Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
Redaksjonen
Artikkel
21 juni 2022 10:00
Del på Facebook

Tirsdag 21.juni lanseres et nytt tilbud langs Kystpilegrimsleia i Møre og Romsdal og Trøndelag. Du kan nå gå pilegrim med digital guide på øret.

Å gå pilegrim er en gammel tradisjon som strekker seg snart tusen år tilbake i tid – reisen til Trondheim og Nidarosdomen med Olav den helliges grav. Det er flere grunner til at noen går pilegrim:

  • av religiøse grunner.
  • for å oppleve kulturhistorie.
  • for naturopplevelsen.
  • andre årsaker.

Felles for dem er at de har brukt veifar som flere titusener fra hele Nord-Europa og verden har gått på før dem – med mange kulturminner langs veien.

Og nå skal ny teknologi tas i bruk. Regionalt pilegrimssenter Smøla og Experio AS smartguiden Voice of Norway, etablerer nå 10 nøkkelsteder langs Kystpilegrimsleia i Møre og Romsdal og Trøndelag. Stedene Herøy, Borgund, Giske, Veøy, Kvernes, Smøla, Dolm, Sula, Ørlandet og Indre Fosen, koordineres av pilegrimssenter Smøla og utgjør kjerneopplevelsen i pilegrimsreisen i de to fylkene.

Digital helårsopplevelse på norsk og engelsk

Man har samlet de beste historiene og nyttig informasjon fra hvert sted. Sammen med gode bilder utgjør det innholdet i smartguiden. Historiene er lest inn på både norsk og engelsk. Guidingen er lokasjonsbestemt, det betyr at pilegrimen automatisk kan lytte til forskjellige historier rundt omkring på de plassene de befinner seg på. Guiden skal være enkelt og intuitivt å bruke, slik at vandrerne får en lærerik og flott opplevelse underveis når det passer for dem.

– Dette åpner opp nøkkelstedene for helårsbruk på en helt ny måte, sier Berit Johanne Vorpbukt, som for tiden fungerer som daglig leder ved pilegrimssenteret på Smøla.

annonse

-Ja, historieboka har fått et digitalt format, legger Laila Skaret til. Hun er stedlig representant på Smøla og forteller om tidligere erfaringer med smartguiden til Voice of Norway.

Gratis guiding

– Her på Smøla har vi hatt tilbudet siden 2020, sier Skaret. Vi har opplevd at denne formen for selvstendig og tidsuavhengig guiding, er noe folk setter pris på, og i tillegg er dette en sporløs og bærekraftig løsning. Tilbakemeldingene har vært udelt positive. Dessuten er tilbudet gratis og det krever bare at du har en smarttelefon der du kan laste ned appen Voice of Norway.

Pilegrimsvandring – for alle

Regionalt pilegrimssenter Smøla ble etablert våren 2020 og skal bidra aktivt opp mot de 10 nøkkelstedene som kystpilegrimen møter langs sin vei i fylkene Møre og Romsdal og Trøndelag .

Det arbeides kontinuerlig for at pilegrimene skal få en reise som engasjerer og berører. Pilegrimsreiser er en tradisjon i de fleste religioner, en reise til et hellig mål. De som vandrer i dag, definerer selv både motivasjon og mål for sin reise. Uansett er dette en reise med mye historie i fotsporene til mennesker som har gått her før oss. Historier man ønsker å gjøre tilgjengelig for alle.

Finansiering av prosjektet

Prosjektet er muliggjort med støtte fra Møre og Romsdal fylkeskommune sitt flerårige prosjekt «Ein bit av historia»,hvor målet er å gjøre historiske veier bedre kjent og mer brukt. Digital formidling av kulturarven, er én måte dette kan gjøres på.

annonse

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

@Terje SundsbøFordi du hater ferger, betyr det ikke at alle andre gjør det! Og hva vet du om hva andre trenger ...
@Bengt G ErikssonTror ikke han sikter til hvordan dere har det i partiet og oppfatter det selv men mer mot politiske resultater. ...
@Anne Mari SandshamnFerger er ikke noen kjærkommen pause, men et utidig heft for nesten alle. Det er grotesk egoistisk å påtvinge alle ...
@Terje SundsbøFordi ferger ER og blir er kjærkommen pause  for de fleste, og de aller fleste trailerer legger inn pålagte hvilepauser ...
Vidar Hölm 15 timer siden Selvfølgelig trenger vi Nordmørslista!
Bygningsmasse på Hjelset er nedskalert med ca 60 000 kvadratmeter fra opprinnelig planlagt. Det er en katastrofe. En katastrofe som ...
Hei!Du starter med at du ikke flagger noe politisk syn, men det gjør du jo, selvfølgelig. Du sier at krydderet ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte