fbpx
Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
14 april 2021 21:07
EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen. Foto: Aris Oikonomou / Pool / AP / NTB
EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen. Foto: Aris Oikonomou / Pool / AP / NTB

Pfizer/Biontech skal levere 50 millioner vaksinedoser til EU raskere enn planlagt. Også Norge får flere doser.

De 50 millioner dosene kommer i tillegg til de 200 millionene dosene som allerede var planlagt for andre kvartal i år. Det sa EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen i en uttalelse onsdag.

Norge er en del av EUs vaksinesystem og forholder seg derfor til beslutningene som tas om vaksinene av EU-kommisjonen og det europeiske legemiddelverket EMA.

– Dette er en veldig gledelig nyhet. Norges andel av 50 millioner ekstra doser tilsvarer omtrent 600.000 doser, sier helseminister Bent Høie (H) til NTB.

Ny storkontrakt

Von der Leyen opplyser også at EU forhandler om en stor kontrakt med Pfizer som skal strekke seg til 2023. Den innebærer kjøp av 1,8 milliarder doser.

– Vi må fokusere på teknologier som har vist hva de er verdt, sier EU-kommisjonens leder.

Hun sa ikke konkret hva som vil skje med kontraktene med AstraZeneca og Johnson & Johnson. Men Richard Bergström opplyser til det svenske nyhetsbyrået TT at kontrakten med AstraZeneca ikke vil bli forlenget når den utløper.

Dette bekreftes av en kilde i Italias helsedepartement som den italienske avisa La Stampa har snakket med. Kilden hevder at heller ikke kontrakten med Johnson & Johnson vil bli forlenget.

Stanset leveranser

EU håper at de nye dosene fra Pfizer/Biontech kan kompensere for den stansede leveringen av Johnson & Johnson-vaksinen, ifølge von der Leyen.

Det amerikanske konsernet har valgt å utsette de første leveransene av sin vaksine – også kjent under navnet Janssen – til Europa.

Bruken av både denne vaksinen og AstraZeneca-vaksinen er blitt begrenset eller stanset i flere land etter enkelte tilfeller av sjeldne blodpropper blant de vaksinerte.

Danmark valgte onsdag å fullstendig droppe AstraZeneca-vaksinen fra sitt vaksinasjonsprogram. Norge skal ta en ny beslutning om vaksinen torsdag.

Behov for oppdatering

Richard Bergström sier det ikke er bekymring rundt blodproppene som gjør at EUs kontrakt med AstraZeneca ikke forlenges. I stedet er det problemer med leveransene fra det britisk-svenske selskapet som skal ha vært utslagsgivende.

Han peker også på at det kan være utfordrende å oppdatere såkalte virusvektor-vaksiner til nye varianter av koronaviruset. Både AstraZeneca og Johnson & Johnson baserer seg på denne teknologien.

I stedet ønsker EU å satse videre på såkalte mRNA-vaksiner. Vaksinene til Pfizer/Biontech og Moderna er i denne kategorien.

(©NTB)

Du må være logget inn for å kommentere.
Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 15 minutter siden Norge går med dundrande underskot, Erna!
@Lars Svein ValderhaugDet er statens oppgave å dimensjonere E39 mellom Ålesund og Molde. Men Fannefjordtunnelen er ikke på E39. Fannefjordtunnelen er fylkeskommunens ...
Lars Svein Valderhaug 2 timer siden Norge går med dundrande underskot, Erna!
@Terje SundsbøOg du trur at fylket vil prioritere å byggje ein ny tunnel når det går ei bru til Lønset, og ...
Terje Sundsbø 5 timer siden Norge går med dundrande underskot, Erna!
@Lars Svein ValderhaugDet er fylket som har ansvaret for Fannefjordtunnelen. Og jeg kjøper ikke ditt argument at broen over Lønset vil redusere ...
Terje Sundsbø 5 timer siden Terje Tovan sin misinformasjonskampanje
@Rolf Erik PedersenIfølge eksterne kvalitetsikrede kalkyler, så er Møreaksen billigere enn Romsdalsaksen.Med ekstra trafikk fra Romsdalsaksen vil det bli kø i Fannefjordtunnelen, ...
Rolf Erik Pedersen 23 timer siden Terje Tovan sin misinformasjonskampanje
@Terje SundsbøFor det første, så er de fleste rimelig sikker på at Romsdalsaksen er rimeligere å bygg, og i tillegg til ...
Lars Svein Valderhaug 1 dager siden Norge går med dundrande underskot, Erna!
@Terje SundsbøMen poenget er at det ikkje blir slik kø om Romsdalsaksen vert bygd fordi det då blir eit meir fleksibelt ...

Mest aktive

  • Terje Sundsbø 105 comments
  • Lars Svein Valderhaug 65 comments
  • Lama Vik 24 comments
  • Jan Rune Haukvik 22 comments
  • Vidar Hölm 19 comments
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte