Annonse
Annonse
Redaksjonen
Artikkel
05 august 2022 12:10
Del på Facebook
Varaordfører i Kristiansund, Berit Frey (Foto: Fotograf Engvig) har fått svar fra styreleder Ingve Theodorsen (St. Olavs hospital / Flickr) i Helse Møre og Romsdal.
Varaordfører i Kristiansund, Berit Frey (Foto: Fotograf Engvig) har fått svar fra styreleder Ingve Theodorsen (St. Olavs hospital / Flickr) i Helse Møre og Romsdal.

Styreleder i Helse Møre og Romsdal,Ingve Theodorsen, har svart varaordfører (for tiden fungerende ordfører), i Kristiansund på sistnevntes brev fra 29. juli angående den stengte fødeavdelingen ved Kristiansund sykehus som skulle vært gjenåpnet etter feriestenging.

Vi gjengir innholdet i begge brev

Brev fra varaordfører i Kristiansund, Berit Frey 29. juli 2022

Til Styreleder i HMR Ingve Theodorsen.                                                                                                                                             

Denne uken ble vi gjort kjent med at Helseforetaket har bestem å utsette åpning av fødeavdelingen i Kristiansund på ubestemt tid.

Det begrunnes med personalmangel, for få gynekologer. Situasjonen som nå er oppstått har vært kjent over lengere tid, og burde vært unngått.

I samtaler med ledelsen ved fødeavdelingen er jeg blitt gjort kjent med at de strekker seg langt for å oppfylle stortingsvedtaket om åpen fødeavdeling ved SNR Kristiansund. Vi vet nå at de er i en sårbar situasjon og er presset i forhold til arbeidsmengde.

Denne situasjonen mener jeg det er styrets ansvar og ta hånd om. Det dreier seg om å tilrettelegge for drift selv ved permisjoner, ferier og sykdom hos ansatte. Styret kan ikke fraskrive seg ansvar i forhold til denne situasjonen.

Mitt spørsmål til deg som styreleder er: Hva gjør du og ditt styre for å legge muligheter til rette, slik at det kan utvikles et stabilt tilbud ved fødeavdelingen i Kristiansund?

Hilsen Berit Frey, fungerende Ordfører.

Svar fra styreleder i Helse Møre og Romsdal, Ingve Theodorsen 5.august 2022

Berit Marie Frey 
Varaordfører Kristiansund 

Jeg viser til brev datert 29.07.2022 hvor du etterlyser hva styret gjør for å sikre gjenåpning av  fødeavdelingen i Kristiansund frem til Sykehuset Nordmøre og Romsdal på Hjelset er i drift. 

annonse

Først så vil jeg beklage at vi ikke har vært istand til å åpne føden i Kristiansund etter feriestengning. 

Som styreleder er det viktig å være forsikret om at det er et trygt fødetilbud på Nordmøre og  Romsdal selv om det så langt ikke har lykkes med å gi de fødende på Nordmøre tilbud i Kristiansund. Det mener jeg helseforetaket har med en fødeavdeling i Molde og med 100% følgetjeneste og tilbud  om ekstra kontroller og overnatting i Molde for de med lengst reisevei. 

Jeg vil berømme den innsats som lederlinjen med administrerende direktør Øyvind Bakke i spissen  har gjort for å oppfylle Stortingets vedtak om at føden i Kristiansund skal være åpen. 

Styret har på hvert styremøte blitt orientert om situasjonen rundt åpning av fødeavdelingen i  Kristiansund. Som styreleder har jeg også jevnlig hatt kontakt med administrerende direktør for å bli  oppdatert på situasjonen. 

Det har vist seg svært krevende å få rekruttert nok fagfolk til å åpne fødeavdelingen i Kristiansund all  den tid det både nasjonalt og internasjonalt er stor mangel på både gynekologer og jordmødre. 

Siden fødeavdelinga ble stengt i Kristiansund i februar 2021 har det vært lagt ned en enorm innsats  for å gjenåpne. Det har blitt brukt mye tid på å rekruttere jordmødre, barnepleiere og leger. Stillinger  er blitt utlyst, det er benyttet internasjonale rekrutteringsbyrå samt at egne fagnettverk har vært  benyttet for å sikre rekruttering. 

Som du vet lyktes det til slutt å åpne en femdøgnspost i Kristiansund før ferien. Jeg ble gjort  oppmerksom på at den var bemanningsmessig sårbar. Etter ferien så viste det seg så at uforutsette  ting hadde oppstått og at det ikke var faglig ansvarlig å gjenåpne. 

Som styre vil vi følge opp Stortingets vedtak gjennom å følge med på administrasjonens arbeid med  rekruttering og forsikre oss om at det er et faglig forsvarlig fødetilbud på Nordmøre og Romsdal. 

Jeg som styreleder har også hatt dialog med vår eier HMN RHF om saken så de er godt orientert om  status og de tiltak som er gjort. 

Mvh 
Ingve Theodorsen 
Styreleder HMR HF

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø Nylig Den problematiske Tautra-tunnelen
@Anne Mari SandshamnKanskje du skulle lese noe sannferdig, skrevet av fagfolk? https://www.rbnett.no/meninger/i/zrb7k9/romsdalsfjordtunnelen-blir-en-av-verdens-sikreste. Det er Møreaksen som gir mest vei for pengene. Med ...
@Anne Mari SandshamnEnda en god grunn for slike fergeavløsningsprosjekter, så risikerer vi ikke slike uhell.Frank Sve (Frp) er bekymret for fylkeskommunens økonomi ...
Anne Mari Sandshamn 2 timer siden Den problematiske Tautra-tunnelen
Dette er det beste og mest sannferdige innlegg jeg har lest så langt om MA. Gir enda mer grobunn til ...
Anne Mari Sandshamn 13 timer siden Kva er vitsen med gratis ferje, når ferja ikkje går?
@Terje SundsbøJaggu bra den er nede det meste av tiden, ellers kan det lett bli veldig mange ulykker, av bilister om ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Mulighetenes akse – Romsdalsaksen!
Å hevde at tunnelen under Tautra går i et aktivt jordskjelvområde faller på sin egen urimelighet. Se til Japan, der ...
Det er mange gode grunner for å bygge ut fergeavløsingsprosjekter, slik som Møreaksen. Bl.a. fordi fergebommer er nede mesteparten av ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte