Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Steinar Melby
Artikkel
02 januar 2019 14:37
Del på Facebook
Foto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Foto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jeg er en av stabeisene som aldri godtar at viktige slag er tapt før siste våpendrager ligger langflat. På godt og ondt. Heldigvis er fremdeles politikere i Rødt, Nordmørslista, noen privatpersoner på Facebook samt sykehuskrigens Jeanne d'Arc i Anna Owczarz sin skikkelse, fremdeles på slagmarken og klar for kamp.

Ny våpendrager for Kristiansund Sykehus

2018 har gitt solid næring til at det siste håpet som skal berge Kristiansund Sykehus er mer livskraftig enn noen gang. Helseforetakets økonomi seiler opp som en mulig våpendrager for lokalsykehuset vårt. Helseforetaket i Møre og Romsdal og det overordnede Helse Midt har sannsynligvis ikke råd til å bygge det nye sykehuset på Hjelset etter dagens drifts- og finansieringsmodeller. Ihvertfall ikke uten å skalere ned både bygget og tilbudet, enda en gang. Jeg utelukker selvfølgelig ikke at det er noe grunnleggende galt med hvordan drifts-, finansierings- og virksomhetsmodellene faktisk fungerer, men konstaterer at  det taler til fordel for å få stanset galskapsprosjektet på Hjelset.

Større behov for lokalsykehus

Det er grunn til å tro at Hjelsetforkjemperne sannsynligvis kjemper for et tilbud som realistisk både blir mindre og dårligere enn dagens to sykehus gir i dag. Enten det eller så blir det lagt opp til et budsjett som sprekker så hinsides at man knapt får råd til å bruke det fullt ut.

Vi har pasienter som lever lengre og andelen eldre øker. Vi kommer til å få enda større behov for behandling av syke mennesker. Og allerede er reiseavstandene til eksisterende sykehus mer enn lange nok for de lengst ute i distriktene.

Modifisert nullalternativ

Et modifisert nullalternativ er etterhvert det eneste rette. Behold Kristiansund Sykehus som i dag med akutt, føde- og barneavdeling. Rust opp og skaler ned Lundavang i Molde til størrelsen på Kristiansund Sykehus. Det er jo her hunden ligger begravet. Molde Sykehus er overdimensjonert med sin nærhet til Åse Sykehus i Ålesund. La oss ha hvert vårt nødvendige sykehus i Kristiansund og Molde og bruk Åse og Sankt Olav til spesialisthelsetjenestene.

Politikere – kjenn deres besøkelsestid

Politikere og politiske partier må nå snart begynne å kjenne sin besøkelsestid i denne saken. Et vedtak kan gjøres om. En omkamp kan initieres. Galskap kan og bør overvinnes.

Og det er på tide at noen benytter seg av den nye våpendrageren i form av Helseforetakets katastrofale økonomi. Den er stor og kraftig nok til å initiere omkamp og vinne den. Omkamp er sikkert ikke like enkelt og populært å foreslå, men noen må tørre å gjøre det. Det er hinsides mye god fremtidig samfunnsøkonomi i å få stoppet fellessykehuset på Hjelset så snart som mulig. For Kristiansund som regionssenter kan det være en sak i klassen "alfa og omega" å få beholde lokalsykehuset sitt.

Sykehussaken kommer til å bli viktig i valgåret

Dette kommer til å være blant en av de viktige sakene i 2019 som lager valgvinnere lokalt. Hvis det fortsatt bare blir Nordmørslista og Rødt som tør å mene noe her, antar jeg at de tar svært mange stemmer fra de andre partiene på denne saken alene.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 27 minutter siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu har I ein tidlegare kommentar uttalt at eg ikkje er forankra I Naturvernforbundet.  Då har eg utfordra deg til ...
Anne Mari Sandshamn 57 minutter siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøSå klart Skålavegen er et fergeavløsning! Den erstattet en fergerute, ikke sant?  
Terje Sundsbø 1 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSpørsmålet var: Jernbane er en av ulike transportløsninger, på samme måte som vei. Da er det vel rimelig at de ...
Terje Sundsbø 6 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnDet er du som sprer løgner. På samme måte som Vigrasambandet på Sunnmøre, ble Skålavegen/Fannefjordtunnelen i Romsdal privatfinansiert. Etter den ...
Hans-Peter Kaaresen 18 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnFøyer seg inn i en lang rekke av tilsvarende........."Pompel og Pilt" fortsetter som bidragsytere i underholdningsbransjen.  Teoriene deres er det ...
Anne Mari Sandshamn 20 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
Rasmuss >Rassmussen og Terje Sundsbø påstår følgende sitat, kopiert direkte fra leserinnlegg : " Det finnes flere ferdige fergeavløsningsprosjekter både ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse