Annonse
Annonse
Bibbi Bøhn, Aure
Ytring
07 april 2021 18:54
- Hva ville Helge Ingstad sagt i dag? «Intet er uberørt og intet er lenger hellig. Profittjaget har fjernet ærefrykten for naturen, arven og miljøet», skriver Bibbi Bøhn i dette innlegget. Foto: Henrik Laurvik / NTB
- Hva ville Helge Ingstad sagt i dag? «Intet er uberørt og intet er lenger hellig. Profittjaget har fjernet ærefrykten for naturen, arven og miljøet», skriver Bibbi Bøhn i dette innlegget. Foto: Henrik Laurvik / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Hvordan møter vi det nye året? Går det an å forberede seg på det uvisse?

Dyrestien snor seg gjennom småskog innover i Eventyrland. Jeg rusler oppover retning fjellet, klukkende bekkefar ved siden. Ikke snø. Tre hjortedyr bykser forskremt forbi. Hjerte og sinn fylles av skjønnhet og harmoni. Bevisst på hva dette gjør med meg og min evne til å se innover i meg selv og utover på verden, går jeg ofte ut om morgen. For å lade opp. Få bensin på tanken. Forbereder en ny dag med dens utfordringer og krevende oppgaver.

Lang frokost passer for noen. Så fyke ut på ski. En time på Sats kan foretrekkes. Guds ord gir trøst til mange. Vi gjør oss klare på hvert vårt vis for å ta imot dagen med sine uforutsigbare tankekors og aktiviteter.

En blek måne gir fortsatt litt lys, horisonten farges av de første solstrålene, fjorden langt der nede ligger oljeblank. En båt med morgenspreke fiskere spjærer vannflaten.

Fra mitt forjettede rike plukker jeg med meg noen tørre kvister og litt mose.

Tilbake i huset, der er TV’en slått på. Som i tusener av andre hjem.  Mennesker møter dagen med å la seg fylle opp av aktualiteter og nyheter. Må få med seg alt som skjer. Reportasjer fra verdens vederstyggeligheter torpederer harmonien i en varm stue. Det pøses på med konflikter, vold og terror, fake news, IS, Boko Haram, klimautfordringer, hensynsløs overkjøring av samers livsgrunnlag, raseringen av natur, insektdød, skremmende ras, flom, flyktningkrise og eskalerende koronaspredning. Ingen ende på elendighet. Noe menneskeskapt, noe utenfor vår kontroll. Hva gjør dette med oss?

I møte med angsten og overfor all denne redsel og gru styrker jeg meg med skjønnhetsopplevelser og fysisk aktivitet. Det gir meg perspektiv og mot, muligens også forstand. På en dag da vær og føre begrenser lysten til å gå ut, ser jeg i Lisa Aisatos bok ‘LIVET Illustrert’. En overdådig skjønnhetsopplevelse! Berikende.

Vi gjør oss klare til å takle en ny dag og et nytt år. Tar til oss på hvert vårt vis.

Hva ville Per Fugelli ha sagt?

«Vi må finne roen i Usikkerhetens rike»

Helge Ingstad?

«Intet er uberørt og intet er lenger hellig. Profittjaget har fjernet ærefrykten for naturen, arven og miljøet.»

Personligheter med sterke meninger, positive forhold til naturen og med rikt gjennomtenkte liv. De sådde noe i oss. Styrket oss. Vi trenger motvekt til all uvissheten og ondskapen.

Med et aktivt forhold til skjønnhet og harmoni kommer vi nærmere et annus mirabilis i 2021.

Av: Bibbi Bøhn, Aure
Tidligere publisert i KK (14.01.2021)

68505375 2290890321227333 7552601411926622208 oInnleggsforfatter Bibbi Bøhn.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Lama Vik 15 timer siden Romsdalsaksen best på alle områder
"Romsdalsaksen" best på alle områderRomsdalsaksen "best" på alle områderRomsdalsaksen best på "alle" områderRomsdalsaksen best på alle "områder"
"Frank Sve trenerer Møreaksen"
Terje Sundsbø 2 dager siden Statens vegvesen trenerer Romsdalsaksen!
@Espen HeitmannUtredningene er utført av Norconsult. Om de mener at utredningene er urealistiske, så har de plikt til å si det.Formålet ...
Espen Heitmann 2 dager siden Statens vegvesen trenerer Romsdalsaksen!
@Terje SundsbøNå ja de utredningene av RA som har blitt gjort var direkte urealistiske og ganske tydelig konstruerte av SVV for ...
Det er bare å ta turen videre til Karmøy og Gandsfjorden/Gausel mellom Sandnes og Stavanger. Velde forurenser boligfelt med såkalt ...
Tom Major 2 dager siden Kanskje vi skal ta ondet ved roten?
Du får sagt det. Det norske politikere har gjennomført over en årrekke kan i sum kun kalles et kjempestort SVIK!
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte