Annonse
Annonse
Marit Nerås Krogsæter, Gruppeleder i Senterpartiet si fylkestingsgruppe, Møre og Romsdal fylkeskommune. Foto: Ragne B. Lysaker, Senterpartiet
Marit Nerås Krogsæter, Gruppeleder i Senterpartiet si fylkestingsgruppe, Møre og Romsdal fylkeskommune. Foto: Ragne B. Lysaker, Senterpartiet

Svar fra Marit Nerås Krogsæter (Sp) på pressemelding fra Møre og Romsdal Ap om foretaksmodellen publisert 11. august 2020.

Av Marit Nerås Krogsæter, Gruppeleder i Senterpartiet sin fylkestingsgruppe, Møre og Romsdal fylkeskommune

Det er godt at deler av Ap endelig har sett at systemet de selv innførte i 2001 var en feiltakelse.

Helseforetakene har krav om å drive pasientbehandling med overskudd, og dette henger sammen med systemet for innsatsstyrt finansiering som ble innført 1. juli 1997.

Senterpartiet er svært kritisk til denne måten å drive pasientbehandling på og er det alternativet velgerne kan stole på når det gjelder å få avviklet helseforetakene og å få en helsetjeneste som faktisk setter pasienten først. Med ISF-systemet får helseforetakene et insentiv til å prioritere de behandlingene man får økonomisk uttelling for, noe som ikke er i pasientene sine beste interesser.

Offentlige helsetjenester skal ikke være et overskuddsprosjekt. At styrene i helseforetakene ikke er underlagt folkevalgt kontroll og at man styrer etter økonomisk resultat og offisielle ventelistetall, er ikke en måte å sikre at pasienten er viktigst, sier gruppelederen. På denne måten åpner en ansvarsfraskrivende stat for at viktige, men kanskje lite brukte sykehusbehandlinger, blir lagt ned og ingen står til ansvar for disse.

Ap sin helsepolitiske talsperson, Ingvild Kjerkol, har tidligere sagt at det er styringen av modellen og sittende helseminister som er utfordringen, men Senterpartiet har i flere år vist tydelig at det er modellen som er utfordringen. Skal Ap bli troverdige i denne saken, så bør de snart støtte opp om Senterpartiet sine gjentagende forslag i Stortinget om å rullere den nasjonale helse- og sykehusplanen hvert fjerde år, etter modell av NTP, og støtte en avvikling av de udemokratiske helseforetakene som ikke setter pasienten først.

I stedet for å bruke mye tid frem mot landsmøtet med å utrede nye alternativ, så bør Ap sette seg inn i utredningsarbeidet Senterpartiet laga i 2015 med folkets helsetjeneste, som er akkurat det som den nye gruppen mot helseforetaksmodellen i Ap etterlyser og skal utrede.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag

Tidligere meningsinnlegg

Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte