Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
24 oktober 2020 10:34
Del på Facebook
Jernbanetorget med klokke på Trafikantens tårn. Klokka 3 natt til søndag 25. oktober stilles klokka en time tilbake til klokka 2. Foto: Jil Yngland / NTB
Jernbanetorget med klokke på Trafikantens tårn. Klokka 3 natt til søndag 25. oktober stilles klokka en time tilbake til klokka 2. Foto: Jil Yngland / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Siden i vår har klokka vært stilt én time fram. Klokka 3 natt til søndag får vi timen tilbake og går tilbake til normaltid.

Det går mot mørkere og kaldere tider. Når vi stiller klokka tilbake igjen, blir det lysere om morgenen og raskere mørkt på ettermiddagen enn ved sommertid.

Men vi har ikke alltid stilt klokka, og ordningen med sommertid og normaltid kan bli avviklet innen få år. EU-kommisjonen gikk i 2019 inn for et forslag om å avvikle sommertid, men Rådet har ikke vedtatt forslaget som EU-kommisjonen har lagt fram. Dermed er det foreløpig ikke klart om man vil jobbe videre med forslaget i EU.

Men skulle det bli vedtatt, er det opp til hvert enkelt land å bestemme om landet skal bruke sommertid eller vintertid som normaltid. Det kan føre til økte tidsforskjeller i Europa.

I dag bruker over 70 land sommertid, det vil si mindre enn 40 prosent av verdens land. Blant våre naboland gjelder dette Sverige, Finland og Danmark, mens Island og Russland ikke har sommertid.

Innført og avviklet en rekke ganger

De siste 100 årene har sommertid, som man kaller tidsforskyvningen, vært innført og avviklet en rekke ganger i Norge.

Sommertid ble første gang innført i Norge i 1916. Ordningen ble videre gjenopptatt fra 1940–1945 og fra 1959-1965, og den ble innført på nytt i 1980.

Datoene for innføring av sommertid ble også endret i 1996, slik at den norske klokka skulle stilles samtidig som i andre europeiske land.

Ordningen har vært omstridt. Begrunnelsen for å stille klokka om våren var opprinnelig å få lengre og lysere kvelder om sommeren, i tillegg til å spare energi. Noen land innførte sommertid under første verdenskrig for å spare kull, men nyere studier viser at man i dag sparer svært lite strøm på å ha sommertid.

En annen hensikt er å utnytte dagslyset bedre i perioden av døgnet man normalt er våken.

Flere vil kutte ut sommertid

Et argument mot å stille klokka er blant annet at dyrene har innebygde klokker, og at bøndene derfor må bruke tid på overgangen. Bondelaget er blant dem som mener den beste løsningen hadde vært å kutte ut sommertiden.

Et annet argument er at flere undersøkelser har vist at å kutte en times søvn om våren når vi går inn i sommertid, kan ha uheldige effekter på helsen.

I 2018 arrangerte NRK en uhøytidelig digital spørreundersøkelse om sommertid. I undersøkelsen, som fikk over 50.000 svar, svarte ni av ti at de vil ha normaltid hele året eller ha sommertid som normaltid.

Slik husker du hvilken vei klokka skal stilles

Et spørsmål som dukker opp hos mange både om høsten og våren, er hvilken vei klokka skal stilles.

En huskeregel er at den skal stilles mot nærmeste sommerferie. Om våren lengter man fram mot sommerferien, mens man om høsten lengter tilbake til den.

En annen huskeregel er at man skal tenke på hagemøblene. Om våren setter man dem fram, og om høster setter man dem tilbake til lagring.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 1 dager siden Kostnadsreduksjoner på og med Møreaksen
@Anne Mari SandshamnSom vanlig ingen saklige argumenter verken til Rasmussens artikkel eller mine momenter. Det oppsummerer motstanden mot Møreaksen i et nøtteskall.
Anne Mari Sandshamn 2 dager siden Kostnadsreduksjoner på og med Møreaksen
@Arne AlmaasDu har så rett Arne. Å føre en dialog for en selv er ikke vanlig.
Bjørn Nøstvold 2 dager siden Venstre gir seg selv en rett venstre
Ønsker en forandring, stemmer en for forandring.
Vidar Hölm 3 dager siden Neste år er det igjen Stortingsvalg
"Nå er det ikke tid for «blame game», sa helseminister Jan Christian Vestre (Ap) til Sunnmørsposten 24. oktober. Jo, det ...
Vidar Hölm 3 dager siden Neste år er det igjen Stortingsvalg
Norges offentlige helsevesen er i full krise og det er det nettopp Arbeiderpartiet som har hovedansvaret for! Helsereformen 2002/Tore Tønne. ...
Ketil Strand Andersen 7 dager siden Skremmende fremtidsscenario
Bra innlegg. Valg til neste år, da gjelder det.
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse