Annonse
Annonse
Bibbi Bøhn, Aure
Ytring
13 mars 2021 20:01
Illustrasjonsbilde. Foto: Manfred Richter, Pixabay
Illustrasjonsbilde. Foto: Manfred Richter, Pixabay
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Serien «Sløsesjokket» på NRK, som startet i januar 2021, er utmerkede TV-program, takk til Christian Strand! Se programmene i serien her.

Det er betimelig å bli minnet om dette sløseriet, for vi er alle engasjerte i den dugnaden den industrialiserte verden er med på. Dugnaden med det formål å få alle til å kjøpe og forbruke mest mulig, enten vi trenger det eller ei. En øredøvende kampanje fra reklame i alle medier, fra profitørene som sitter bak, om å lure oss til å tro at vi ikke kan leve godt uten å skaffe oss endeløse mengder med ting. Handelsstanden og markedskapitalistene storkoser seg, og søppelfjellene vokser. Vi blir hverken lykkeligere eller snillere.

‘MÅ bare ha det’! Hvorfor det? Fordi vi blir tutet ørene og øynene fulle med at det trengs å ha forskjellige klær til forskjellige aktiviteter. For eksempel må vi ha ett par joggesko for gåing, ett for sykling, ett for innebruk, ett for trening og så i tillegg må alt være siste mote, fordi siste mote er best, får vi høre. Det samme med klær, alt må være kult og trendy, de nyeste modellene, med merker som fordyrer og gir status. Shopping er viktig. De som skal promotere salg, sørger for nye farger og modeller hvert år, slik at alle må kjøpe og kjøpe, kommer aldri helt i mål, hvilket selvfølgelig er hensikten. Vi er i løpet av snaue to generasjoner blitt oppdratt til å tro at dette er selve livet, det er mengden av ting som definerer vår lykke og vår status i samfunnet.

Hvem er ansvarlige for kjøpepresset vi utsettes for? Lar vi oss så lett påvirke av markedskreftene? Hva gjør det med oss?

Min far sa at dersom jeg ville kjøpe noe, skulle jeg først spørre meg selv om det var avgjørende nødvendig for meg å ha det. Viktig prinsipp!

Men så har altså noen klart å få både oss og våre etterkommere til å bli overbeviste om at det faktisk er avgjørende nødvendig å ha mer og mer, ute og inne, til hverdag og til fest. Mat er intet unntak, og tonnevis blir kastet. Det er ikke uvanlig med tre forskjellige pålegg på brødskiven, i tillegg til godt smør! Fullstendig uhørt for ikke lenge siden. På verdensbasis blir flere og flere overvektige. Antall mennesker med diabetes stiger.

Overdrevet forbruk og overflod er blitt det normale. Sjø og strender fylles opp av plastskrot og emballasje, søppelfjellene vokser! 

Det er ikke bare når det gjelder biler, møbler og elektronikk at det er kjøp og kast som gjelder, det er innen alle kategorier.

SLØSINGEN er ufattelig! Vi ser det når Christian Strand lager TV program, men vi ser det ikke når det gjelder våre egne prioriteringer.

SJOKKET har ikke gått inn.

68505375 2290890321227333 7552601411926622208 oInnleggsforfatter Bibbi Bøhn. Foto: Aure Senterparti

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Lama Vik 13 timer siden Romsdalsaksen best på alle områder
"Romsdalsaksen" best på alle områderRomsdalsaksen "best" på alle områderRomsdalsaksen best på "alle" områderRomsdalsaksen best på alle "områder"
"Frank Sve trenerer Møreaksen"
Terje Sundsbø 2 dager siden Statens vegvesen trenerer Romsdalsaksen!
@Espen HeitmannUtredningene er utført av Norconsult. Om de mener at utredningene er urealistiske, så har de plikt til å si det.Formålet ...
Espen Heitmann 2 dager siden Statens vegvesen trenerer Romsdalsaksen!
@Terje SundsbøNå ja de utredningene av RA som har blitt gjort var direkte urealistiske og ganske tydelig konstruerte av SVV for ...
Det er bare å ta turen videre til Karmøy og Gandsfjorden/Gausel mellom Sandnes og Stavanger. Velde forurenser boligfelt med såkalt ...
Tom Major 2 dager siden Kanskje vi skal ta ondet ved roten?
Du får sagt det. Det norske politikere har gjennomført over en årrekke kan i sum kun kalles et kjempestort SVIK!
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte