Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Del på Facebook
Andreas Christiansen Halse, fagsjef i Tankesmien Agenda, svarer på kronikk fra Hogne Hongset (bildet). Foto: Privat
Andreas Christiansen Halse, fagsjef i Tankesmien Agenda, svarer på kronikk fra Hogne Hongset (bildet). Foto: Privat
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Den tidligere oljetoppen Hogne Hongset gjentar alternative energimyter i et innlegg 30.12.22.

Grunnpremisset for innlegget er etter hvert velkjente toner: politikere i både Norge og EU har sviktet, Norge bør ut av det europeiske energimarkedet, strømmen bør selges til kostpris og det har ingen betydning hvor mye energi som bygges ut.

annonse

For å starte grunnleggende. Energipolitikken i Norge i dag er et eksempel på blandingsøkonomi. Det er politiske vedtak og reguleringer som bestemmer hva som kan bygges ut, på hvilke vilkår, hvilken reservestrategi vi skal ha, tilknytningen til andre land osv. Så benyttes markedet til å sette prisen. Det er det gode grunner til.

Energi er en begrenset ressurs, og prisen på energi gjenspeiler enkelt og greit ressurssituasjonen i Europa. Grunnen til at Norge er koblet til dette systemet, og at norske og tyske priser har fulgt hverandre tett de siste 20 årene, er at vi har valgt kraftutveksling med Europa som vår reservestrategi.

Det kan man selvsagt være mot. Det vil være fullt mulig å se for seg et mer nasjonalt innrettet system. Problemene med forsyningssikkerhet kan i så fall for eksempel møtes med å rulle ut en rekke gasskraftverk for produksjon i Norge. En slik strategi har etter mitt syn to hovedproblemer.

annonse

For det første er den uforenelig med å nå klimamålene. Og for det andre stiller den Norge i en sårbar posisjon. Putin har rammet Europeisk kraftforsyning i denne omgang, men ingen vet hva som blir den neste krisen. Det vil være å foretrekke å være en del av et større fellesskap dersom den neste krisen rammer oss. Et slikt fellesskap innebærer også felles spilleregler. Norge er ikke garantert import når vi trenger det dersom vi selv skal insistere på å selge og kjøpe strøm kun når vi selv vil og til de vilkårene vi selv ønsker. Energipolitisk alenegang gjør oss derfor sårbare.

Et annet gjentagende poeng fra alternative energistemmer er at vi ikke trenger mer kraft. I denne omgang begrunnes det med beregninger om at Norge vil ha kraftoverskudd i 2050. Til dette er det verdt å nevne to poenger. For det første vil et kraftunderskudd mellom 2026 og 2030 få store konsekvenser, blant annet for mulighetene til å legge til rette for grønn industriutvikling og nye arbeidsplasser. For det andre forutsetter analysene om kraftoverskudd at det faktisk bygges ut kraft. Om en for eksempel ser på DNVs nyeste analyse ligger både sol, vind på land og havvind inne som en forutsetning for et kraftoverskudd i 2050.

Kraftoverskudd kommer altså ikke av seg selv. Det må bygges ut. Da trenger vi troverdige strategier, ikke kamp mot vindmøller.

Tråd med meningsutveksling

Les også

Norge trenger mer kraft

Les også

Halse med velbrukt debattknep!

Les også

Putins gasskrig bør ikke føre til politiske panikkvedtak på energifeltet

Les også

Hvem er egentlig Agenda agent for?

annonse

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Det som Hofseth skriver her, er så logisk og klokkeklart at alle ser fornuften i det.Prosjektet Borgundfjord- og Veddetunnelen er ...
Anne Mari Sandshamn 1 dager siden Trafikktrygging og næringsvegane viktigast!
@Terje SundsbøSi ikke det du, her er den mest berømte.. Og neida, ikke nødvendigvis av innsig av vann, men dog... 300 ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Trafikktrygging og næringsvegane viktigast!
@Anne Mari SandshamnJeg tror det skjer oftere at veier oppe i dagen blir stengt pga. mye vann/flom enn at undersjøiske tunneler stenges ...
Anne Mari Sandshamn 2 dager siden Trafikktrygging og næringsvegane viktigast!
Ser jo med klarhet nå, etter siste uværet , hvor rammet en kanbli av uvær - i undersjøiske tuneller! Tenker ...
Ketil Strand Andersen 2 dager siden Symbolpolitikk i bakvendtland
Merk at de to tårnene man ser på illustrasjonsfotoet er kjøletårn som brukes i varme land for å redusere temperaturen ...
Takker så mye for publisering KSU! Håper det kan skape en viss debatt :-)
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte