Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Redaksjonen
Artikkel
05 august 2022 12:10
Del på Facebook
Varaordfører i Kristiansund, Berit Frey (Foto: Fotograf Engvig) har fått svar fra styreleder Ingve Theodorsen (St. Olavs hospital / Flickr) i Helse Møre og Romsdal.
Varaordfører i Kristiansund, Berit Frey (Foto: Fotograf Engvig) har fått svar fra styreleder Ingve Theodorsen (St. Olavs hospital / Flickr) i Helse Møre og Romsdal.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Styreleder i Helse Møre og Romsdal,Ingve Theodorsen, har svart varaordfører (for tiden fungerende ordfører), i Kristiansund på sistnevntes brev fra 29. juli angående den stengte fødeavdelingen ved Kristiansund sykehus som skulle vært gjenåpnet etter feriestenging.

Vi gjengir innholdet i begge brev

Brev fra varaordfører i Kristiansund, Berit Frey 29. juli 2022

Til Styreleder i HMR Ingve Theodorsen.

Denne uken ble vi gjort kjent med at Helseforetaket har bestem å utsette åpning av fødeavdelingen i Kristiansund på ubestemt tid.

Det begrunnes med personalmangel, for få gynekologer. Situasjonen som nå er oppstått har vært kjent over lengere tid, og burde vært unngått.

I samtaler med ledelsen ved fødeavdelingen er jeg blitt gjort kjent med at de strekker seg langt for å oppfylle stortingsvedtaket om åpen fødeavdeling ved SNR Kristiansund. Vi vet nå at de er i en sårbar situasjon og er presset i forhold til arbeidsmengde.

Denne situasjonen mener jeg det er styrets ansvar og ta hånd om. Det dreier seg om å tilrettelegge for drift selv ved permisjoner, ferier og sykdom hos ansatte. Styret kan ikke fraskrive seg ansvar i forhold til denne situasjonen.

Mitt spørsmål til deg som styreleder er: Hva gjør du og ditt styre for å legge muligheter til rette, slik at det kan utvikles et stabilt tilbud ved fødeavdelingen i Kristiansund?

Hilsen Berit Frey, fungerende Ordfører.

Svar fra styreleder i Helse Møre og Romsdal, Ingve Theodorsen 5.august 2022

Berit Marie Frey
Varaordfører Kristiansund

Jeg viser til brev datert 29.07.2022 hvor du etterlyser hva styret gjør for å sikre gjenåpning av fødeavdelingen i Kristiansund frem til Sykehuset Nordmøre og Romsdal på Hjelset er i drift.

Først så vil jeg beklage at vi ikke har vært istand til å åpne føden i Kristiansund etter feriestengning.

Som styreleder er det viktig å være forsikret om at det er et trygt fødetilbud på Nordmøre og Romsdal selv om det så langt ikke har lykkes med å gi de fødende på Nordmøre tilbud i Kristiansund. Det mener jeg helseforetaket har med en fødeavdeling i Molde og med 100% følgetjeneste og tilbud om ekstra kontroller og overnatting i Molde for de med lengst reisevei.

Jeg vil berømme den innsats som lederlinjen med administrerende direktør Øyvind Bakke i spissen har gjort for å oppfylle Stortingets vedtak om at føden i Kristiansund skal være åpen.

Styret har på hvert styremøte blitt orientert om situasjonen rundt åpning av fødeavdelingen i Kristiansund. Som styreleder har jeg også jevnlig hatt kontakt med administrerende direktør for å bli oppdatert på situasjonen.

Det har vist seg svært krevende å få rekruttert nok fagfolk til å åpne fødeavdelingen i Kristiansund all den tid det både nasjonalt og internasjonalt er stor mangel på både gynekologer og jordmødre.

Siden fødeavdelinga ble stengt i Kristiansund i februar 2021 har det vært lagt ned en enorm innsats for å gjenåpne. Det har blitt brukt mye tid på å rekruttere jordmødre, barnepleiere og leger. Stillinger er blitt utlyst, det er benyttet internasjonale rekrutteringsbyrå samt at egne fagnettverk har vært benyttet for å sikre rekruttering.

Som du vet lyktes det til slutt å åpne en femdøgnspost i Kristiansund før ferien. Jeg ble gjort oppmerksom på at den var bemanningsmessig sårbar. Etter ferien så viste det seg så at uforutsette ting hadde oppstått og at det ikke var faglig ansvarlig å gjenåpne.

Som styre vil vi følge opp Stortingets vedtak gjennom å følge med på administrasjonens arbeid med rekruttering og forsikre oss om at det er et faglig forsvarlig fødetilbud på Nordmøre og Romsdal.

Jeg som styreleder har også hatt dialog med vår eier HMN RHF om saken så de er godt orientert om status og de tiltak som er gjort.

Mvh
Ingve Theodorsen
Styreleder HMR HF

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse