Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
27 januar 2022 08:57
Del på Facebook
Det er gasstørke i Europa, men Norge har ikke så mye mer å gi, ifølge Olje- og energidepartementet. Her er olje- og energiminister Marte Mjøs Persen (Ap) etter et møte med NVE i fjor vinter. Tema var strømprisene, som har vært skyhøye både her hjemme og i Europa. Foto: Terje Bendiksby / NTB
Det er gasstørke i Europa, men Norge har ikke så mye mer å gi, ifølge Olje- og energidepartementet. Her er olje- og energiminister Marte Mjøs Persen (Ap) etter et møte med NVE i fjor vinter. Tema var strømprisene, som har vært skyhøye både her hjemme og i Europa. Foto: Terje Bendiksby / NTB

EU-kommisjonen er på jakt etter mer gass fra andre leverandører enn Russland, men kan ikke vente seg hjelp fra Norge med det første.

– Vi eksporterer så mye som rørsystemet vårt tåler, sier statssekretær Amund Vik (Ap) i Olje- og energidepartementet (OED) til NTB.

I helgen var han og klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) på et uoffisielt ministermøte med EUs klima- og energiministre i Amiens i Frankrike. I bakgrunnen ulmer Europas energikrise og den spente situasjonen på grensen til Ukraina, hvor Russland har bygd opp en betydelig styrke de siste månedene.

På gasstokt

Russland er per dags dato den største eksportøren av naturgass til EU, med Norge på andreplass. Flere har gått langt i å gi Russland skylden for energikrisen som nå preger Europa og Norge, blant dem sjefen for Det internasjonale energibyrået (IEA) Fatih Birol.

Det samme påpeker klima- og miljøminister Eide.

– Det framstår som et bevisst politisk valg, sa han til Klassekampen denne uken.

Nå har EU-kommisjonen lagt ut på gasstokt for å sikre seg leveranser fra andre land enn Russland.

– Kommisjonen er i dialog med våre handelspartnere om muligheten for å øke gassleveransene til Europa, sa EUs energikommissær Kadri Simons til pressen etter helgens ministermøte, melder Bloomberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Økt import fra Norge

Vik i OED sier til NTB at han ikke er kjent med at det er kommet noen henvendelser til Norge fra EU-kommisjonen nylig med spørsmål om å øke gasseksporten til Europa. Ifølge Vik har vi heller ikke så mye å gå på.

– Vi er kontinuerlig i dialog med EU på energisektoren og ga i vinter enkelte selskaper tillatelse til økt produksjon av gass, men vi nærmer oss makskapasitet. Vi eksporter det vi kan, sier statssekretæren.

Olje- og energidepartementet økte i fjor produksjonstillatelsene for gass på feltene Oseberg og Troll. Samme år nådde den norske gasseksporten et rekordhøyt nivå målt i eksportverdi, viser tall fra det statlige selskapet Gassco. Mye av økningen tilskrives de høye gassprisene.

Ser til Qatar

Mens EU-kommisjonen speider mot USA og eksisterende handelspartnere, har representanter for Joe Bidens administrasjon henvendt seg til oljenasjonen Qatar om muligheten for økte gassleveranser til EU, skriver Bloomberg.

USA er også i dialog med flere gasselskaper om produksjonskapasiteten deres, melder amerikanske medier.

For Biden-administrasjonen er det viktig å komme en eventuell konflikt i Øst-Europa i forkjøpet og sikre forsyninger fra alternative kilder dersom Russland skulle stanse sine leveranser til kontinentet, skriver The New York Times.

Vik i OED understreker at Norge er opptatt av å fremstå som en forutsigbar leverandør av gass.

– Det er viktig for Norge å være en stabil leverandør til Europa, og det er vi også, sier Vik.

(©NTB)

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
Havets sølv – kystens gull

Siste kommentarer

@Rolf Erik PedersenBevilgningene til Nye Veier og SVV kommer fra den samme pengesekk som vi alle finansierer – skattepengene. Det er ikke ...
@Terje SundsbøSve har rett I at vi har nok penger til å bygge mye vei.Men å bygge en standard vi ikke ...
Bjørn Nøstvold 3 dager siden 17. mai-appell
Så enig. Det har gått i feil retning helt siden 1994, hvor EU vennlige partier har godkjent over 13000 direktiver ...
Nils Hagseth 7 dager siden Eksportvegen fremfor Møreaksen
Kvifor er det så viktig å sette desse prosjekta opp mot kvarandre? "Nye veier " styrer det eine og vegvesenet ...
I følge Frank Sve (Frp), så er det rikelig med penger til å bygge veier: «Frp mener regjeringen har mer ...
Geir Gerhard Greger 12 dager siden Klimabispen møter olje og gassbyen
Kanskje hun kommer til byen for å gi byen den siste olje..
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte