Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
Del på Facebook
Hogne Hongset med nytt tilsvar til Andreas Christiansen Halse, fagsjef i Tankesmien Agenda (bildet). Foto: Tankesmien Agenda
Hogne Hongset med nytt tilsvar til Andreas Christiansen Halse, fagsjef i Tankesmien Agenda (bildet). Foto: Tankesmien Agenda
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Andreas C Halse i Tankesmien Agenda adresserer meg og Alternativ energikommisjon på nytt på KSU.no 6.januar. Tittelen på Halses innlegg var denne: «Putins gasskrig bør ikke føre til politiske panikkvedtak på energifeltet».

Det politiske «panikkvedtaket» Halse er mest redd for, er at Norge skulle følge forslaget fra Alternativ energikommisjon (AEK) om å koble norske strømpriser løs fra de europeiske prisene. Fy og fy! Ifølge Halse kan vi da risikere at andre land nekter å selge strøm til oss når vi måtte trenge det.

Men AEK legger uttrykkelig til grunn at vi skal fortsette å utveksle strøm kontinuerlig med landene vi er knyttet opp mot, til fordel for alle parter. Og vi skal selge netto overskudd de årene vi har det, og ha netto import fra utlandet bare når Vårherre rundt hvert 10. år er litt snau med nedbøren. Sist dette skjedde var i 2010. Det hjelper ikke, mener Halse. Ifølge ham vil utlandene nekte å selge til oss når vi måtte trenge det, hvis Norge etablerer en ordning der norsk strøm, produsert i Norge, prises til norske kunder ut fra hva det koster å produsere strøm i Norge!

Dette er pent sagt et kreativt resonnement fra Agendas fagsjef for energi. For tiden er Norge den største eksportøren av energi inn i EU og Storbritannia. Sammenlignet med eksporten vår av olje og spesielt naturgass, er vår netto eksport av strøm så liten at den nesten ikke merkes i utlandene. I EU reguleres nå strømprisene politisk i en lang rekke land, med Tyskland i spissen, og ut fra nasjonale behov. Hvis Norge skulle driste seg til det samme, skal vi altså ifølge Halse risikere å bli nektet import når vi med mange års mellomrom skulle trenge det.      

Halse mener også at det ikke er praktisk mulig å lage et system der vi frikobler oss fra strømprisene i andre land. Argumentene hans for dette synes å være bygd på denne velformulerte setningen av den danske humoristen Piet Hein: «Det er utrolig hva man ikke kan, når man av ærlig vilje ikke prøver.» Til sammenligning kan det anbefales å lese denne artikkelen av Morten Breivik, førsteamanuensis ved Institutt for teknisk kybernetikk ved NTNU: «I praksis tilrettelegges det for at Norge skal bli fattigere.»

Det er også vanskelig å skjønne hvorfor Agendas fagsjef for energi bruker tid på å konstruere en type helt urealistiske «risikoscenarier» for Norge. Det moderne Norge ble bygd nettopp på at vi hadde lavere strømpriser enn i de landene vi konkurrerte med. Det gav oss blant annet en tungindustri som, enn så lenge, er hjørnesteinsbedrifter i en laaang rekke byer og lokalsamfunn.

Og lavere strømpriser enn i andre land har historisk vært en fordel for alt annet næringsliv også, for alle husholdninger og for all offentlig virksomhet. Barnehager og skoler, sykehus og universiteter, idrettshaller og kommunale kulturhus,- alle har strømregninger. Absolutt alle får nå merke konsekvensene av en energipolitikk som ikke tjener noen andre enn kraftbransjen. Den viktigste årsaken til økte renter er økende inflasjon, og den er først og fremst drevet av de skyhøye strømprisene. For de treffer deg ikke bare på din private strømregning. Høye strømpriser driver prisen på alle varer og de fleste tjenester i været. 

Agenda presenterer seg slik på eget nettsted: «Tankesmien Agenda er en partipolitisk uavhengig tankesmie, som bidrar til samfunnsanalyse og politikkutvikling for sentrum-venstre.»

annonse

Vår nåværende «sentrum-venstre»-regjering har lenge slitt med krisepregete meningsmålinger. Så ille er det at kommentaren til en ny måling i Klassekampen lørdag 6.1., signert Bjørgulv Braanen, har denne tittelen: «Akutt behov for livredning». Og Braanen peker på nettopp energipolitikken som den avgjørende faktoren for at regjeringen har så lav tillit.

Så hvorfor er Agenda «panikkadvokat» for at Norge skal fortsette med en energipolitikk som er direkte destruktiv? Hvis denne politikken får fortsette, vil den fjerne siste rest av den konkurransefordelen som faktisk har bygd opp det moderne norske velferdssamfunnet.

At Cevita produserer sak på sak som skal legge nye snubletråder for sittende regjering, det overrasker ingen. At Agenda bidrar til det samme, er knapt til å forstå! 

Tråd med meningsutveksling

Les også

Norge trenger mer kraft

Les også

Halse med velbrukt debattknep!

Les også

Putins gasskrig bør ikke føre til politiske panikkvedtak på energifeltet

Les også

Hvem er egentlig Agenda agent for?

annonse

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Det som Hofseth skriver her, er så logisk og klokkeklart at alle ser fornuften i det.Prosjektet Borgundfjord- og Veddetunnelen er ...
Anne Mari Sandshamn 1 dager siden Trafikktrygging og næringsvegane viktigast!
@Terje SundsbøSi ikke det du, her er den mest berømte.. Og neida, ikke nødvendigvis av innsig av vann, men dog... 300 ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Trafikktrygging og næringsvegane viktigast!
@Anne Mari SandshamnJeg tror det skjer oftere at veier oppe i dagen blir stengt pga. mye vann/flom enn at undersjøiske tunneler stenges ...
Anne Mari Sandshamn 2 dager siden Trafikktrygging og næringsvegane viktigast!
Ser jo med klarhet nå, etter siste uværet , hvor rammet en kanbli av uvær - i undersjøiske tuneller! Tenker ...
Ketil Strand Andersen 2 dager siden Symbolpolitikk i bakvendtland
Merk at de to tårnene man ser på illustrasjonsfotoet er kjøletårn som brukes i varme land for å redusere temperaturen ...
Takker så mye for publisering KSU! Håper det kan skape en viss debatt :-)
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte