Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Arne Grødahl, Kristiansund Arbeiderparti
Ytring
10 september 2021 11:54
Del på Facebook
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det undrer meg at Stig Anders Ohrvik som har tatt rollen som den store veilederen når det gjelder hva folk skal stemme på her i Kristiansund og Nordmøre, faktisk tyr til enten feilinformasjon eller fremviser sin uvitenhet helt åpent i leserinnlegg som omhandler sykehus og Arbeiderpartiet.

Ohrvik har analysert stortingsvalg før. Han brukte utrolig mange innlegg og ord på å fortelle at Nordmørslista faktisk hadde realistiske muligheter til å komme inn på Stortinget for fire år siden. En analyse som også den gangen var helt bak mål. Som flere av analysene foran årets valgkamp.

For fire år siden førte Ohrvik og NML sin kampanje at over 2000 mennesker i Kristiansund og Nordmøre trodde på han. Hva det førte til? De var med på å sikre Høyre sistemandatet, og dermed Erna og Høie i fire nye år. Nå driver Ohrvik med noe av det samme. Driver en valgkamp som kan føre til at dagens regjering sikrer sistemandatet. Enten ved KrF, H eller Frp, og Rødt har ikke en sjanse på å komme inn. De er nå knapt halvparten av størrelsen til KrF. Alle disse partiene (FrP, H og KrF) er garantisten for en ny periode for Erna.

Hva er så feilinformasjon eller uvitenhet i Ohrvik sitt innlegg. Jo det er der Ohrvik slenger rundt seg med ironi rundt Arbeiderpartiet og at Arbeiderpartiet hadde muligheten til å redde Kristiansund den gangen føde og akutt ble vedtatt nedlagt på Vikaneset.

De som kan sykehushistorien vet at det var nettopp det som skjedde. Jens Stoltenberg avbrøt den gangen regjeringsforhandlinger for å fortelle at føde og akutt i Kristiansund ikke skulle legges ned. Det fikk også konsekvenser i ettertid. Både styre og direktør måtte da gå. Den motsatte historien prøver Ohrvik å fortelle nå. Det bør fortelle at man bør begynne å bli skeptisk til alt Ohrvik hevder. Som jo i sine innlegg prøver å hevde at Arbeiderpartiet svikter gang på gang i Stortinget. Det er tull.

Så hva har Arbeiderpartiet gjort på Stortinget når det gjelder Kristiansund og sykehus?

La oss begynne der den store krigen startet etter at Eidsvik ble overkjørt. Det første Arbeiderpartiet på fylket den gangen gjorde var å protestere på den hasteprosessen Høie la opp til for å få vedtakene gjort på få dager i det lokale foretaket, helse midt og statsråden selv. Her ba fylket Høie om å bruke tid. Akkurat slik som vi på Nordmøre krevde Regjeringen avviste det. En regjering som Frp satt i. Neste gang Stortinget var innblandet i denne saken var når et flertall på Stortinget bestemte at saken skulle opp i kontroll og konstitusjonskomiteen. Her var også Arbeiderpartiet på rett side. Sett fra vårt synspunkt.

Neste gang var behandlingen i kontroll og konstitusjonskomiteen. Der var Arbeiderpartiet med på alle de merknadene mindretallet gjorde som var til fordel sykehuset i Kristiansund. Her var det kun Arbeiderpartiet, SV og Sp som var med på alle merknadene.

Neste gang denne saken var opp i Stortinget var når finansiering av fellessykehuset på Hjelset ble gjort. Alle parti på Stortinget stemte for finansieringen. Sp og Rødt foreslo noen millioner ekstra til prosjektet men ble nedstemt. Flere ganger har ikke denne saken vært tatt opp i Stortinget. Før saken om fødeavdeling, som Ohrvik bruker som eksempel kom opp i år. Alle husker styremøtet i Ålesund der blodårene til ordfører Kjell kom frem. Det handlet om fødeavdelingen. Den gangen fremførte alle fra Nordmøre samme budskap. Alle ordførere, tillitsvalgte og bunadsgeriljaen sin representant. Fødeavdelingen i Kristiansund måtte fredes til fellessykehuset på Hjelset står ferdig. Det var også budskapet vi tok med oss til våre politikere i Oslo, og vi fikk stortingsgruppa med på å fremme forslag i Stortinget om at fødeavdelingen skulle være åpen til fellessykehuset sto ferdig. Uten gjennomslag her ville fødeavdelingen vært nedlagt for godt allerede nå.

Det er dette vedtaket som har ført til fokus på rekruttering av kompetent personell, og at avdelingen gjenåpnes nå i høst.

Underveis så var det parti som overbød kravet fra Arbeiderpartiet om å frede fødeavdelingen fram til Hjelset står ferdig. De foreslo fødeavdeling i Kristiansund til evig tid. Møre og Romsdal Arbeiderparti fant sammen om et omforent forslag om at det skulle være fødeavdeling i begge sykehusene også etter at fellessykehuset står ferdig. Det ble jobbet både lokalt og regionalt for dette.

Selv om vi ikke lyktes vet vi at vi berget fødeavdelingen fra å bli permanent nedstengt i år. Vi vet også at fellessykehuset etter planen skal stå ferdig i 2025, og at vi i disse årene må jobbe hardt for at vi skal opprettholde fødeavdelingen i Kristiansund for kvinnene på Nordmøre etter at fellessykehuset står ferdig. Dette mulighetsrommet hadde vi ikke hatt uten Arbeiderpartiet.

Alle vi som har fulgt med sykehussaken over lang tid vet at lovnader og vedtak varer bare til neste gang kutt skal foretas. Da står sykehusmiljøet i Trondheim og Molde i front for at kutt skal foretas i Kristiansund. Det har vi sett gang på gang. Så det viktige for oss i Kristiansund vil alltid være å forhindre at funksjoner/avdelinger faktisk blir vedtatt nedlagt. I det øyeblikk noe forsvinner fra sykehuset vårt er det vanskelig, for ikke å si umulig å få det tilbake. Så da er spørsmålet mange med grunn vil spørre. Er det ingenting som kan trygge sykehuset vårt?

Jeg mener bestemt at den mest effektive måten å sikre sykehuset vårt er å sikre god finansiering av sykehusene. De må sikres via statsbudsjettet. Og det er de offentlige sykehusene som må få midlene. I dag blir store midler kanalisert til private sykehus gjennom ordningen fritt pasientvalg. Som ikke må blandes med fritt sykehusvalg, det er Arbeiderpartiet for.

Fritt pasientvalg sørger for at behandlinger som private aktører kan tjene penger på blir kanalisert utenom det offentlige tilbudet. Det offentlige sitter da igjen med alle de kompliserte og dyre behandlingene. Midler går fra våre offentlige sykehus til det private. Samtidig så skal vi vite at de store private aktørene som har gjort dette til en milliardindustri holder til i de store byene, så penger blir også flyttet fra distriktene til de store byene. Dette skal vi ha i bakhodet når vi ser at offentlige sykehus må kutte i tjenestene, kutte i det enkelte sykehus sine funksjoner og tilbud.

I perioden de blå-blå har styrt har Arbeiderpartiet samlet foreslått bevilget et tosifret antall milliarder mer til de offentlige sykehusene. Hadde sykehusene fått disse pengene så er det trolig at mange av de kuttforslagene vi har sett de siste årene ikke hadde kommet, grunnet sykehusenes bedre økonomi.

Dette er hva valget handler om. Offentlig velferd eller offentlig fattigdom. Bruke mer penger på sykehus, eller gi skattelette til de aller aller rikeste.

Disse tingene burde ha mer fokus når vi debatterer valg og sykehus.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.
  • Denne kommentaren er avpublisert.
    Ketil Strand Andersen · 2 år siden
    Det er jo slett ikke Ap sin fortjeneste av fødeavdeling ble vedtatt åpnet til SNR er ferdig, det stod jo alle bak. Men det er Ap sin fortjeneste at det ikke ble vedtatt at dette skulle fortsette etter at Nye Molde Sykehus blir ferdig. Her sørget Ap for at dette ble stemt ned. Med Støre og Kjerkhol i spissen. Det var også bare Sp som stod bak konklusjonen i SKK om at Høie hadde brutt loven.
  • Denne kommentaren er avpublisert.
    Vidar Hölm · 2 år siden
    For å oppsummere alt dette. Arbeiderpartiet kommer ikke til å løfte en finger for sykehuset I Kristiansund. Det hjelper ingenting hva folk i lokallaget i Kristiansund mener, tror og håper.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Anne Mari Sandshamn 15 minutter siden Greinalause politikere om ferger
@Terje SundsbøKjære deg, når trafikken står BOM stille fra langt bortenfor Løkkemyra og inn til sentrom i Kristiansund i ofte over ...
Terje Sundsbø 2 timer siden Greinalause politikere om ferger
@Geir Ole SætremyrHar du problemer med anslaget at fergebommen er stengt omkring 85% av tiden på sambandet Molde-Vestnes? Kan du utdype hva ...
Terje Sundsbø 2 timer siden Greinalause politikere om ferger
@Anne Mari SandshamnNorske tunneler er typisk stengt under 1% av tiden. For fergestrekningene er det tatt utgangspunkt i at rutetabellen er fulgt ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Greinalause politikere om ferger
@Terje SundsbøEg tvilar ikkje på at du kan bruke Excel. Sjøl om ein nyttar 5% av programvaren kan ein få ut ...
Anne Mari Sandshamn 2 dager siden Greinalause politikere om ferger
@Terje Sundsbø"fergefri strekning som er steng 0% av tiden?" hvor?? Ikke Freifjord tunellen, Ikke noen kjente undersjøiske tuneller er 100% åpne. ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Greinalause politikere om ferger
@Geir Ole SætremyrMener du at mitt estimat om at fergebommen på sambandet Molde-Vestnes er stengt 85% av tiden er korrekt?Hvorfor er et ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse