Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
30 april 2021 23:48
Del på Facebook
Smitteverndirektør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet (FHI) under en pressekonferanse om koronasituasjonen.Foto: Berit Roald / NTB
Smitteverndirektør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet (FHI) under en pressekonferanse om koronasituasjonen.Foto: Berit Roald / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Intervallet mellom første og andre vaksinedose forlenges. FHI har data som viser at mRNA-vaksinene gir over 80 prosent beskyttelse etter første dose.

– Vi har sett at ny informasjon og data viser at mRNA-vaksinene gir over 80 prosent beskyttelse etter første dose. Vi føler oss ganske sikre på å forlenge intervallet mellom vaksinedosene fra seks til tolv uker for alle aldersgrupper under 65 år uten underliggende sykdommer, sier smitteverndirektør Geir Bukholm til NTB.

– På grunn av den nye dataen som foreligger, ser vi nå på om folk som har fått første vaksinedose for minst tre uker siden, skal få de samme lettelsene som fullvaksinerte, sier Bukholm.

Forlengelsen av dose-intervallet får også betydning for vaksinefremdriften.

De yngste kan få vaksine tidligere enn ventet

Endringen vil føre til at personer i alderen 18 til 45 år vil kunne få tilbud om vaksine opptil fem uker tidligere enn forventet i det mest nøkterne vaksineringsscenarioet vårt.

– Denne gruppen har ventet å få tilbud om første vaksinedose i august, men kan nå forvente første dose i løpet av juli måned, forteller Bukholm.

På spørsmål om FHI ser at det er en risiko for at noen ikke vil ta dose to når tiden mellom dosene øker, svarer Bukholm at de har sett på risikoen, men ikke vurdert den som stor nok til å beholde seks uker mellom dosene.

– Det jobbes nå med en ordninger knyttet til koronasertifikater. Tar man ikke dose to etter tolv uker, vil man miste registreringen som vaksinert. Hvis sertifikatet får betydning for bevegelsesfrihet og ting man kan gjøre internt i landet, tenker vi at det kan være en gulrot.

En ukes forskjell uten Janssen og AstraZeneca

FHI mener nå at de har en ganske god og solid plan for hvordan vi får vaksinedoser fremover. Dersom både AstraZeneca og Janssen skulle forkastes, mener Bukholm at Norge vil klare seg.

– Vi opererer med ulike scenarioer. I det nøkterne vaksineringsscenarioet ligger ikke AstraZeneca-vaksinen og Janssen-vaksinen inne i FHIs beregninger. Vi vurderer at det bare er snakk om en ukes forskjell i når befolkningen er fullvaksinert ved å ta vaksinene med i beregningen, fortsetter Bukholm.

– Hadde vi ikke hatt et så godt tilbud av Pfizer og Moderna, så hadde dette vært annerledes. Den aller største mengden av Janssen-vaksinen leveres også i juni, så det er ikke avgjørende for vaksinasjonen vår, fortsetter Bukholm.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 2 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse