Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Per Helge Pedersen
Kronikk
30 mars 2019 11:51
Del på Facebook
Trine Skei Grande. Foto: NTB
Trine Skei Grande. Foto: NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Venstre krevde en klar miljøseier i regjeringsforhandlingene på Granavollen. Vern av myr  synes å ha vært Venstres hovedkrav da forhandlingene startet. Og nå har Venstre fått sin første seier. Nå skal myra vernes for å redde klimaet på jorda! De som må betale prisen er selvsagt gårdbrukere ute i landet. Smølabøndene er av de som må betale mest. Dette kan bety slutten for landbruket i øykommunen.

Snur seg i graven

Det er fantastisk når et parti som Venstre som er tuftet på lærere og gårdbrukere ute i distriktene, kan forandre seg så enormt. Nå er det blitt et lite parti i storbyen. Skjønt hvor lenge det vil eksistere som parti er en annen sak. Med dagens partileder Trine Skei Grande går det rett i grøfta. Meningsmålingene nærmer seg null prosent.

Jeg kjenner mange Venstrefolk rundt om i landet som nå er fortvilet. Jeg kjente også mange av de gamle Venstrelederne som nå er døde. De må snu seg i grava.

Jeg startet min politiske løpebane i Venstre. Jeg var formann i ;Møre og Romsdal Unge Venstre da jeg var 16 år gammel. Da var Venstre fortsatt en landsbærende parti som også hadde innflytelse. Man hørte på venstrefolk den gangen. De var opptatt av det som folk flest var opptatt av. Når man hører på Skei Grande blir jo de fleste flau og oppgitt.

Myra er blitt et halmstrå

Nå synes det eneste Venstre har innflytelse over er verning av myr. Myra er blitt Venstres halmstrå. Skei Grande måtte jo få en seier stakkars i Ernas regjering – og den fikk hun altså takket være myra.

Jeg regner med at mange bønder på Smøla nå er klare til å invitere kulturministeren til en tur i myra. Da håper jeg at de forteller henne noen sannhetsord. Da kan man kanskje fortelle henne at denne myrjorda er noe av det beste man kan ha for å dyrke gulrot som fortsatt skal være sunt å spise. Skjønt man vet jo aldri hva som er sunt og ikke i disse tider med all verdens eksperter som snakker om dommedag og det som verre er. Og i Venstre er mange dommedagsprofeter samlet.

Hvor er garantistene?

Da dette famøse forslaget om verning av myr kom, var mange av posisjonens stortingsmenn raskt ute. «Vi skal påse at det selvsagt blir unntaksbestemmelser for Smøla», sa de unisont. Nå er det blitt skapt usikkerhet om hvilke unntaksbestemmelser som kommer. Så hvor sterkt disse garantiene står er en annen sak. Taperne er bønder på Smøla som prøver å bygge opp et bærekraftig landbruk slik at man produsere sunn og trygg mat. Og taper bøndene er det et stort tap for hele Smøla-samfunnet, for Nordmøre og for alle andre distrikter i Norge hvor det kan dyrkes på myr. Og i forhold til de enorme myrareal vi har her i landet, er det kun snakk om å dyrke opp noen få promiller av det samlede myrarealet. Men for Venstre som der opptatt av prosenter og promiller i valgmålingene, teller selvsagt enhver promille.

Smøla bidrar mer enn mange andre

Og tenker man på Smøla bidrar de allerede til å redde klimaet med sine vindmøllepark. I tillegg gror jo også Smøla som alle andre steder igjen med skog. På Smøla er det jo Sitkagran som sprer seg uhemmet. Dette er jo egentlig en forbudt tresort i Norge, men selv Sitkagrana binder CO2.  Den neste store seieren for Venstre er vel at grunneierne nå blir pålagt å fjerne all Sitkagrana på egen bekostning. I sin tid la myndighetene ned påbud om å plante denne grana. Jeg har selv i min tid på folkeskolen med på nyplanting. De plantene jeg satte ned har nå blitt til tusenvis av tre. Denne grana sprer seg nemlig i et rasende tempo.

Et slikt myrvedtak vil sikkert gi Trine Skei Grande en fantastisk oppslutning på alle kaffebarer i Oslo hvor de siste Venstre-velgerne nå synes å ha søkt tilflukt. Men oppslutningen ellers i landet vil falle som stein.

Det store problemet er selvsagt at statsminister Erna er villig til å sluke nok en kamel for å tilfredsstille sine nye regjeringsvenner. Men det koster å sluke kameler for slike tvilsomme saker. På Nordmøre synes velgerne å ha fått nok denne poltikken. Meningsmålingene tyder på at stadig flere nå mener at det er blitt mer enn nok.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 1 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Frode HeimenMeget bra forklart. Den som ikke skjønner dette, fordtår rett og slett ikke sammenhengen. I alle fall hvis de fortsatt ...
Terje Sundsbø 1 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrDu skjønner åpenbart ikke hva du selv skriver. Du har helt rett i at Møreaksen er strekningen Ålesund-Molde. På samme ...
Geir Ole Sætremyr 22 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje Sundsbø""Mener du at motstanden mot Møreaksen skyldes at Stortinget ikke følger opp prosjektene i NTP? Om man kjemper mot bevilgninger ...
Terje Sundsbø 23 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrMotstanden mot Møreaksen spriker i alle retninger. Frp og SV har totalt ulike grunner, og har ingen felles plattform for ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøHusk at inngangen var fergefri E39, oppfatta som ein skulle slippe ferge over Romsdalsjorden, og andre fergestrekningar frå Kristiansand til ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrIngen har betvilt at uten Møreaksen så er fergeavløsning til Otrøya og Gossen et fylkeskommunalt ansvar. Men det ingen av ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse