fbpx
Annonse
Annonse
Arne Grødahl, Kristiansund Arbeiderparti
Ytring
10 september 2021 11:54
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Det undrer meg at Stig Anders Ohrvik som har tatt rollen som den store veilederen når det gjelder hva folk skal stemme på her i Kristiansund og Nordmøre, faktisk tyr til enten feilinformasjon eller fremviser sin uvitenhet helt åpent i leserinnlegg som omhandler sykehus og Arbeiderpartiet.

Ohrvik har analysert stortingsvalg før. Han brukte utrolig mange innlegg og ord på å fortelle at Nordmørslista faktisk hadde realistiske muligheter til å komme inn på Stortinget for fire år siden. En analyse som også den gangen var helt bak mål. Som flere av analysene foran årets valgkamp.

For fire år siden førte Ohrvik og NML sin kampanje at over 2000 mennesker i Kristiansund og Nordmøre trodde på han. Hva det førte til? De var med på å sikre Høyre sistemandatet, og dermed Erna og Høie i fire nye år. Nå driver Ohrvik med noe av det samme. Driver en valgkamp som kan føre til at dagens regjering sikrer sistemandatet. Enten ved KrF, H eller Frp, og Rødt har ikke en sjanse på å komme inn. De er nå knapt halvparten av størrelsen til KrF. Alle disse partiene (FrP, H og KrF) er garantisten for en ny periode for Erna.

Hva er så feilinformasjon eller uvitenhet i Ohrvik sitt innlegg. Jo det er der Ohrvik slenger rundt seg med ironi rundt Arbeiderpartiet og at Arbeiderpartiet hadde muligheten til å redde Kristiansund den gangen føde og akutt ble vedtatt nedlagt på Vikaneset.

De som kan sykehushistorien vet at det var nettopp det som skjedde. Jens Stoltenberg avbrøt den gangen regjeringsforhandlinger for å fortelle at føde og akutt i Kristiansund ikke skulle legges ned. Det fikk også konsekvenser i ettertid. Både styre og direktør måtte da gå. Den motsatte historien prøver Ohrvik å fortelle nå. Det bør fortelle at man bør begynne å bli skeptisk til alt Ohrvik hevder. Som jo i sine innlegg prøver å hevde at Arbeiderpartiet svikter gang på gang i Stortinget. Det er tull.

Så hva har Arbeiderpartiet gjort på Stortinget når det gjelder Kristiansund og sykehus?

La oss begynne der den store krigen startet etter at Eidsvik ble overkjørt. Det første Arbeiderpartiet på fylket den gangen gjorde var å protestere på den hasteprosessen Høie la opp til for å få vedtakene gjort på få dager i det lokale foretaket, helse midt og statsråden selv. Her ba fylket Høie om å bruke tid. Akkurat slik som vi på Nordmøre krevde Regjeringen avviste det. En regjering som Frp satt i. Neste gang Stortinget var innblandet i denne saken var når et flertall på Stortinget bestemte at saken skulle opp i kontroll og konstitusjonskomiteen. Her var også Arbeiderpartiet på rett side. Sett fra vårt synspunkt.

Neste gang var behandlingen i kontroll og konstitusjonskomiteen. Der var Arbeiderpartiet med på alle de merknadene mindretallet gjorde som var til fordel sykehuset i Kristiansund. Her var det kun Arbeiderpartiet, SV og Sp som var med på alle merknadene.

Neste gang denne saken var opp i Stortinget var når finansiering av fellessykehuset på Hjelset ble gjort. Alle parti på Stortinget stemte for finansieringen. Sp og Rødt foreslo noen millioner ekstra til prosjektet men ble nedstemt. Flere ganger har ikke denne saken vært tatt opp i Stortinget. Før saken om fødeavdeling, som Ohrvik bruker som eksempel kom opp i år. Alle husker styremøtet i Ålesund der blodårene til ordfører Kjell kom frem. Det handlet om fødeavdelingen. Den gangen fremførte alle fra Nordmøre samme budskap. Alle ordførere, tillitsvalgte og bunadsgeriljaen sin representant. Fødeavdelingen i Kristiansund måtte fredes til fellessykehuset på Hjelset står ferdig. Det var også budskapet vi tok med oss til våre politikere i Oslo, og vi fikk stortingsgruppa med på å fremme forslag i Stortinget om at fødeavdelingen skulle være åpen til fellessykehuset sto ferdig. Uten gjennomslag her ville fødeavdelingen vært nedlagt for godt allerede nå.

Det er dette vedtaket som har ført til fokus på rekruttering av kompetent personell, og at avdelingen gjenåpnes nå i høst.

Underveis så var det parti som overbød kravet fra Arbeiderpartiet om å frede fødeavdelingen fram til Hjelset står ferdig. De foreslo fødeavdeling i Kristiansund til evig tid. Møre og Romsdal Arbeiderparti fant sammen om et omforent forslag om at det skulle være fødeavdeling i begge sykehusene også etter at fellessykehuset står ferdig. Det ble jobbet både lokalt og regionalt for dette.

Selv om vi ikke lyktes vet vi at vi berget fødeavdelingen fra å bli permanent nedstengt i år. Vi vet også at fellessykehuset etter planen skal stå ferdig i 2025, og at vi i disse årene må jobbe hardt for at vi skal opprettholde fødeavdelingen i Kristiansund for kvinnene på Nordmøre etter at fellessykehuset står ferdig. Dette mulighetsrommet hadde vi ikke hatt uten Arbeiderpartiet.

Alle vi som har fulgt med sykehussaken over lang tid vet at lovnader og vedtak varer bare til neste gang kutt skal foretas. Da står sykehusmiljøet i Trondheim og Molde i front for at kutt skal foretas i Kristiansund. Det har vi sett gang på gang. Så det viktige for oss i Kristiansund vil alltid være å forhindre at funksjoner/avdelinger faktisk blir vedtatt nedlagt. I det øyeblikk noe forsvinner fra sykehuset vårt er det vanskelig, for ikke å si umulig å få det tilbake. Så da er spørsmålet mange med grunn vil spørre. Er det ingenting som kan trygge sykehuset vårt?

Jeg mener bestemt at den mest effektive måten å sikre sykehuset vårt er å sikre god finansiering av sykehusene. De må sikres via statsbudsjettet. Og det er de offentlige sykehusene som må få midlene. I dag blir store midler kanalisert til private sykehus gjennom ordningen fritt pasientvalg. Som ikke må blandes med fritt sykehusvalg, det er Arbeiderpartiet for.

Fritt pasientvalg sørger for at behandlinger som private aktører kan tjene penger på blir kanalisert utenom det offentlige tilbudet. Det offentlige sitter da igjen med alle de kompliserte og dyre behandlingene. Midler går fra våre offentlige sykehus til det private. Samtidig så skal vi vite at de store private aktørene som har gjort dette til en milliardindustri holder til i de store byene, så penger blir også flyttet fra distriktene til de store byene. Dette skal vi ha i bakhodet når vi ser at offentlige sykehus må kutte i tjenestene, kutte i det enkelte sykehus sine funksjoner og tilbud.

I perioden de blå-blå har styrt har Arbeiderpartiet samlet foreslått bevilget et tosifret antall milliarder mer til de offentlige sykehusene. Hadde sykehusene fått disse pengene så er det trolig at mange av de kuttforslagene vi har sett de siste årene ikke hadde kommet, grunnet sykehusenes bedre økonomi.

Dette er hva valget handler om. Offentlig velferd eller offentlig fattigdom. Bruke mer penger på sykehus, eller gi skattelette til de aller aller rikeste.

Disse tingene burde ha mer fokus når vi debatterer valg og sykehus.

Du må være logget inn for å kommentere.


Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.
  • Denne kommentaren er avpublisert.
    Ketil Strand Andersen · 17 dager siden
    Det er jo slett ikke Ap sin fortjeneste av fødeavdeling ble vedtatt åpnet til SNR er ferdig, det stod jo alle bak. Men det er Ap sin fortjeneste at det ikke ble vedtatt at dette skulle fortsette etter at Nye Molde Sykehus blir ferdig. Her sørget Ap for at dette ble stemt ned. Med Støre og Kjerkhol i spissen. Det var også bare Sp som stod bak konklusjonen i SKK om at Høie hadde brutt loven.
  • Denne kommentaren er avpublisert.
    Vidar Hölm · 17 dager siden
    For å oppsummere alt dette. Arbeiderpartiet kommer ikke til å løfte en finger for sykehuset I Kristiansund. Det hjelper ingenting hva folk i lokallaget i Kristiansund mener, tror og håper.
Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Hadde Kristiansund som regionsenter gått i bresjen og evt. stemt for trøndelag, så hadde vel kanskje situasjonen vært helt annerledes ...
Vidar Hölm 4 dager siden Kickstart og forutsetninger for Havriket
Denne bør alle lese. Er vel bedre begrunnet enn "utredningen" som ble kladdet motvillig i en lunchpause på rådhuset i ...
De siste 11 månedene har Molde og Kristiansund hatt felles fødeavdeling. I den tiden har ingen født underveis til sjukehus ...
Ketil Strand Andersen 5 dager siden Gjenåpne Kristiansund – vi godtar ingenting annet!
Veldig bra innlegg! Der er ikke akseptabelt at man sparer seg til store overskudd, samtidig med at man ikke frister ...
Lars Svein Valderhaug 6 dager siden Kristiansund Sp og aksen
@Lama VikKven svarar du? Eg har ikkje spurt om dette. Du klarer vel å sjå kva som var mi enkle problemstilling? ...
Lama Vik 6 dager siden Kristiansund Sp og aksen
@Lars Svein ValderhaugLars, eg svarer på kvifor SP ikkje arbeider for Romsdalsaksen. Rein, pur og sunn fornuft. Og nei, eg snakkar ikkje ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte