Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
NTB
Artikkel
NTB
30 april 2021 23:48
Del på Facebook
KrF vil gjøre det mulig å pante Ramlösa- og Pepsi Max-bokser kjøpt i Sverige i Norge. Her lastes flere brett med drikkevarer inn i en bil på Nordby Shoppingcenter like utenfor Svinesund – riktignok før pandemien kom og stengte grensene. Foto: Audun Braastad / NTB
KrF vil gjøre det mulig å pante Ramlösa- og Pepsi Max-bokser kjøpt i Sverige i Norge. Her lastes flere brett med drikkevarer inn i en bil på Nordby Shoppingcenter like utenfor Svinesund – riktignok før pandemien kom og stengte grensene. Foto: Audun Braastad / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

KrF går inn for å etablere en felles nordisk panteordning, sånn at flasker og bokser kjøpt på grensehandel i Sverige kan pantes i Norge.

I sitt nye partiprogram, som blir vedtatt denne helgen, legger Kristelig Folkeparti opp til flere endringer i pantesystemet i Norge.

Partiet vil innføre pant på enkelte typer emballasje, som for eksempel isoporkasser, og de vil arbeide for å ta i bruk panteordningen også på andre områder.

Men det som skapte mest debatt på partiets landsmøte fredag, var forslaget om å etablere en felles nordisk panteordning – altså gjøre det mulig å pante svenske flasker i Norge og omvendt.

Motstand fra Vestland

Vestland KrF rykket ut og advarte mot dette. De mener blant annet at en slik ordning vil stimulere til mer grensehandel.

– Jeg kan være ærlig og si at vi kanskje er farget av at vi ikke bor i Østfold, men på Vestlandet. Men vi advarer mot dette mest fordi vi tror det blir lite gevinst av det, og store omleggingskostnader, sa Trude Brosvik i Vestland KrF.

Tungvint å reise til Svinesund for å pante

Mikal Valland Nordli i ungdomspartiet KrFU inntok motsatt posisjon. Han listet opp tre grunner for en felles panteordning:

– For det første vet vi at folk handler billig Pepsi Max og Cola i Sverige, og for det andre vet vi at sykt mange mennesker, og ikke bare de som bor i Halden, handler brus og Ramlösa i Sverige allerede, sa han.

Han pekte videre på at disse boksene og flaskene ikke kan pantes i Norge, men må pantes på andre siden av grensen.

– Det er tungvint å reise til Maximat på Svinesund for å pante, og derfor havner de i søpla i stedet for å bli pantet. Ved hjelp av en felles panteordning vil det bli mye lettere for folk å pante flasker og bokser, i stedet for å hive det i søpla. Stem miljøvennlig, og bli med KrFU på dette, oppfordret han.

Partiet lyttet til oppfordringen og vedtok å jobbe for en felles nordisk panteordning.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 23 timer siden Prioritering av E136 Eksportveien
Møreaksen – Genial, og den eneste aktuelle fjordkryssingen. Knapt noe politisk parti har andre alternativer for fergefri fjordkryssing på sitt ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Prioritering av E136 Eksportveien
@Hans-Peter KaaresenMøreaksen ligger inne på 9. plass i utkastet til prioriteringer i NTP:https://www.nrk.no/vestland/statens-vegvesen-legg-fram-nye-vegprioriteringar-1.16410026.Hvilket vedtak er det du sikter til?
Hans-Peter Kaaresen 1 dager siden Prioritering av E136 Eksportveien
De som har vært i tvil, er ikke i tvil lenger, etter å ha lest dette innlegget.  De blir enda ...
Petter E. Olsen 1 dager siden En ny vår for kjernekraft?
Innlegget røper vel at den som skriver har lite greie på moderne kjernekraftverk og sitter fast i "atomkraft, det er ...
Anne Mari Sandshamn 1 dager siden Beskjed om å flytte?
@Terje SundsbøJeg fikk ikke svar på mitt spørsmål... Så jeg gjentar det i håp om at du faktisk er voksen nok ...
Ketil Strand Andersen 1 dager siden En ny vår for kjernekraft?
Innleggets hovedbudskap er bra, sett i lys av den gammeldagse måten å se på kjernekraft, at det er noe vi ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte