Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Redaksjonen
Artikkel
21 juni 2022 10:00
Del på Facebook
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag 21.juni lanseres et nytt tilbud langs Kystpilegrimsleia i Møre og Romsdal og Trøndelag. Du kan nå gå pilegrim med digital guide på øret.

Å gå pilegrim er en gammel tradisjon som strekker seg snart tusen år tilbake i tid – reisen til Trondheim og Nidarosdomen med Olav den helliges grav. Det er flere grunner til at noen går pilegrim:

  • av religiøse grunner.
  • for å oppleve kulturhistorie.
  • for naturopplevelsen.
  • andre årsaker.

Felles for dem er at de har brukt veifar som flere titusener fra hele Nord-Europa og verden har gått på før dem – med mange kulturminner langs veien.

Og nå skal ny teknologi tas i bruk. Regionalt pilegrimssenter Smøla og Experio AS smartguiden Voice of Norway, etablerer nå 10 nøkkelsteder langs Kystpilegrimsleia i Møre og Romsdal og Trøndelag. Stedene Herøy, Borgund, Giske, Veøy, Kvernes, Smøla, Dolm, Sula, Ørlandet og Indre Fosen, koordineres av pilegrimssenter Smøla og utgjør kjerneopplevelsen i pilegrimsreisen i de to fylkene.

Digital helårsopplevelse på norsk og engelsk

Man har samlet de beste historiene og nyttig informasjon fra hvert sted. Sammen med gode bilder utgjør det innholdet i smartguiden. Historiene er lest inn på både norsk og engelsk. Guidingen er lokasjonsbestemt, det betyr at pilegrimen automatisk kan lytte til forskjellige historier rundt omkring på de plassene de befinner seg på. Guiden skal være enkelt og intuitivt å bruke, slik at vandrerne får en lærerik og flott opplevelse underveis når det passer for dem.

– Dette åpner opp nøkkelstedene for helårsbruk på en helt ny måte, sier Berit Johanne Vorpbukt, som for tiden fungerer som daglig leder ved pilegrimssenteret på Smøla.

Annonse
Annonse

-Ja, historieboka har fått et digitalt format, legger Laila Skaret til. Hun er stedlig representant på Smøla og forteller om tidligere erfaringer med smartguiden til Voice of Norway.

Gratis guiding

– Her på Smøla har vi hatt tilbudet siden 2020, sier Skaret. Vi har opplevd at denne formen for selvstendig og tidsuavhengig guiding, er noe folk setter pris på, og i tillegg er dette en sporløs og bærekraftig løsning. Tilbakemeldingene har vært udelt positive. Dessuten er tilbudet gratis og det krever bare at du har en smarttelefon der du kan laste ned appen Voice of Norway.

Pilegrimsvandring – for alle

Regionalt pilegrimssenter Smøla ble etablert våren 2020 og skal bidra aktivt opp mot de 10 nøkkelstedene som kystpilegrimen møter langs sin vei i fylkene Møre og Romsdal og Trøndelag .

Det arbeides kontinuerlig for at pilegrimene skal få en reise som engasjerer og berører. Pilegrimsreiser er en tradisjon i de fleste religioner, en reise til et hellig mål. De som vandrer i dag, definerer selv både motivasjon og mål for sin reise. Uansett er dette en reise med mye historie i fotsporene til mennesker som har gått her før oss. Historier man ønsker å gjøre tilgjengelig for alle.

Finansiering av prosjektet

Prosjektet er muliggjort med støtte fra Møre og Romsdal fylkeskommune sitt flerårige prosjekt «Ein bit av historia»,hvor målet er å gjøre historiske veier bedre kjent og mer brukt. Digital formidling av kulturarven, er én måte dette kan gjøres på.

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 13 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje Sundsbø""Mener du at motstanden mot Møreaksen skyldes at Stortinget ikke følger opp prosjektene i NTP? Om man kjemper mot bevilgninger ...
Terje Sundsbø 13 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrMotstanden mot Møreaksen spriker i alle retninger. Frp og SV har totalt ulike grunner, og har ingen felles plattform for ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøHusk at inngangen var fergefri E39, oppfatta som ein skulle slippe ferge over Romsdalsjorden, og andre fergestrekningar frå Kristiansand til ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrIngen har betvilt at uten Møreaksen så er fergeavløsning til Otrøya og Gossen et fylkeskommunalt ansvar. Men det ingen av ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøKorrekt.Uten Møreaksen vil eventuell frgeavkøysing bli eit fylkeskommunalt ansvar.Og, ein fylkeskommune uten økonomisk ryggrad til å gjennomføre dette etter den ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrNei, hovedargumentet for Møreaksen er ikke fergefritt til Otrøya og Gossen. I dette innlegget fra Rasmussen viser han til at ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse