Børsfallet de siste dagene ble utløst av forventninger om økte renter i USA. Det kan føre til raskere rentehopp også i Norge.
Tirsdag ettermiddag hadde hovedindeksen på Oslo Børs falt 2,9 prosent.
I Tyskland var nedgangen på 2 prosent, mens Tokyo-børsen hadde falt 4,7 prosent da børsen stengte der.
Børsfallene både i Europa og Asia kom i kjølvannet av kraftige aksjefall i USA. Den utløsende årsaken var frykt for høyere amerikanske renter.
Når rentene stiger i USA, kan det påvirke situasjonen også i andre deler av verden – blant annet i Norge.
– Det som nå skjer i USA, tyder faktisk på at vi kan få en renteheving tidligere enn Norges Bank har anslått, sier økonomiprofessor Ola Grytten til NTB.
Verdens viktigste
Norges Bank anslår at den første renteøkningen siden 2011 vil skje i slutten av 2018.
Flere norske bankøkonomer tror det vil gå lenger tid før styringsrenta settes opp. Men Grytten tror altså at det kan skje tidligere.
Han understreker at det også finnes indikasjoner i økonomien på at rentehevningen kan bli utsatt. Men sannsynligheten for rentehopp har økt i løpet av den siste måneden.
En viktig årsak til at utsiktene har endret seg, er at renta på tiårige amerikanske statsobligasjoner har gått opp. Den blir ofte omtalt som «verdens viktigste rente».
I tillegg kom det nye tall før helgen som viste at den økonomiske oppgangen i USA har løftet lønningene. Det som i utgangspunktet er gode nyheter for amerikanske arbeidere, kan også løfte inflasjonen – og tvinge USAs sentralbank til å heve renta raskere enn ventet.
Kraftig fall
De nye tallene for lønnsutviklingen i USA bidro etter alt å dømme til å utløse fallet på Wall Street fredag.
Forventninger om høyere inflasjon og økte renter er ofte negativt for aksjemarkedene, blant annet fordi rentehopp kan svekke avkastningen på aksjer. I tillegg vil høyere renter gjøre det mer attraktivt å flytte penger over i andre typer investeringer.
Mandag falt Dow Jones-indeksen hele 4,6 prosent. Dette var indeksens største prosent-fall siden 2011.
Børsene i USA har steget i flere år uten noen stor korreksjon, og oppgangen har vært kraftig lenge også i en rekke andre land. Mange analytikere har påpekt at utviklingen på ett eller annet tidspunkt var nødt til å snu.
Grytten, som er professor ved Norges handelshøyskole (NHH), tror børsfallet denne gangen blir begrenset. Utviklingen i realøkonomien ser ut til å være solid, og mange selskaper har levert sterkt resultater.
– Hvis jeg var langtidssparer i aksjer, ville jeg valgt å sitte rolig nå. Og kanskje vurdert å kjøpe litt aksjer, sier Grytten.
(©NTB)