fbpx
Annonse
Annonse
Redaksjonen
Artikkel
Redaksjonen
23 juni 2021 10:00
Arkivfoto: Steinar Melby / KSU.NO
Arkivfoto: Steinar Melby / KSU.NO

Norsk kulturforum deler i 2021 ut prisen Norges kulturkommune, og juryen har nominert fire kulturkommuner til prisen.

De fire finalistene er Bergen kommune, Hammerfest kommune, Kristiansund kommune og Ål kommune, melder organisasjonen.

Blant en rekke varierte og svært gode søknader som viser det store mangfoldet i kulturkommunene rundt omkring i landet. Ikke minst viser søknadene at kommuner over hele landet jobber aktivt og engasjert med kultursektoren og forholdene for den lokale kulturen.

Juryen består av Kristin Ørmen Johnsen, leder av Familie- og kulturkomiteen på Stortinget, Bjørn Arild Gram, leder i KS, og styreleder i Norsk kulturforum: Tor Helge R. Moen.

I vurderingen har juryen lagt vekt på: økonomi, organisering, samarbeid og satsingsområder, vilje til satsing, gode løsninger, langsiktighet og helhetlig tilnærming.

Finalen og kåringen finner sted under Arendalsuka den 20. august 2021.

Juryens begrunnelse:

Kristiansund har en rik internasjonal handelshistorie, og dette er noe som har prega satsinga på kulturlivet. Kulturpolitikken er og har lenge vært veldig godt forankra politisk. Gjenreisningshistorikken har også prega kommunen ved at kommunen har et særskilt fokus på å tenke nytt og annerledes. Kommunen har flere sterke kulturinstitusjonen, og de bygger nye, der både bred og spissa kunst og kultur får lagt godt til rette for sine uttrykk. Både profesjonelle og frivillige aktører gir kommunen gode skussmål for samarbeidet.

Begrunnelse til de tre andre finalistene.

Bergen kommune:
«Det er vanskelig å komme utenom Bergen, en kommune som har et så sterkt forankra kulturarbeid og som høster så mange godord for sine kunst- og kultursatsinger. Det er i selve byens vesen at kunst- og kulturytringer er viktige. Kommunen har tydelig lagt ned en stor vilje i å forstå hvilken rolle kunst og kultur har i samfunnet. Kulturfeltet er tydelig godt forankra både politisk og gjennom tilrettelegging for gode samspillsarenaer med kunst- og kulturlivet. Gjennom ulike tema- og handlingsplaner sikrer og styrker kommunen bredden som kunst- og kulturfeltet representerer.»

Hammerfest kommune:
«Kommunen er en nylig sammenslått kommune som ikke ennå har fått nytt planverk på plass. Likevel har de en tydelig forankra satsing på eksisterende kulturinstitusjoner, i tillegg til flere nye satsingsområder. Det kan se ut som om utforminga av søknaden i seg selv har vært viktig for videre planer, og det er tydelig at det er lagt inn mye ressurser for å utarbeide disse. Hammerfest legger også inn betydelig med ressurser både i egne tjenester og i form av tilskudd. Det satses på egen særegenhet, gjennom egen lysplan, mangfold og inkludering, arktisk senter og ikke minst et fokus på det samiske.

Ål kommune:
«Det hersker ingen tvil om at Ål kommune skårer høyt på alle kriterier knyttet til kåringen av årets kulturkommune. Kulturpolitikken er godt forankra, den er strategisk, langsiktig, systematisk og økonomisk bærekraftig. Det er et overraskende godt og sterkt kulturliv i bygda, og det er et halvt lag/forening/organisasjon per innbygger. Kommunen har gode samhandlingsarenaer og nettverk og legger stor vekt på koblingen mellom profesjonelle og amatører – noe begge parter tjener på. Ål er en liten kommune, og det er ganske unikt at de klarer å satse så sterkt på kultur.»

I 2021 er det kommet inn ti imponerende søknader fra både store og små kommuner som skal kjempe om tittelen som Norges kulturkommune 2021 og overta stafettpinnen etter Drammen kommune. De ti kommunene er.

 • Bergen kommune
 • Hammerfest kommune
 • Kristiansund kommune
 • Sauda kommune
 • Skaun kommune
 • Skien kommune
 • Sunnfjord kommune
 • Tysvær kommune
 •  Vennesla kommune
 •  Ål kommune

Du må være logget inn for å kommentere.
Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Siste kommentarer

Jeg støtter dette oppropet.
Jeg støtter oppropet. 
Lars Svein Valderhaug 1 dager siden Juks, maktmisbruk og korrupsjon
@Terje SundsbøBetyr det at du går bort ifra gårsdagens uttalelse:«Slike anklager om juks og korrupsjon i Statens Vegvesen mener jeg vi ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Juks, maktmisbruk og korrupsjon
@Lars Svein ValderhaugJeg sier jo at du ikke anklager noen for korrupsjon, heller ikke Statens vegvesen. Hvorfor bringer du da korrupsjon inn ...
Lars Svein Valderhaug 1 dager siden Juks, maktmisbruk og korrupsjon
@Terje SundsbøLær deg logikk og å lese, Sundsbø! Jeg sier at jeg ikke anklager STATENS VEGVESEN for korrupsjon, din kverulant! Men ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Juks, maktmisbruk og korrupsjon
@Lars Svein ValderhaugDu nevner korrupsjon hele 8 ganger i ditt avisinnlegg. Og du har nevnt korrupsjon minst 7 ganger i dine kommentarer ...

Mest aktive

 • Terje Sundsbø 188 comments
 • Lars Svein Valderhaug 126 comments
 • Lama Vik 37 comments
 • Jan Rune Haukvik 30 comments
 • Vidar Hölm 28 comments
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte