Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Redaksjonen
Artikkel
05 august 2022 12:10
Del på Facebook
Varaordfører i Kristiansund, Berit Frey (Foto: Fotograf Engvig) har fått svar fra styreleder Ingve Theodorsen (St. Olavs hospital / Flickr) i Helse Møre og Romsdal.
Varaordfører i Kristiansund, Berit Frey (Foto: Fotograf Engvig) har fått svar fra styreleder Ingve Theodorsen (St. Olavs hospital / Flickr) i Helse Møre og Romsdal.

Styreleder i Helse Møre og Romsdal,Ingve Theodorsen, har svart varaordfører (for tiden fungerende ordfører), i Kristiansund på sistnevntes brev fra 29. juli angående den stengte fødeavdelingen ved Kristiansund sykehus som skulle vært gjenåpnet etter feriestenging.

Vi gjengir innholdet i begge brev

Brev fra varaordfører i Kristiansund, Berit Frey 29. juli 2022

Til Styreleder i HMR Ingve Theodorsen.                                                                                                                                             

Denne uken ble vi gjort kjent med at Helseforetaket har bestem å utsette åpning av fødeavdelingen i Kristiansund på ubestemt tid.

Det begrunnes med personalmangel, for få gynekologer. Situasjonen som nå er oppstått har vært kjent over lengere tid, og burde vært unngått.

I samtaler med ledelsen ved fødeavdelingen er jeg blitt gjort kjent med at de strekker seg langt for å oppfylle stortingsvedtaket om åpen fødeavdeling ved SNR Kristiansund. Vi vet nå at de er i en sårbar situasjon og er presset i forhold til arbeidsmengde.

Denne situasjonen mener jeg det er styrets ansvar og ta hånd om. Det dreier seg om å tilrettelegge for drift selv ved permisjoner, ferier og sykdom hos ansatte. Styret kan ikke fraskrive seg ansvar i forhold til denne situasjonen.

Mitt spørsmål til deg som styreleder er: Hva gjør du og ditt styre for å legge muligheter til rette, slik at det kan utvikles et stabilt tilbud ved fødeavdelingen i Kristiansund?

Hilsen Berit Frey, fungerende Ordfører.

Svar fra styreleder i Helse Møre og Romsdal, Ingve Theodorsen 5.august 2022

Berit Marie Frey 
Varaordfører Kristiansund 

Jeg viser til brev datert 29.07.2022 hvor du etterlyser hva styret gjør for å sikre gjenåpning av  fødeavdelingen i Kristiansund frem til Sykehuset Nordmøre og Romsdal på Hjelset er i drift. 

annonse

Først så vil jeg beklage at vi ikke har vært istand til å åpne føden i Kristiansund etter feriestengning. 

Som styreleder er det viktig å være forsikret om at det er et trygt fødetilbud på Nordmøre og  Romsdal selv om det så langt ikke har lykkes med å gi de fødende på Nordmøre tilbud i Kristiansund. Det mener jeg helseforetaket har med en fødeavdeling i Molde og med 100% følgetjeneste og tilbud  om ekstra kontroller og overnatting i Molde for de med lengst reisevei. 

Jeg vil berømme den innsats som lederlinjen med administrerende direktør Øyvind Bakke i spissen  har gjort for å oppfylle Stortingets vedtak om at føden i Kristiansund skal være åpen. 

Styret har på hvert styremøte blitt orientert om situasjonen rundt åpning av fødeavdelingen i  Kristiansund. Som styreleder har jeg også jevnlig hatt kontakt med administrerende direktør for å bli  oppdatert på situasjonen. 

Det har vist seg svært krevende å få rekruttert nok fagfolk til å åpne fødeavdelingen i Kristiansund all  den tid det både nasjonalt og internasjonalt er stor mangel på både gynekologer og jordmødre. 

Siden fødeavdelinga ble stengt i Kristiansund i februar 2021 har det vært lagt ned en enorm innsats  for å gjenåpne. Det har blitt brukt mye tid på å rekruttere jordmødre, barnepleiere og leger. Stillinger  er blitt utlyst, det er benyttet internasjonale rekrutteringsbyrå samt at egne fagnettverk har vært  benyttet for å sikre rekruttering. 

Som du vet lyktes det til slutt å åpne en femdøgnspost i Kristiansund før ferien. Jeg ble gjort  oppmerksom på at den var bemanningsmessig sårbar. Etter ferien så viste det seg så at uforutsette  ting hadde oppstått og at det ikke var faglig ansvarlig å gjenåpne. 

Som styre vil vi følge opp Stortingets vedtak gjennom å følge med på administrasjonens arbeid med  rekruttering og forsikre oss om at det er et faglig forsvarlig fødetilbud på Nordmøre og Romsdal. 

Jeg som styreleder har også hatt dialog med vår eier HMN RHF om saken så de er godt orientert om  status og de tiltak som er gjort. 

Mvh 
Ingve Theodorsen 
Styreleder HMR HF

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

@Terje SundsbøFlertallet i fylket er veldig tydelig på at oversjøisk løsning foretrekkes fremfor gigantomani prosjektet.At omveien er ett produkt av lobbyisme, ...
I og med at enkelte omvei tilhengere stadig prøver å fremstille utfallet skråsikkert som bestemt, pengene på konto, spaden satt ...
@Anne Mari SandshamnIngen ting av det du opprinnelig skrev var å lese i linken til Sunnmørsposten, som du opprinnelig viste til. Jeg ...
Anne Mari Sandshamn 16 timer siden MA InterCity – Når utgangspunktet er som galest
@Terje SundsbøIkke meg som har funnet på dette, ville bare vise deg hva transport firma velger. Som ser om du leste ...
@Anne Mari SandshamnDet svaret til slutt som du nå viser til står ikke i leserinnlegget du linket til, og heller ikke i ...
Anne Mari Sandshamn 21 timer siden MA InterCity – Når utgangspunktet er som galest
@Terje SundsbøHvorfor skal jeg se fram til det?  hva han ( og i grunn du og ) mener er irrelevant for ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte