Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
26 juni 2024 20:27
Del på Facebook
Ordningen med gravferd på statens bekostning snevres inn til kun å omfatte kongelige, sittende regjeringsmedlemmer, eksstatsministre og høyesterettsjustitiarier. Bildet er fra bisettelsen til skuespiller Toralv Maurstad, som fikk begravelse på statens regning i 2022. Foto: Alf Simensen / NTB
Ordningen med gravferd på statens bekostning snevres inn til kun å omfatte kongelige, sittende regjeringsmedlemmer, eksstatsministre og høyesterettsjustitiarier. Bildet er fra bisettelsen til skuespiller Toralv Maurstad, som fikk begravelse på statens regning i 2022. Foto: Alf Simensen / NTB

Staten skal ikke lenger ta regningen for begravelsen til viktige personligheter i kultur- og samfunnsliv. Politikere og kongehus beholder sine ordninger.

Framover blir det kun kongelige, sittende regjeringsmedlemmer, eksstatsministere og høyesterettsjustitiarier som skal få betalt sine begravelser av staten.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Stortinget har en tilsvarende ordning for sittende stortingsrepresentanter og tidligere stortingspresidenter.

– Endringene vil gjøre det mer forutsigbart i hvilke tilfeller vi skal tilby det. Fram til nå har det vært en skjønnsmessig vurdering. Da har det vært vanskelig å håndtere det forutsigbart og rettferdig, sier kulturminister Lubna Jaffery (Ap) til NTB.

Har ført til debatter

Tidligere har personer som har gjort en «fremragende og helt særskilt innsats for landet eller for det norske samfunnet» også kunnet få begravelse på statens bekostning.

Ordningen har omfattet veldig få personer, og det har ofte blitt en debatt når folkekjære personligheter ikke har fått begravelse på statens regning, mens andre har.

Filosof Arne Næss, motstandsfolk, overlevende etter konsentrasjonsleirer i andre verdenskrig, aktivist Kim Friele og skuespiller Toralv Maurstad er eksempler på personer der staten har betalt for begravelsen.

Stortinget med egen ordning

Regjeringen lover at de fortsatt skal hedre dem som går bort, men på andre måter.

– Det er viktig for oss å være til stede, enten ved at man sender en krans, deltar i gravferden eller ved å holde en tale på vegne av regjeringen i begravelsen, sier Jaffery.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

– Hvorfor er det viktig at politikerne beholder ordningen?

– De som er omfattet av det som gjenstår av ordningen er et fåtall personer som er eller har vært statens fremste folkevalgte, sier Jaffery.

– Når dere først gjør disse grepene, hvorfor skroter dere ikke bare ordningen for alle?

Hovedutfordringen med ordningen var at den ble for skjønnsmessig. De som nå er omfattet er de som gjennom demokratiet har innehatt statens ledende posisjoner.

– Rollen for demokratiet

Når en konge, dronning, kronprins eller kronprinsesse dør, blir det gjennomført det en såkalt statsbegravelse, som følger egne regler.

Ordningen som regjeringen forvalter, skal framover gjelde for medlemmer av den nære kongefamilien som aktivt har representert Kongehuset, sittende medlemmer av regjeringen og tidligere statsministre, og sittende eller tidligere høyesterettsjustitiarier.

– Det er i kraft av sin rolle i det norske demokratiet at sittende stortingsrepresentanter og regjeringsmedlemmer og tidligere statsministre og stortingspresidenter er omfattet av ordningen med gravferd på statens bekostning, opplyser Statsministerens kontor i en pressemelding.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

@Terje SundsbøKS2 rapporten frå mars 2023 presiserer at den er bygt på kostnaden I 2022 kroner. Og forventa oppstart med ferdigstilling ...
@Geir Ole SætremyrJeg forholder meg til tallene fra SVV og KS2-analysen. Dine «konkrete» fantasier skal jeg ikke kommentere.
Espen Heitmann 1 dager siden Frp bestemmer når Trollstigen åpner
Så den godeste Kjølmoen mener at Frp og Frp alene skulle på litt over 6 måneder ha ryddet oppi trollstigen ...
@Terje SundsbøMine tall er meir konkrete enn dine draumar som håplaus kunst.
@Geir Ole SætremyrJeg mener at din lek med «tenk på et tall» kan du bedrive alene. Størrelsen på NTP viser med all ...
@Terje SundsbøMen, kva trur du kostnaden vi vere.Husk at SVV sine tall 2022 for Tautratunellen er 6,6 mrd. for 14 km ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse