fbpx
Annonse
Annonse
Paul Andreas Hofseth
Artikkel
Paul Andreas Hofseth
03 desember 2018 19:41
Lepsøybrua og rundkjøring mot Hestøya. Illustrasjon: Statens vegvesen
Lepsøybrua og rundkjøring mot Hestøya. Illustrasjon: Statens vegvesen
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Når krybben er tom, bites hestene, hetes det i et gammelt ordtak som passer godt for å illustrere situasjonen for Fylkeskommunen. Svak økonomi for Fylkeskommunen har ikke oppstått de siste ukene, og trenden har vært klar både med og uten Nordøyvegen. Nordøyvegen er ikke god medisin for fylkets framtidige økonomi, men å gi vegen skylden for dagens økonomi er skivebom.

Solistene i hylekoret – de som maner til økonomisk forstand er i stor grad de samme som har ført til den økonomiske situasjonen. Det letes etter syndebukker – knagger å henge elendigheten på, for selv å bli spart. Tilsynelatende er prosjektet Nordøyvegen og samferdselspolitikeren Frank Sve gode kandidater for nevnte. De fleste avslører at taktikken med å sette skoler/elever mot Nordøyvegen har flere motiv enn økonomi.

Fogderistriden var på sparebluss noen år tilbake, men fikk næring av saker som politireformen og ikke minst sykehusstriden i nordfylket. Nordmøringene følte seg sviktet, var lite fornøyd med sunnmøringene og enda mer misfornøyd med midtfylket.

Nå sørger Nordøyvegen og manglende støtte for nytt fengsel på Sunnmøre for mange sunnmøringers vrede i forhold til dels andre sunnmøringer, men spesielt til mange i nordfylket. I denne alle mot alle situasjonen, er ingen sikker på utfallet i Fylkestinget 11. desember – dagen da Nordøyvegens skjebne skal bestemmes.

Blir det nei til Nordøyvegen, så blir det rabalder. Og med et ja? Rabalder da også. Fylkespolitikernes oppgave innbefatter orden i økonomien, ettersom det er de som bestemmer. De har også til oppgave å gjøre vedtak som oppfattes fair, sett over tid. Geografiske forhold har betydning, og det har også kjønn, alder, ønsker og behov. Slikt er krevende, og i vårt fylke tilsynelatende for krevende.

Samferdsel får stor oppmerksomhet. Noen mener altfor stor, men forståelig ettersom mange særdeles store prosjekt skal avklares. For Nordøyvegen sin del, vil også andre forhold enn sprikende økonomiske regnestykker få betydning. Hva er sagt og lovt overfor for øyfolket? Hva med næringslivet som bidrar økonomisk, og betydningen vegen vil ha for nye Ålesund kommune. De økonomiske bidragene er øremerket dette prosjektet, og kan ikke tas til inntekt for andre formål.

Når fylket vakler, øker viktigheten av større kommuner spesielt omkring Ålesund, Molde og Kristiansund. Ålesunds politikere, med ordføreren i spissen, har maktet å dempe gammel skepsis mellom byen og omegnen. Status for Molde og Kristiansund kjenner de best selv, men ikke om byene har tilhold i samme fylke/region om noen år. Naboskapet fortsetter, og forhåpentligvis på en god måte. Samarbeid blir viktigere enn det motsatte.

To artikler om «Fylkeskommunen på ville veier» for et år siden har fortsatt relevans, og det er forbausende og imponerende dersom Møre og Romsdal overlever som enhet.

Du må være logget inn for å kommentere.
Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

KOMMENTARARKIV FRA TIDLIGERE KOMMENTARSYSTEM. KOMMENTARER LAGT TIL HER, BLIR ALDRI SYNLIGE. BRUK AKTIVT KOMMENTARSYSTEM OVER

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse

Siste kommentarer

Lars Svein Valderhaug 19 timer siden Juks, maktmisbruk og korrupsjon
Og her har Sundsbø trykka på repeatknappen igjen ja, og svarer i liten grad på det aktuelle innholdet, som vanlig. ...
Terje Sundsbø 20 timer siden Juks, maktmisbruk og korrupsjon
Møreaksen er billigere, raskere, har større samfunnsnytte enn Romsdalsaksen, og Møreaksen oppfyller målsettingen med fergefri E39 – å knytte næringslivet ...
Ketil Strand Andersen 1 dager siden Studie: Hetebølger skyldes rask global oppvarming
Stusser på dette med rask global oppvarming. I følge flere grafer for global temperatur, så er temperaturen relativt lav i ...
Vidar Hölm 1 dager siden Rødts forvrengning i sykehussaken
Det blir bare dumt at Rødt Ksu skal diskutere med SP om hvem som er best i denne saken. Alle ...
skal selvfølgelig være "flertallet i dagens Storting" :-(
Det er jo ingen sammenheng mellom det Kristiansen konkluderer med og de argumentene han nevner. Det er jo Ap og ...

Mest aktive

  • Terje Sundsbø 173 comments
  • Lars Svein Valderhaug 112 comments
  • Lama Vik 37 comments
  • Jan Rune Haukvik 30 comments
  • Vidar Hölm 27 comments
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte