Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
30 april 2021 23:48
KrF vil gjøre det mulig å pante Ramlösa- og Pepsi Max-bokser kjøpt i Sverige i Norge. Her lastes flere brett med drikkevarer inn i en bil på Nordby Shoppingcenter like utenfor Svinesund – riktignok før pandemien kom og stengte grensene. Foto: Audun Braastad / NTB
KrF vil gjøre det mulig å pante Ramlösa- og Pepsi Max-bokser kjøpt i Sverige i Norge. Her lastes flere brett med drikkevarer inn i en bil på Nordby Shoppingcenter like utenfor Svinesund – riktignok før pandemien kom og stengte grensene. Foto: Audun Braastad / NTB

KrF går inn for å etablere en felles nordisk panteordning, sånn at flasker og bokser kjøpt på grensehandel i Sverige kan pantes i Norge.

I sitt nye partiprogram, som blir vedtatt denne helgen, legger Kristelig Folkeparti opp til flere endringer i pantesystemet i Norge.

Partiet vil innføre pant på enkelte typer emballasje, som for eksempel isoporkasser, og de vil arbeide for å ta i bruk panteordningen også på andre områder.

Men det som skapte mest debatt på partiets landsmøte fredag, var forslaget om å etablere en felles nordisk panteordning – altså gjøre det mulig å pante svenske flasker i Norge og omvendt.

Motstand fra Vestland

Vestland KrF rykket ut og advarte mot dette. De mener blant annet at en slik ordning vil stimulere til mer grensehandel.

– Jeg kan være ærlig og si at vi kanskje er farget av at vi ikke bor i Østfold, men på Vestlandet. Men vi advarer mot dette mest fordi vi tror det blir lite gevinst av det, og store omleggingskostnader, sa Trude Brosvik i Vestland KrF.

Tungvint å reise til Svinesund for å pante

Mikal Valland Nordli i ungdomspartiet KrFU inntok motsatt posisjon. Han listet opp tre grunner for en felles panteordning:

– For det første vet vi at folk handler billig Pepsi Max og Cola i Sverige, og for det andre vet vi at sykt mange mennesker, og ikke bare de som bor i Halden, handler brus og Ramlösa i Sverige allerede, sa han.

Han pekte videre på at disse boksene og flaskene ikke kan pantes i Norge, men må pantes på andre siden av grensen.

– Det er tungvint å reise til Maximat på Svinesund for å pante, og derfor havner de i søpla i stedet for å bli pantet. Ved hjelp av en felles panteordning vil det bli mye lettere for folk å pante flasker og bokser, i stedet for å hive det i søpla. Stem miljøvennlig, og bli med KrFU på dette, oppfordret han.

Partiet lyttet til oppfordringen og vedtok å jobbe for en felles nordisk panteordning.

(©NTB)

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Siste kommentarer

Hofseth svartmaler situasjonen i vårt eige fylke og klagar på at vegen vert lagt der folk bur, ferdast og arbeider. ...
Terje G. Finnøy 3 timer siden Sunnmøre på rett vei
@Terje SundsbøFakta? Forholder du deg, som "blind" MA tilhenger til fakta, der du repeterende kjører på med MA "propaganda"? Informasjon som ...
Terje G. Finnøy 3 timer siden Sunnmøre på rett vei
Det blir hevdet over 30 års planlegging ifbm. omveien og tunneltraseen Møreaksen, en trase ned mot Tomrefjord fra Ørskogfjeller, under ...
Terje G. Finnøy 3 timer siden Sunnmøre på rett vei
Det blir av enkelte hevdet oppstart av omveien og tunneltraseen Møreaksen (MA) i 2023? Men stemmer virkelig det da? Joda, ...
Terje Sundsbø 15 timer siden Sunnmøre på rett vei
@Terje G. Finnøy Så var det dette med fakta igjen. Det har aldri vært planen å bygge hele Møreaksen fra Breivika i Ålesund ...
Terje G. Finnøy 21 timer siden Sunnmøre på rett vei
At omveien og tunneltraseen MA nå tydelig fremstår som ett stykkevis og delt prosjekt, er på lik linje med det ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte