Annonse
Annonse
Del på Facebook
Ordsky med de 68 mest brukte ordene. Illustrasjon: Brage Sæther
Ordsky med de 68 mest brukte ordene. Illustrasjon: Brage Sæther
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I et innlegg i FB-gruppen "Nei til vindkraftverk på Frøya - gruppe" ble folk nylig bedt om å beskrive vindkraftutbyggingen i Norge med kun ett ord. Responsen var formidabel, og innlegget fikk på kort tid over 1000 svar. Av nysgjerrighet og interesse satte jeg meg ned for å analysere svarene.

Jeg sorterte 1300 svar og puttet resultatet inn i en ordsky, der de hyppigst brukte ordene framstår med størst bokstaver.

Nå vil enkelte kanskje hevde at en slik undersøkelse har liten verdi, da den er utført i en "nei til vindkraft"-gruppe og således ikke gir et representativt bilde av folkets mening. Da er jeg bare delvis enig. Ja, de fleste som svarte har en negativ holdning til vindindustrien, men det er ikke uten grunn. Det er nå to år siden motstanden tok av med byggestarten på Frøya, og med lanseringen av NVEs "Nasjonal ramme for vindkraft" som ble slaktet ned av hele 5380 høringssvar. Menneskene som har respondert på nevnte FB-innlegg har nok fulgt med over gjennomsnittet på vindkraftdebatten, og har en klar oppfatning av situasjonen. Mange av dem har førstehånds erfaringer med vindindustrien.

Ordskyen inneholder mange sterke ord, og de forteller noe om omdømmet vindindustrien har pådratt seg med sin framferd i bygdenorge. Over 1/3 av de 1300 ordene jeg talte opp er beskrivende for kriminelle handlinger.

 Ordet som troner øverst med god margin er Miljøkriminalitet. Mange av de andre ordene handler også om naturødeleggelse, og kunne sikkert gått inn i denne bolken. Kriminelt scorer også høyt, på 10.plass. Vi har mye natur i Norge, mange bor nært naturen og/eller har et nært og kjært forhold til natur. Vi er vant til at motorisert ferdsel og inngrep i naturen er strengt regulert - så når vi ser hvordan vindindustrien har fått herje på enorme naturområder er disse ordvalgene lett å forstå. NVE har med energiloven i hånd tillatt flere hundre kilometer nye veier med dype skjæringer og høye fyllinger der det før var bare natur. Fordelt utover landet har vi flere millioner liter olje og hydraulikkolje plassert i ulykkesutsatte installasjoner i naturen, også farlig nært drikkevannskilder.

Selvfølgelig er det også strengt forbudt å kappe vinger av store fugler og la dem lide en sakte død fylt med smerte og angst, slik vindturbiner gjør. 

På andreplass kom ordet Overgrep. Det beslektede og noe sterkere ordet Voldtekt ligger også nokså høyt på 14.plass. Naturligvis menes dette da ikke i seksuell betydning, mange poengterte det i sine kommentarer ved å skrive Overgrep mot naturen o.l. Naturen og alt som lever der er totalt forsvarsløse mot anleggsarbeid, ulykker og gigantiske turbiner med 14000+ kvadratmeter sveipeareal. Likeså opplever mennesker at de er forsvarsløse mot disse inngrepene i deres liv; mange naboer har knapt registrert at noe har vært på gang før en håndfull saksbehandlere i NVE har konkludert med at "fordelene er større enn ulempene" og gitt konsesjon til en utbygging som røver fra dem både nærnaturen og nattesøvnen, og som reduserer verdien av deres eiendommer.

Tredjeplassen går til Korrupsjon. Det er utrolig mye penger i omløp i vindbransjen og mye skifter hender i mange ledd i forbindelse med utbyggingene. I "Fase 0" går profesjonelle selgere løs på helt vanlige mennesker som tilfeldigvis eier noe grunn og innynder seg som bestevenner. Om alt går helt redelig for seg her er vel tvilsomt, mange vil kanskje i ettertid finne ordet på 12.plass beskrivende; Svindel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men at det har vært, og er, svært tette og vennskapelige bånd mellom forvaltningen og bransjen er hevet over enhver tvil. For eksempel pleier vindkraftens interesseorganisasjon Norwea sine forhold godt - på Norwea-konferansen i 2012 var mange sentrale personer til stede. Der ble NVEs seksjonssjef med ansvar for vindkraftkonsesjoner seremonielt slått til Ridder av Vindkrigarkorset med Sverd og Diamant.

Hvor mange NVE-saksbehandlere er det egentlig som har fått jobb hos en vindkraftutbygger?

Hvor havner konsesjonene Ridderen av Vindkrigarkorset med Sverd og Diamant delte ut? Macquarie Group, Falck Renewables, Blackrock, Prime Capital - store navn som få kjenner. 7 av de 10 største eierselskapene i vind i Norge knyttes til skatteparadiser.

Ordet på 17.plass er Mafia

Listen fortsetter: Tragisk • Galskap • Vandalisme • Ødeleggende • Katastrofe • Unødvendig • Idioti • Svik • Skandale Ondskap...

Naturen taper der vindindustrien turer fram, den fortrenges av industriområder. Mennesker taper også, lokalsamfunn rives i stykker, etterlater splittelse og uvennskap. Slik blir det når noen få høster frukter på bekostning av de mange.

Av: Brage Sæther, grunneier fra Ler, medlem i Motvind Norge og Norges Miljøvernforbund

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

@Rolf Erik PedersenBevilgningene til Nye Veier og SVV kommer fra den samme pengesekk som vi alle finansierer – skattepengene. Det er ikke ...
@Terje SundsbøSve har rett I at vi har nok penger til å bygge mye vei.Men å bygge en standard vi ikke ...
Bjørn Nøstvold 1 dager siden 17. mai-appell
Så enig. Det har gått i feil retning helt siden 1994, hvor EU vennlige partier har godkjent over 13000 direktiver ...
Nils Hagseth 4 dager siden Eksportvegen fremfor Møreaksen
Kvifor er det så viktig å sette desse prosjekta opp mot kvarandre? "Nye veier " styrer det eine og vegvesenet ...
I følge Frank Sve (Frp), så er det rikelig med penger til å bygge veier: «Frp mener regjeringen har mer ...
Geir Gerhard Greger 10 dager siden Klimabispen møter olje og gassbyen
Kanskje hun kommer til byen for å gi byen den siste olje..
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte