Annonse
Annonse
Trine Skei Grande. Foto: NTB
Trine Skei Grande. Foto: NTB

Venstre krevde en klar miljøseier i regjeringsforhandlingene på Granavollen. Vern av myr  synes å ha vært Venstres hovedkrav da forhandlingene startet. Og nå har Venstre fått sin første seier. Nå skal myra vernes for å redde klimaet på jorda! De som må betale prisen er selvsagt gårdbrukere ute i landet. Smølabøndene er av de som må betale mest. Dette kan bety slutten for landbruket i øykommunen.

Snur seg i graven

Det er fantastisk når et parti som Venstre som er tuftet på lærere og gårdbrukere ute i distriktene, kan forandre seg så enormt. Nå er det blitt et lite parti i storbyen. Skjønt hvor lenge det vil eksistere som parti er en annen sak. Med dagens partileder Trine Skei Grande går det rett i grøfta. Meningsmålingene nærmer seg null prosent.

Jeg kjenner mange Venstrefolk rundt om i landet som nå er fortvilet. Jeg kjente også mange av de gamle Venstrelederne som nå er døde. De må snu seg i grava.

Jeg startet min politiske løpebane i Venstre. Jeg var formann i ;Møre og Romsdal Unge Venstre da jeg var 16 år gammel. Da var Venstre fortsatt en landsbærende parti som også hadde innflytelse. Man hørte på venstrefolk den gangen. De var opptatt av det som folk flest var opptatt av. Når man hører på Skei Grande blir jo de fleste flau og oppgitt.

Myra er blitt et halmstrå

Nå synes det eneste Venstre har innflytelse over er verning av myr. Myra er blitt Venstres halmstrå. Skei Grande måtte jo få en seier stakkars i Ernas regjering – og den fikk hun altså takket være myra.

Jeg regner med at mange bønder på Smøla nå er klare til å invitere kulturministeren til en tur i myra. Da håper jeg at de forteller henne noen sannhetsord. Da kan man kanskje fortelle henne at denne myrjorda er noe av det beste man kan ha for å dyrke gulrot som fortsatt skal være sunt å spise. Skjønt man vet jo aldri hva som er sunt og ikke i disse tider med all verdens eksperter som snakker om dommedag og det som verre er. Og i Venstre er mange dommedagsprofeter samlet.

Hvor er garantistene?

Da dette famøse forslaget om verning av myr kom, var mange av posisjonens stortingsmenn raskt ute. «Vi skal påse at det selvsagt blir unntaksbestemmelser for Smøla», sa de unisont. Nå er det blitt skapt usikkerhet om hvilke unntaksbestemmelser som kommer. Så hvor sterkt disse garantiene står er en annen sak. Taperne er bønder på Smøla som prøver å bygge opp et bærekraftig landbruk slik at man produsere sunn og trygg mat. Og taper bøndene er det et stort tap for hele Smøla-samfunnet, for Nordmøre og for alle andre distrikter i Norge hvor det kan dyrkes på myr. Og i forhold til de enorme myrareal vi har her i landet, er det kun snakk om å dyrke opp noen få promiller av det samlede myrarealet. Men for Venstre som der opptatt av prosenter og promiller i valgmålingene, teller selvsagt enhver promille.

Smøla bidrar mer enn mange andre

Og tenker man på Smøla bidrar de allerede til å redde klimaet med sine vindmøllepark. I tillegg gror jo også Smøla som alle andre steder igjen med skog. På Smøla er det jo Sitkagran som sprer seg uhemmet. Dette er jo egentlig en forbudt tresort i Norge, men selv Sitkagrana binder CO2.  Den neste store seieren for Venstre er vel at grunneierne nå blir pålagt å fjerne all Sitkagrana på egen bekostning. I sin tid la myndighetene ned påbud om å plante denne grana. Jeg har selv i min tid på folkeskolen med på nyplanting. De plantene jeg satte ned har nå blitt til tusenvis av tre. Denne grana sprer seg nemlig i et rasende tempo.

Et slikt myrvedtak vil sikkert gi Trine Skei Grande en fantastisk oppslutning på alle kaffebarer i Oslo hvor de siste Venstre-velgerne nå synes å ha søkt tilflukt. Men oppslutningen ellers i landet vil falle som stein.

Det store problemet er selvsagt at statsminister Erna er villig til å sluke nok en kamel for å tilfredsstille sine nye regjeringsvenner. Men det koster å sluke kameler for slike tvilsomme saker. På Nordmøre synes velgerne å ha fått nok denne poltikken. Meningsmålingene tyder på at stadig flere nå mener at det er blitt mer enn nok.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag

Tidligere meningsinnlegg

Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte