Annonse
Annonse
Foto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Foto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO

Jeg er en av stabeisene som aldri godtar at viktige slag er tapt før siste våpendrager ligger langflat. På godt og ondt. Heldigvis er fremdeles politikere i Rødt, Nordmørslista, noen privatpersoner på Facebook samt sykehuskrigens Jeanne d'Arc i Anna Owczarz sin skikkelse, fremdeles på slagmarken og klar for kamp.

Ny våpendrager for Kristiansund Sykehus

2018 har gitt solid næring til at det siste håpet som skal berge Kristiansund Sykehus er mer livskraftig enn noen gang. Helseforetakets økonomi seiler opp som en mulig våpendrager for lokalsykehuset vårt. Helseforetaket i Møre og Romsdal og det overordnede Helse Midt har sannsynligvis ikke råd til å bygge det nye sykehuset på Hjelset etter dagens drifts- og finansieringsmodeller. Ihvertfall ikke uten å skalere ned både bygget og tilbudet, enda en gang. Jeg utelukker selvfølgelig ikke at det er noe grunnleggende galt med hvordan drifts-, finansierings- og virksomhetsmodellene faktisk fungerer, men konstaterer at  det taler til fordel for å få stanset galskapsprosjektet på Hjelset.

Større behov for lokalsykehus

Det er grunn til å tro at Hjelsetforkjemperne sannsynligvis kjemper for et tilbud som realistisk både blir mindre og dårligere enn dagens to sykehus gir i dag. Enten det eller så blir det lagt opp til et budsjett som sprekker så hinsides at man knapt får råd til å bruke det fullt ut.

Vi har pasienter som lever lengre og andelen eldre øker. Vi kommer til å få enda større behov for behandling av syke mennesker. Og allerede er reiseavstandene til eksisterende sykehus mer enn lange nok for de lengst ute i distriktene.

Modifisert nullalternativ

Et modifisert nullalternativ er etterhvert det eneste rette. Behold Kristiansund Sykehus som i dag med akutt, føde- og barneavdeling. Rust opp og skaler ned Lundavang i Molde til størrelsen på Kristiansund Sykehus. Det er jo her hunden ligger begravet. Molde Sykehus er overdimensjonert med sin nærhet til Åse Sykehus i Ålesund. La oss ha hvert vårt nødvendige sykehus i Kristiansund og Molde og bruk Åse og Sankt Olav til spesialisthelsetjenestene.

Politikere – kjenn deres besøkelsestid

Politikere og politiske partier må nå snart begynne å kjenne sin besøkelsestid i denne saken. Et vedtak kan gjøres om. En omkamp kan initieres. Galskap kan og bør overvinnes.

Og det er på tide at noen benytter seg av den nye våpendrageren i form av Helseforetakets katastrofale økonomi. Den er stor og kraftig nok til å initiere omkamp og vinne den. Omkamp er sikkert ikke like enkelt og populært å foreslå, men noen må tørre å gjøre det. Det er hinsides mye god fremtidig samfunnsøkonomi i å få stoppet fellessykehuset på Hjelset så snart som mulig. For Kristiansund som regionssenter kan det være en sak i klassen "alfa og omega" å få beholde lokalsykehuset sitt.

Sykehussaken kommer til å bli viktig i valgåret

Dette kommer til å være blant en av de viktige sakene i 2019 som lager valgvinnere lokalt. Hvis det fortsatt bare blir Nordmørslista og Rødt som tør å mene noe her, antar jeg at de tar svært mange stemmer fra de andre partiene på denne saken alene.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte