Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
10 august 2021 14:08
Digitalt valgkort for stortingsvalget 2021 leveres gjennom Digipost.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Digitalt valgkort for stortingsvalget 2021 leveres gjennom Digipost.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Tirsdag åpnet forhåndsstemmingen til stortingsvalget. I Oslo har landets første drive-in-valglokale mottatt sine første stemmer.

Drive-in-stemmingen foregår på På Valle Hovin i Oslo. Det er ett av flere tiltak i valglokalene rundt i landet for at årets stemmeavgiving skal være mer smittevernvennlig.

Midlertidige endringer i valgloven åpner blant annet for at personer i karantene skal få egne valglokaler, mens koronasmittede i isolasjon skal få stemme hjemmefra. Alle skal få bruke stemmeretten sin hvis de vil, og kommunene har ikke lov til å innføre smitteverntiltak som går imot dette prinsippet.

Venter flere forhåndsstemmer

Du kan avlegge forhåndsstemme mellom 10. august og 10. september. Valgdagen er 13. september. På grunn av koronapandemien er det ventet at det blir flere som forhåndsstemmer i år.

Under stortingsvalget i 2017 var det drøyt 1,03 millioner som forhåndsstemte, noe som utgjorde 27,3 prosent av de stemmeberettigede, og nesten 35 prosent av de totale stemmene i valget.

– Ja, det er grunn til å forvente økt forhåndsstemming, som også er grunnen til at kommunene har fått adgang til å telle slike stemmer før valglokalene stenger, sa samfunnsdirektør Helge Eide i KS til NTB i helgen.

Første valg med digitalt valgkort

Årets stortingsvalg blir hovedsakelig gjennomført med digitale valgkort, som Valgdirektoratet har sendt ut til befolkningen via Altinn, samt Digipost og e-boks.

– Det er for tidlig å si noe om hvordan det digitale valgkortet blir tatt imot, men vi følger godt med og skal evaluere utsendelsen i etterkant av valget, sier kommunikasjonssjef Kristina Brekke Jørgensen i Valgdirektoratet til NTB.

Hun sier de ikke får så mange henvendelser fra velgere, men at det er noen som lurer på hvordan de kan bruke valgkortet.

– Vi gjennomførte et forsøk med digital utsendelse av valgkort i 2019, og evalueringen fra forsøket viste at de aller fleste syns valgkortet var enkelt å benytte og foretrakk å få det på denne måten.

Hun understreker likevel at man ikke må ha med seg valgkortet til stemmelokalet, da valgkortet først og fremst er en bekreftelse på at du har stemmerett ved valget:

– Det aller viktigste er å huske at man ikke trenger valgkortet for å stemme. Det eneste man trenger er legitimasjon.

(©NTB)

Du må være logget inn for å kommentere.


Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag

Siste kommentarer

Kl. 08:10: Bedriftsbesøk hos eSEA Marine AS i Kristiansund. Offshorebedrift som blant annet jobber med å hente opp avfall frå ...
Geir Gerhard Greger 4 dager siden Grødahl: – Flott at Geir engasjerer seg
Hei, Arne. Tusen takk for oppklaring og svar på mitt innlegg. Jeg hadde ikke fått med meg at kirurgien skal forsette ...
Det er jo nettopp det norske politikere vil. Især AP. Som står bak helseforetaksmodellen. Bygge ned det norske helsevesenet og ...
Vidar Hölm 4 dager siden Næringskonferanse på Smøla
Håper fastlandsforbindelse var et av temaene. 
Petter E. Olsen 5 dager siden Det einaste som er destruktivt er Møreaksen!
Kan Dahl & Co begynne å se på en fastlandsforbindelse via undersjøisk tunnel i området Aukra-Hollingsholmen? Det er sjødybder godt ...
Espen Heitmann 5 dager siden Ap halverer fergetakstene, Frp sutrer
Det er bra nå Kjølmoen, denne kampen tapte du da nesten doblet fergetakstene og skapte fergeopprøret, du klarer ikke og ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte