremyr 23 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøDu har oversett det faktum at biltrafikken ikkje skal, eller kan blomstre.
Terje Sundsbø 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrJeg har studert linken – den forteller at flere kjørefelt/nye veier raskt blir tatt i bruk, og dokumenterer at dette ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrDu tar feil igjen. I din referanse til tallet 1200 sier SVV: «Etter at ny E39 Ørskogfjellet- Vik er ferdig utbygd ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse