Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
Paul Andreas Hofseth
Ytring
06 april 2022 09:08
Del på Facebook
Illustrasjonen viser hvor snål Kinn kommune er - omtrent som om Kristiansund og Smøla danner Grip kommune uten Aure! Noe lignende i sentrale deler av Sunnmøre, mon tro?
Illustrasjonen viser hvor snål Kinn kommune er - omtrent som om Kristiansund og Smøla danner Grip kommune uten Aure! Noe lignende i sentrale deler av Sunnmøre, mon tro?
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Det har vært mange eksempel på store sprik mellom folkets og politikernes oppfatninger. Vårt demokrati er jo slik at folket velger politikerne, og at de skal styre lokalt og nasjonalt på vegne av velgerne. Problemene oppstår når det blir utakt mellom folkeflertallet og politikerne.

Et illustrerende eksempel er forrige regjering sin store reformiver. Fylker og kommuner ble slått sammen til både fornuftige og særdeles ufornuftige enheter – eksempelvis fylket Viken og kommuner som Kinn i tidligere Sogn og Fjordane.

Det var flertall i Flora kommune, et klart mindretall i tidligere Vågsøy, og et enda klarere NEI i Bremanger til den nye kommunen.

Bremanger fikk medhold, og fikk fortsette som egen kommune. Politikerne i Vågsøy trosset folkets klare vilje i en folkeavstemming, og derved ble Kinn kommune realitet. Krydderet i dette eksempelet er at Bremanger geografisk ligger mellom tidligere Vågsøy og Flora – de to henger bokstavelig ikke sammen.

Det er utakt også på andre områder enn sammenslåing av kommuner og fylker. Lokalt har det også vært harde fronter knyttet til vindturbiner på Haramsøya, kloakkrenseanlegg på Kvasnes, sykehus i nordfylket og mangt annet. Innen samferdsel er det E136 (Ålesund–Dombås), «bypakker» med tilhørende innkreving av bompenger, og selvsagt den friske kampen og fjordkryssingen av Romsdalsfjorden som får størst oppmerksomhet.

annonse

I 2019 utførte analyselskapet  Sentio en undersøkelse om folkets mening om undersjøisk versus oversjøisk kryssing av Romsdalsfjorden. Kun 16,5% ønsket undersjøisk tunnel som jo er Møreaksen sin løsning.

I 2021 ble fylkets klart største meningsmåling gjennomført av Norstat. Etter et visst påtrykk om formulering og omfang, ble undersøkelsen nullstilt og utvidet til å gjelde samtlige kommuner i Møre og Romsdal. Norstat vektet i forhold til antall innbyggere pr kommune, kjønn, alder osv. slik at de 4002 svarene skulle gi så representativt resultat som mulig. Romsdalsaksen ble klar vinner foran «fortsatt fergedrift» og Møreaksen på tredjeplass.

Håper at den økonomisk sett desidert største saken i fylket får fokus ved lokalvalget høsten 2023. Kan en avstemming om fjordkryssingen knyttes til valget? I så fall må politikerne flagge sin mening i god tid før valget, og forhåpentligvis akseptere og respondere på folkets svar.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Lama Vik 1 måneder siden Aksekamper i valgkampen
Kva meiner du her, Hofset? "Frykten er at SVV fortsatt forsøker å skjule sannheten når den lovpålagte KS2-kontrollen gjennomføres ved avslutning ...
Lama Vik 1 måneder siden Mulighetenes akse – Romsdalsaksen!
Kva med eit kompromiss, Hofset? Vi bygger Møreaksen konvensjonelt, og så blir Langfjordsambandet pilot for senketunnell? Då er vi kvitt ...
jon ingar eik 1 måneder siden Ei fylkeskommune i «sus og i dus»
Begynn med og flytte ut den politiske kameraderi bedriften Statens Veivesen ut i fra Molde, kanskje helt ut av Fylket,  ...
Terje Sundsbø 1 måneder siden Hemmelighold og bortforklaringer fra SVV
@Rolf Erik PedersenMed gratis ferger vil fergeavløsningsmidlene for Møreaksen øke, og bompengene minke.En rabattert billett på ferga mellom Molde og Vestnes koster ...
Rolf Erik Pedersen 1 måneder siden Hemmelighold og bortforklaringer fra SVV
@Terje SundsbøTror vi må forholde oss til realiteten at Møreaksen, og Tautratunellen vil bli alt for dyr å bruke.Må nok ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte