Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
Del på Facebook
Andreas Christiansen Halse, fagsjef i Tankesmien Agenda. Foto: Tankesmien Agenda
Andreas Christiansen Halse, fagsjef i Tankesmien Agenda. Foto: Tankesmien Agenda
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Andreas C Halse angriper Kirsti Bergstø i Klassekampen 27.12.22 under tittelen «Er SV i ferd med å skrote klimamålene?» Artikkelen avslører grunnleggende mangel på kunnskap – hos Halse.

Bergstø vil sikkert svare for SVs standpunkter i klimasaken, men Halse fortjener også et mer generelt tilsvar til sine banalt feilaktige påstander om kraftmarkedet. Han er fagsjef for området «Energi» i Tankesmien Agenda, men innlegget avslører i at kunnskapen hans om årsakene til strømpriseksplosjonen her i landet er høyst mangelfull.

annonse

Halse skriver bl.a.: «Norge sliter per nå med skyhøye strømpriser på grunn av mangel på energi i Europa». Feil. Det vi sliter med, er import av skyhøye europeiske strømpriser. De er blitt høye pga feilslått energipolitikk i EU over mange år, og prisstigningen der er forsterket av Putins krig mot Ukraina.

Når vi nå importerer priskonsekvensene, er det et resultat av feilslått norsk energipolitikk over flere tiår. Den har tillatt Statnetts helt uforsvarlige bygging av sjøkabler inn i Europas høyprisområder. Ingen av kablene til Nederland, Tyskland og England er nødvendige for at vi skal ha full forsyningssikkerhet, og det uten mer nedbygging av natur med nye vindkraftverk. Men disse kablene har lagt landet åpent for det som nå skjer. Norsk vannkraft, som koster 11-12 øre pr kwh å produsere, har nå priser i Norge som sender husholdninger på NAV og bedrifter til skifteretten.

Siste nytt er at norske sykehus må redusere temperaturen så pasientene fryser, for at markedsfundamentalister som Halse og andre skal få rett i at «det hellige alminnelige markedet» må få virke uten innblanding. Heldigvis ser det ut til at tidligere energiminister Marit Arnstad på vegne av SP er i ferd med å sette foten ned for galskapen, med forslag i tråd med rapporten fra Alternativ energikommisjon. Det kan forhåpentligvis få sittende statsråd ut av tafattheten.

annonse

Halse skriver videre dette: «I tillegg er det slik at Norge styrer mot et innenlandsk kraftunderskudd i løpet av noen få år.» Feil igjen. Halse bygger nok her på Statnetts kortsiktige markedsanalyse fra november, som går fram til 2027. Men Statnetts langsiktige markedsanalyse, som en fagsjef for energi må antas å kjenne, går fram til 2050. Der sier Statnett at vi, etter en midlertidig nedgang i kraftbalansen fram mot 2027, vil få stigende kraftoverskudd. I 2050 på 9 TWh, som tilsvarer årsforbruket i Oslo. Og det uten mer vindkraft på land og selv om vi skulle bruke mye strøm til videre elektrifisering og ny industri.

Halses tredje feilslutning er denne: «Mer kraftutbygging i Norge vil uten tvil bidra til lavere priser på strøm i Norge.» Da strømprisene gikk sky high i 2021, nettoeksporterte vi samtidig over 17 TWh strøm til utlandet. Pr i dag har vi i år nettoeksportert 12,7 TWh. Den som mener at det er mangel på strøm i Norge som har fått prisene i taket, og at det er økt produksjon som skal få prisene ned, bør så absolutt ta et elementærkurs i markedsmekanismer.

Red. anm.: Kronikken har vært publisert i en kortere form i Klassekampen den 30.12.2022.

Tråd med meningsutveksling

Les også

Norge trenger mer kraft

Les også

Halse med velbrukt debattknep!

Les også

Putins gasskrig bør ikke føre til politiske panikkvedtak på energifeltet

Les også

Hvem er egentlig Agenda agent for?

annonse

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Det som Hofseth skriver her, er så logisk og klokkeklart at alle ser fornuften i det.Prosjektet Borgundfjord- og Veddetunnelen er ...
Anne Mari Sandshamn 1 dager siden Trafikktrygging og næringsvegane viktigast!
@Terje SundsbøSi ikke det du, her er den mest berømte.. Og neida, ikke nødvendigvis av innsig av vann, men dog... 300 ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Trafikktrygging og næringsvegane viktigast!
@Anne Mari SandshamnJeg tror det skjer oftere at veier oppe i dagen blir stengt pga. mye vann/flom enn at undersjøiske tunneler stenges ...
Anne Mari Sandshamn 2 dager siden Trafikktrygging og næringsvegane viktigast!
Ser jo med klarhet nå, etter siste uværet , hvor rammet en kanbli av uvær - i undersjøiske tuneller! Tenker ...
Ketil Strand Andersen 2 dager siden Symbolpolitikk i bakvendtland
Merk at de to tårnene man ser på illustrasjonsfotoet er kjøletårn som brukes i varme land for å redusere temperaturen ...
Takker så mye for publisering KSU! Håper det kan skape en viss debatt :-)
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte