Underhuset har nok en gang sagt nei til den britiske regjeringens brexitavtale. EUs tålmodighet er nær ved å ta slutt.
Et knusende flertall på 391 representanter sa nei til utmeldingsavtalen i den skjebnesvangre avstemningen tirsdag kveld. Bare 242 stemte for.
Frustrasjonen var til å ta og føle på i reaksjonen fra Brussel.
– Dagens avstemning har ført til en betydelig økning i sannsynligheten for en brexituten avtale. Vi vil nå fortsette våre forberedelser til «no deal» og sikre at vi er klar hvis et slikt scenario oppstår, sa Preben Aamann, talsperson for EUs president Donald Tusk.
Ifølge ham har EU allerede strukket seg til det ytterste i forhandlingene med Storbritannia.
– Det er vanskelig å se hva mer vi kan gjøre.
Nye avstemninger
En kraftig forkjølt statsminister Theresa May holdt på å miste stemmen da hun fikk ordet etter det ydmykende nederlaget.
De folkevalgte blir nå nødt til å finne et svar på hva veien videre skal være, advarte hun.
May vil først be Underhuset ta stilling til om Storbritannia bevisst skal forlate EU uten avtale i stedet. En avstemning om dette vil bli holdt allerede onsdag kveld.
Statsministerens egen anbefaling er at Underhuset bør si nei til «no deal», ettersom et slikt alternativ vil påføre landet et alvorlig økonomisk sjokk.
– Jeg mener sterkt at det beste vil være å gå ut av EU på en velordnet måte med en avtale, og jeg tror fortsatt at det finnes et flertall i Underhuset for en slik framgangsmåte, sa May.
Kan be om utsettelse
Får May viljen sin i onsdagens avstemning, noe som regnes som overveiende sannsynlig, vil det bli holdt en ny avstemning dagen etter.
Der vil spørsmålet være om Storbritannia skal krype til korset og be EU om å gå med på en utsettelse av brexit.
Kommer Storbritannia med en slik forespørsel, vil EUs medlemsland vurdere den, opplyser Aamann. Men søknaden vil ikke bli innvilget uten videre. EU må vite hva en utsettelse skal være godt for.
– Medlemslandene vil forvente en troverdig begrunnelse, sier Aamann.
Dyster stemning
Anonymt beskrives stemningen i Brussel nå med ord som «dyster» og «pessimistisk».
«Det virker vanskelig å finne en god utvei», skriver en EU-kilde i en tekstmelding til NTB.
Ifølge May kan krisen i siste instans føre til at brexit ikke blir noe av i det hele tatt. Hun advarer mot å tro at en utsettelse vil løse problemene.
Opposisjonspartiet Labour mener for sin del at det riktige svaret er nyvalg.
– Regjeringen må akseptere at det nå er klart at regjeringens avtale er død og ikke har Underhusets støtte, sa partileder Jeremy Corbyn etter tirsdagens avstemning.
Dobbelt nei
Underhuset har nå to ganger sagt nei til avtalen.
Den første avstemningen ble holdt i januar. Den gang stemte et flertall på hele 432 representanter mot, mens bare 202 stemte for.
I forkant av denne ukas avstemning forhandlet EU og Storbritannia fram flere tilleggsdokumenter for å forsøke å berolige britiske parlamentarikere om de mest kontroversielle sidene ved avtaleverket. Men den nye enigheten var ikke nok til å snu stemningen.
Utgangspunktet er at Storbritannia skal forlate EU ved midnatt norsk tid fredag 29. mars. Det vil skje med eller uten avtale, med mindre EUs medlemsland enstemmig går med på en utsettelse.
Storbritannia har også mulighet til å avlyse utmeldingen.