Annonse
Andreas C Halse, fagsjef i Tankesmien Agenda
Ytring
Andreas C Halse, fagsjef i Tankesmien Agenda
04 januar 2023 15:28
Del på Facebook
Andreas Christiansen Halse, fagsjef i Tankesmien Agenda, svarer på kronikk fra Hogne Hongset (bildet). Foto: Privat
Andreas Christiansen Halse, fagsjef i Tankesmien Agenda, svarer på kronikk fra Hogne Hongset (bildet). Foto: Privat
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den tidligere oljetoppen Hogne Hongset gjentar alternative energimyter i et innlegg 30.12.22.

Grunnpremisset for innlegget er etter hvert velkjente toner: politikere i både Norge og EU har sviktet, Norge bør ut av det europeiske energimarkedet, strømmen bør selges til kostpris og det har ingen betydning hvor mye energi som bygges ut.

For å starte grunnleggende. Energipolitikken i Norge i dag er et eksempel på blandingsøkonomi. Det er politiske vedtak og reguleringer som bestemmer hva som kan bygges ut, på hvilke vilkår, hvilken reservestrategi vi skal ha, tilknytningen til andre land osv. Så benyttes markedet til å sette prisen. Det er det gode grunner til.

Energi er en begrenset ressurs, og prisen på energi gjenspeiler enkelt og greit ressurssituasjonen i Europa. Grunnen til at Norge er koblet til dette systemet, og at norske og tyske priser har fulgt hverandre tett de siste 20 årene, er at vi har valgt kraftutveksling med Europa som vår reservestrategi.

Det kan man selvsagt være mot. Det vil være fullt mulig å se for seg et mer nasjonalt innrettet system. Problemene med forsyningssikkerhet kan i så fall for eksempel møtes med å rulle ut en rekke gasskraftverk for produksjon i Norge. En slik strategi har etter mitt syn to hovedproblemer.

For det første er den uforenelig med å nå klimamålene. Og for det andre stiller den Norge i en sårbar posisjon. Putin har rammet Europeisk kraftforsyning i denne omgang, men ingen vet hva som blir den neste krisen. Det vil være å foretrekke å være en del av et større fellesskap dersom den neste krisen rammer oss. Et slikt fellesskap innebærer også felles spilleregler. Norge er ikke garantert import når vi trenger det dersom vi selv skal insistere på å selge og kjøpe strøm kun når vi selv vil og til de vilkårene vi selv ønsker. Energipolitisk alenegang gjør oss derfor sårbare.

Et annet gjentagende poeng fra alternative energistemmer er at vi ikke trenger mer kraft. I denne omgang begrunnes det med beregninger om at Norge vil ha kraftoverskudd i 2050. Til dette er det verdt å nevne to poenger. For det første vil et kraftunderskudd mellom 2026 og 2030 få store konsekvenser, blant annet for mulighetene til å legge til rette for grønn industriutvikling og nye arbeidsplasser. For det andre forutsetter analysene om kraftoverskudd at det faktisk bygges ut kraft. Om en for eksempel ser på DNVs nyeste analyse ligger både sol, vind på land og havvind inne som en forutsetning for et kraftoverskudd i 2050.

Kraftoverskudd kommer altså ikke av seg selv. Det må bygges ut. Da trenger vi troverdige strategier, ikke kamp mot vindmøller.

Tråd med meningsutveksling

Les også

Norge trenger mer kraft

Les også

Halse med velbrukt debattknep!

Les også

Putins gasskrig bør ikke føre til politiske panikkvedtak på energifeltet

Les også

Hvem er egentlig Agenda agent for?

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Knut Hoem Nylig Demokratiets veivalg
@Terje SundsbøTakk for svar Terje. Er ikke vanskelig å skjønner hvorfor det er stor uenighet rundt disse prosjektene. - Jeg mener at ...
Terje Sundsbø 53 minutter siden Demokratiets veivalg
Slutt med mer svada fra meningsmotstandere av Møreaksen. Lederen av Stortingets transport- og kommunikasjonskomite sier at Møreaksen skal bygges, fra ...
Terje Sundsbø 4 timer siden Demokratiets veivalg
@Knut HoemOm du forventer svar fra Rasmussen må du skrive et innlegg, han deltar ikke i debatten i kommentarfeltene.-økt trafikkmengde overstiger ...
Knut Hoem 7 timer siden Demokratiets veivalg
Du skriver att utredningen av Romsdalsaksen er gjort riktig, men uten å gå inn på noen av problemene med den.-de ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Demokratiets veivalg
Møreaksen fjerner de virkelige flaskehalsene på våre veier - fergene. Gratis og døgnåpne veier er ikke i nærheten så store ...
Dette sier de nok fordi de vet at det ikke gjør noen forskjell. Det er kapasitet nok til å eksportere ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse