Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Bibbi Bøhn, Aure
Ytring
13 mars 2021 20:01
Del på Facebook
Illustrasjonsbilde. Foto: Manfred Richter, Pixabay
Illustrasjonsbilde. Foto: Manfred Richter, Pixabay
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Serien «Sløsesjokket» på NRK, som startet i januar 2021, er utmerkede TV-program, takk til Christian Strand! Se programmene i serien her.

Det er betimelig å bli minnet om dette sløseriet, for vi er alle engasjerte i den dugnaden den industrialiserte verden er med på. Dugnaden med det formål å få alle til å kjøpe og forbruke mest mulig, enten vi trenger det eller ei. En øredøvende kampanje fra reklame i alle medier, fra profitørene som sitter bak, om å lure oss til å tro at vi ikke kan leve godt uten å skaffe oss endeløse mengder med ting. Handelsstanden og markedskapitalistene storkoser seg, og søppelfjellene vokser. Vi blir hverken lykkeligere eller snillere.

‘MÅ bare ha det’! Hvorfor det? Fordi vi blir tutet ørene og øynene fulle med at det trengs å ha forskjellige klær til forskjellige aktiviteter. For eksempel må vi ha ett par joggesko for gåing, ett for sykling, ett for innebruk, ett for trening og så i tillegg må alt være siste mote, fordi siste mote er best, får vi høre. Det samme med klær, alt må være kult og trendy, de nyeste modellene, med merker som fordyrer og gir status. Shopping er viktig. De som skal promotere salg, sørger for nye farger og modeller hvert år, slik at alle må kjøpe og kjøpe, kommer aldri helt i mål, hvilket selvfølgelig er hensikten. Vi er i løpet av snaue to generasjoner blitt oppdratt til å tro at dette er selve livet, det er mengden av ting som definerer vår lykke og vår status i samfunnet.

Hvem er ansvarlige for kjøpepresset vi utsettes for? Lar vi oss så lett påvirke av markedskreftene? Hva gjør det med oss?

Min far sa at dersom jeg ville kjøpe noe, skulle jeg først spørre meg selv om det var avgjørende nødvendig for meg å ha det. Viktig prinsipp!

Men så har altså noen klart å få både oss og våre etterkommere til å bli overbeviste om at det faktisk er avgjørende nødvendig å ha mer og mer, ute og inne, til hverdag og til fest. Mat er intet unntak, og tonnevis blir kastet. Det er ikke uvanlig med tre forskjellige pålegg på brødskiven, i tillegg til godt smør! Fullstendig uhørt for ikke lenge siden. På verdensbasis blir flere og flere overvektige. Antall mennesker med diabetes stiger.

Overdrevet forbruk og overflod er blitt det normale. Sjø og strender fylles opp av plastskrot og emballasje, søppelfjellene vokser! 

Det er ikke bare når det gjelder biler, møbler og elektronikk at det er kjøp og kast som gjelder, det er innen alle kategorier.

SLØSINGEN er ufattelig! Vi ser det når Christian Strand lager TV program, men vi ser det ikke når det gjelder våre egne prioriteringer.

SJOKKET har ikke gått inn.

68505375 2290890321227333 7552601411926622208 oInnleggsforfatter Bibbi Bøhn. Foto: Aure Senterparti

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til #614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 16 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrDu tar feil igjen. I din referanse til tallet 1200 sier SVV: «Etter at ny E39 Ørskogfjellet- Vik er ferdig utbygd ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøEg har aldri snakka om 2050. Det er eit virvar i di boble.Prosentrekning kan eg.Kor unison stemninga er når pengene ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrTidligere har du vist til SVV sin Planbeskrivelse E39 Ørskogfjellet-Vik, og henvist til tallet 1200 som reduksjonen i trafikken ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøÅDT på Ørskogfjellet i vurderingsåret 2021 er ca. 4200 iflg. SVV. Av dette er ein andel på 1200 forventa å ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrJeg registrerer at Naturvernforbundet fortsatt mener at siden trafikken på dagens E39 gjennom Skorgedalen blir redusert med 1200 ÅDT i ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse