Annonse
Annonse

IMG 1545Anja og bunadsgeriljaen fikk helseministeren i tale foran Stortinget. Foto: Per Helge Pedersen.

Bunadsgeriljaen imponerte stort på plassen foran Stortinget tirsdag 14. mai 2019. Anja med sin fargerike hær gjorde et sterkt inntrykk i hovedstaden.

Sjelden eller aldri har vel Nordmøre tatt større plass i Oslo enn det de gjorde på denne solfylte dagen. Pressefolk fra alle de viktigste medier var til stede – og politikerne kom ut fra nasjonalforsamlingen – og de tok se god tid. Mange politikere var tydelig nervøse. Nå sto de plutselig overfor en hær de ikke lenger kan neglisjere.

I radio, fjernsyn og i aviser sto bunadsgeriljaen frem med sitt klare og tydelig budskap. Det er ikke hver dag at oppslag om Nordmøre er hovedsak i Dagsrevyen.

Tapte i dag, men vinner i morgen

Ja, selv helseminister Høie holdt appell og han brukte mye tid på bunadsfolket ute på plassen. Dessverre tapte bunadsgeriljaen det første slaget som sto i Stortinget denne dagen. KrF har plutselig skiftet mening etter at de ble regjeringsparti. Mens de før ville frede alle fødeavdelinger, stemte i dag ned forslaget om å frede føden i Kristiansund. Med 51 mot 47 stemmer fikk Erna det som hun ville. Men dette skal nok bli en dyr seier – ikke minst for alle de stortingsrepresentantene fra Nordmøre som stemte med regjeringen og mot sine egne velgere. Slikt glemmer ikke nordmøringene. Det er mange rundt om i Norge som heller ikke vil glemme.

Politikerne fossror

De folkevalgte fra Nordmøre fossror selvsagt i sine bortforklaringer om hvorfor de ikke stemte for å redde fødeavdelingen på Nordmøre. Det synes å skinne gjennom at styret i helseforetaket nå løser problemene deres ved at de går tilbake på det famøse vedtaket fra siste styremøte om å tvangsammenslå fødeavdelingene i Kristiansund og Molde fra august av. Nå blir saken om en slik sammenslåing utsatt forteller ryktene. Mens det står respekt av bunadskvinnene som rodde fra Smøla til Kristiansund med en kvinne som skulle føde, er det nok ikke alle som føler samme respekt mot de folkevalgte som glemmer sine velgere.

Ellers er saken om nytt felles sykehus på Hjelset satt i spill. Helseforetaket har ingen som helst mulighet i å spare så mye penger som kreves for å bygge et nytt sykehus, samtidig som man skal beholde et forsvarlig sykehustilbud i fylket. Nå reiser også sunnmøringene seg til kamp. Endelig har de forstått at deres egne helsetilbud er i fare.

De forsikringer som kommer fra de som er ansvarlig for dette sykehusprosjektet, er lite verdt. Det er ikke bærekraft i helseforetaket til å tåle en slik investering.

En verdig og flott forestilling

Det var en verdig og flott forestilling vi var vitne til på Eidsvolls plass i dag. Som nordmøring var jeg stolt, rørt og glad for den måten arrangementet ble gjennomført på. Det var helproft og med en menneskelig varme. Her var det mange som sto frem, alle med klar tale til makthaverne.

Først en honnør til alle i Aure og omeng som fremsnakket rehab-tilbudet i Aure. Og så kom det flotte bunadstoget inn foran Stortinget. Det var mange med våte øyne rundt meg. For hovedstaden var dette en flott opptakt til det 17.maitoget som kommer rullende opp Karl Johan om noe dager.

Nordmørsbunadene lyste opp

Det var mange ulike bunader i denne demonstrasjonen. Selvsagt gledet meg spesielt at det var så mange som bar nordmørsbunaden – Norges fineste bunad sier jeg. Nå kan vi kanskje også si Norges viktigste bunad. Det et denne bunaden som er i ferd med å vekke folket rundt om. Det skremmer selvsagt vannet av politikerne. Det er i alle fall på tide at de våkner.

Takk for alle flotte ord i dag. Takk for den flotte sangen. Takk for engasjementet. Dette viser at det nytter.

Bunadsgeriljaen har allerede passert 70 000 medlemmer. Tallet øker dag for dag. For bunadsgeriljaen kjemper for noen av de viktigste saker nordmenn er opptatt av. Snart vil også politikerne forstå det – og da finnes det håp om at vi fortsatt kan ha et godt helsetilbud i alle deler av landet vårt. Folket forlanger det.

Når historien skal skrives vil nok Bunadsgeriljaen for alltid ha skrevet sitt navn inn i historien. På Nordmøre kan vi kanskje si at det har startet en ny tid. En tid med fremtidshåp og optimisme.

I ettertid vil nok mange minnes 2019 som det året nordmøringen ikke lenger sto med lua i hånda. Det var året da man satte makt bak kravene sine. Med bunad og samhold kan man komme langt.

Gratulerer igjen til Anja og hennes fargerike, fredelige hær.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte