Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
14 april 2021 21:07
Del på Facebook
EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen. Foto: Aris Oikonomou / Pool / AP / NTB
EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen. Foto: Aris Oikonomou / Pool / AP / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Pfizer/Biontech skal levere 50 millioner vaksinedoser til EU raskere enn planlagt. Også Norge får flere doser.

De 50 millioner dosene kommer i tillegg til de 200 millionene dosene som allerede var planlagt for andre kvartal i år. Det sa EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen i en uttalelse onsdag.

Norge er en del av EUs vaksinesystem og forholder seg derfor til beslutningene som tas om vaksinene av EU-kommisjonen og det europeiske legemiddelverket EMA.

– Dette er en veldig gledelig nyhet. Norges andel av 50 millioner ekstra doser tilsvarer omtrent 600.000 doser, sier helseminister Bent Høie (H) til NTB.

Ny storkontrakt

Von der Leyen opplyser også at EU forhandler om en stor kontrakt med Pfizer som skal strekke seg til 2023. Den innebærer kjøp av 1,8 milliarder doser.

– Vi må fokusere på teknologier som har vist hva de er verdt, sier EU-kommisjonens leder.

Hun sa ikke konkret hva som vil skje med kontraktene med AstraZeneca og Johnson & Johnson. Men Richard Bergström opplyser til det svenske nyhetsbyrået TT at kontrakten med AstraZeneca ikke vil bli forlenget når den utløper.

Dette bekreftes av en kilde i Italias helsedepartement som den italienske avisa La Stampa har snakket med. Kilden hevder at heller ikke kontrakten med Johnson & Johnson vil bli forlenget.

Stanset leveranser

EU håper at de nye dosene fra Pfizer/Biontech kan kompensere for den stansede leveringen av Johnson & Johnson-vaksinen, ifølge von der Leyen.

Det amerikanske konsernet har valgt å utsette de første leveransene av sin vaksine – også kjent under navnet Janssen – til Europa.

Bruken av både denne vaksinen og AstraZeneca-vaksinen er blitt begrenset eller stanset i flere land etter enkelte tilfeller av sjeldne blodpropper blant de vaksinerte.

Danmark valgte onsdag å fullstendig droppe AstraZeneca-vaksinen fra sitt vaksinasjonsprogram. Norge skal ta en ny beslutning om vaksinen torsdag.

Behov for oppdatering

Richard Bergström sier det ikke er bekymring rundt blodproppene som gjør at EUs kontrakt med AstraZeneca ikke forlenges. I stedet er det problemer med leveransene fra det britisk-svenske selskapet som skal ha vært utslagsgivende.

Han peker også på at det kan være utfordrende å oppdatere såkalte virusvektor-vaksiner til nye varianter av koronaviruset. Både AstraZeneca og Johnson & Johnson baserer seg på denne teknologien.

I stedet ønsker EU å satse videre på såkalte mRNA-vaksiner. Vaksinene til Pfizer/Biontech og Moderna er i denne kategorien.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Hans-Peter Kaaresen 9 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnFøyer seg inn i en lang rekke av tilsvarende........."Pompel og Pilt" fortsetter som bidragsytere i underholdningsbransjen.  Teoriene deres er det ...
Anne Mari Sandshamn 11 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
Rasmuss >Rassmussen og Terje Sundsbø påstår følgende sitat, kopiert direkte fra leserinnlegg : " Det finnes flere ferdige fergeavløsningsprosjekter både ...
Geir Ole Sætremyr 15 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette intervjuet med TØI-forskar Aud Tennøy skildrer mange av dei tiltaka som må til for å nå klimamåla https://www.energiogklima.no/to-grader/ekspertintervju/fire-ting-vi-ma-slutte-med-hvis-vi-skal-na-klimamalene
Espen Heitmann 17 timer siden Meir norsk mat i fylkeskommunen
Nå er det vel liten tvil om at Dordi har ett selektivt forhold til fakta, jeg vil bare minne om ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøHer er kontaktinformasjonhttps://naturvernforbundet.no/ansatte/holger-schlaupitz/
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSom vanlig svarer du ikke på de spørsmål du får. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?Representerer du virkelig Naturvernforbundet?
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse