Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
Del på Facebook
Foto: Steinar Melby / KSU.NO
Foto: Steinar Melby / KSU.NO
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Fikk en beskjed noe før det ble offentlig. Og når det kom offentlig så var beskjeden verre enn fryktet. Hele klinikkledelsen trekker seg fra sine jobber da de ikke får til å ansette nok folk med rett kompetanse på fødeavdelingen i Kristiansund. Jeg må si jeg fryktet noe slikt.

Trioen har periodevis blitt fratatt all ære og blitt sett på med skepsis i debatten om fødeavdeling. Jeg vet de har jobbet godt og knallhardt for å få åpnet fødeavdelingen. Og har jeg noen kritikk mot den jobben som var gjort så er det at de åpnet før de hadde skaffet folk nok. At de var for sårbare. Og der skal jeg også ta selvkritikk. Jeg var også av de som uttrykte utålmodighet da jeg mente åpning tok for lang tid. Som flere gjorde i den offentlige debatten. Nå var det klinikkledelsen som vedtok åpning. Og det ble jo nærmest parodisk at de måtte stenge grunnet en sykemelding. Ingen avdeling på noe sykehus blir stengt grunnet en sykemelding. Derfor kom det som et sjokk når de plutselig stengte fødeavdelingen. Og det virker som om avtroppende klinikkledelse mener den skal være stengt for godt.

Jeg sitter igjen med veldig mange spørsmål. Knapt noen fødeavdeling har rekruttert så bra som etter at ansvaret for rekruttering ble flyttet til Kristiansund. Hvor to av de som trakk seg må ha gjort en kjempejobb. Rekrutterte et antall som sykehusledelsen i Møre og Romsdal har greid på mange år. De gjorde det på under et år. Og så måtte den ene over til andre oppgaver i sykehuset. Og det virker som om klinikksjefen fikk et større ansvar. Og jeg ble aldri beroliget av uttalelsene som kom derfra. Handlet stort sett om at han bruker for mye tid på jobben med å rekruttere til sykehuset i Kristiansund. Samt at alt var vanskelig. Skal jeg tro på intervjuene klinikksjefen har gjort så virket det ikke som han har vært noen kraft for å få til dette. Mitt spørsmål til klinikksjef og foretak er hvorfor de 25 millionene regjeringen bevilget til rekruttering ikke er brukt aktivt. 

Etter uttalelser fra sykehusledelsen så virker det som om det å bruke lønn til å lokke folk ikke var aktuelt. Ville ikke være med på lønnsfest. Dette sies samtidig som at vi vet at lønn er tatt i bruk for å rekruttere andre plasser i foretaket. Dette liker jeg ikke. 

Og hvis det har vært så travelt for klinikksjefen så må jeg stille spørsmål om hvorfor han ikke har brukt noen av de 25 millionene til å betale noen for å ta jobben med å rekruttere. 

annonse

Foretaket har svart med passivitet. Ikke vært proaktive. Da må de finne seg i at veldig mange spør om toppledelsen i helseforetaket egentlig ønsker åpning. Og hvor er helse midt? Der sitter øverste sjef Stig Slørdahl helt stille i båten. Det er meget spesielt å observere. På meg virker det som om krefter i helse midt enten aktivt eller passivt har støttet alle angrep mot sykehuset i Kristiansund de seneste året. Aldri har de bidratt positivt.

Jeg hørte helseministeren i dag. Mange er opprørte etter det. Hun sa at hun ikke ville gjøre noe med stortingsvedtaket om å åpne føden i Kristiansund. Det er egentlig positivt. Det betyr at vedtaket ligger fast.

Jeg ønsker at statsråd Ingvild Kjerkol kommer til Kristiansund. Mange har behov for å se at hun engasjerer seg. Vi har behov for at hun sier at stortingsvedtaket ligger fast. Og det samme med regjeringserklæringen. Så skjønner jeg at hun ikke kan åpne en avdeling når helseforetaket sier at det ikke er forsvarlig. Men Ingvild kan og må si at hun forutsetter at arbeidet med å rekruttere fortsetter. Og at helseforetaket faktisk bruker de midlene regjeringen ga foretaket for å rekruttere.

Til slutt vil jeg være personlig til de to som gikk av i dag som jeg har hatt kontakt med. Johan og Carina. Jeg har respekt for den jobben dere gjorde med å rekruttere. Jeg tror ingen kunne rekruttert bedre under de forutsetningene dere jobbet under. Takk for innsatsen. Jeg ville gjerne hatt dere to med videre. 

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.
 • Denne kommentaren er avpublisert.
  Margrethe Venæs · 7 måneder siden
  Dagen var veldig rar. En klinikksjef som går av pga manglende entusiasme og tro på jobben han er satt til å gjøre? Det i seg selv er positivt. Feil mann, på feil sted? Det er absolutt ingen tjent med. Det eneste som er kjedelig er at den innrømmelsen ikke kom tidligere. 
  Og at han vies tid i media til å gi uttrykk for sin holdning. Oppdragsgiver og eier tar feil, og han mener noe annet. Thats all. Historien er full av Sorry fellows, og er faktisk tematikk i  pensumlitteratur når det kommer til ledelse.

  Har han dratt med seg to til ned? Ja det er i såfall synd.
  Men det er også livet. 
  Det er ikke alle skip en skal gå ned med, men det? Er faktisk opp til en selv. 

  Jeg for min del? Ser ingen grunn til å sørge over folk som ikke har troa på det de er satt til å gjøre. 
  • Denne kommentaren er avpublisert.
   Terje Sundsbø · 7 måneder siden
   @Margrethe Venæs

   Da bør du lese dette: «Når jeg ser hvordan både sykehuset i Molde og Kristiansund i dag strever med å rekruttere i fag etter fag, er jeg blitt overbevist om at et nytt, sammenslått sykehus er helt nødvendig hvis vi skal beholde noe som helst av spesialisthelsetilbudet i fylket nord for Romsdalsfjorden, skriver Carina Wollan Myhre.»

   https://www.tk.no/fortsatt-politisk-narrespill-ga-meg-ikke-noe-valg/o/5-51-1193267
 • Denne kommentaren er avpublisert.
  Anne Mari Sandshamn · 7 måneder siden
  Det jeg ikke kan forstå hvorfor ikke alt av fødetilbud blir flyttet til det sykehuset som har best fødeavdeling? Nemlig Kristiansund. Der har de fødende en bedre og større fødeavdeling OG trygghet i barneavdelingen vegg i vegg! Det spiller INGEN rolle for de ansatte hvor de jobber, pendlingen er akkurat like lang begge veier, ikke noen kan motsi det! Sykehuset i Molde står jo for forfall, så hvorfor velger de vekk den beste fødeavdelingen? Det er det jeg ikke noengang vil evne å forstå! Klarer du?
  • Denne kommentaren er avpublisert.
   Terje Sundsbø · 7 måneder siden
   @Anne Mari Sandshamn Det fødes flere barn ved fødeavdelingen i Molde enn i Kristiansund, det har det alltid gjort. Hvilken fødeavdeling er da størst?

   Kan du forklare hvordan en barneavdeling bistår ved fødsler?
  • Denne kommentaren er avpublisert.
   Anne Mari Sandshamn · 7 måneder siden
   @Terje Sundsbø En barneavdeling bistår om noe skulle skje med den lille, men som mann har du nok ikke mye erfaring på det området. Og jeg snakker av egen erfaring. Ikke rart det fødes flere barn i Molde, de fødende fra Kristiansund må jo dit for å føde sine barn. Sier seg selv at det da fødes flere i Molde. Tåpelig argument!
  • Denne kommentaren er avpublisert.
   Terje Sundsbø · 7 måneder siden
   @Anne Mari Sandshamn Du bør lese hva jeg skriver – det fødes flere i Molde enn i Kristiansund, også før fødende på Nordmøre måtte til Molde. Så jeg spør igjen: Hvordan er fødeavdelingen i Kristiansund større enn i Molde?

   Om det skulle tilstøte den nyfødte noe under fødselen på fødeavdelingen, så er det vel akuttavdelingen som bistår, ikke barneavdelingen. Og akuttavdelingen ligger i Molde.
  • Denne kommentaren er avpublisert.
   Anne Mari Sandshamn · 7 måneder siden
   @Terje Sundsbø O hellige enfold. Ja så klart det fødes fler i Molde, det bor jo flere mennesker der! Det betyr fortsatt ikke at føden der er den beste.  Og ang barneavdeling vs føde, jeg har selv erfart nytten av den rett vel føden, så ti stille  om ting du ikke vet noe om! 
  • Denne kommentaren er avpublisert.
   Terje Sundsbø · 7 måneder siden
   @Anne Mari Sandshamn Du har ennå ikke forklart hvordan fødeavdelingen i Kristiansund er størst, når avdelingen i Molde vitterlig tar imot flest fødsler.

   Du har heller ikke forklart hvordan fødeavdelingen i Kristiansund er bedre enn den i Molde.

   Jeg har ikke født noen barn, men er ganske sikker på at en akuttavdeling er av større betydning som støtte for en fødeavdeling enn hva en barneavdeling er.
 • Denne kommentaren er avpublisert.
  Terje Sundsbø · 7 måneder siden
  Fungerende hovedtillitsvalgt for overlegene ved Sykehuset i Kristiansund, Ralph Herter, sier det er et kjempeproblem å få tak i faste overleger i gynekologi ved fødeavdelingen. Det er akkurat hva Georg Johnsen, klinikksjef for SNR også sier.

  https://www.nettavisen.no/nyheter/vedum-feiret-fodeavdelingen-med-blotkake-na-er-dorene-stengt/s/5-95-599748

  En tredjedel av landets fødeavdelinger har ikke nok fødselsleger/gynekologer til å opprettholde forsvarlig drift og vaktberedskap.

  https://www.aftenposten.no/meninger/debatt/i/7d408B/vi-har-en-alvorlig-mangel-paa-foedselsleger
  • Denne kommentaren er avpublisert.
   Margrethe Venæs · 7 måneder siden
   @Terje Sundsbø Ja det stemmer sikkert. Alle vet at alt er skikkelig vanskelig ved sykehuset i KSU. Dvs. Det er fortellingen foretaket ønsker å formidle😂 At det er gjennomskuet for lengst? 
  • Denne kommentaren er avpublisert.
   Terje Sundsbø · 7 måneder siden
   @Margrethe Venæs Det er også den fortellingen fungerende hovedtillitsvalgt for overlegene ved Sykehuset i Kristiansund, Ralph Herter, formidler. Han sier det er et kjempeproblem å få tak i faste overleger i gynekologi ved fødeavdelingen.

    https://www.nettavisen.no/nyheter/vedum-feiret-fodeavdelingen-med-blotkake-na-er-dorene-stengt/s/5-95-599748
Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Terje G. Finnøy 1 minutter siden Verden består av mer enn lastebiler fra Sunnmøre
RR slår seg i starten på sitt innlegg,  selvhevdende på brystkassen og hevder at han ikke kommer med private synsinger.Sparrings ...
Terje Sundsbø 59 minutter siden Verden består av mer enn lastebiler fra Sunnmøre
@Anne Mari SandshamnJeg har forstått at alle kan kommentere. Men kommentaren bør vanligvis være relatert til det som kommenteres. I dette tilfellet ...
@Terje G. FinnøyDer var også ansatte på helsefag på DH da transportfagstudentene foretok sine trafikktellinger, de hadde også sin arbeidsplass der. Hvilken ...
@Espen HeitmannTrafikken på de 3 fergestrekningene som erstattes med Møreaksen er dobbelt så stor som trafikken gjennom Romsdalen på Eksportveien. Dermed ...
@Terje SundsbøAng. denne trafikk tellingen som ble utført av studenter ved DH i Molde, der RR hadde sin arb. plass,Det finnes ...
Anne Mari Sandshamn 8 timer siden Verden består av mer enn lastebiler fra Sunnmøre
@Terje SundsbøHar du ikke forstått at alle kan kommentere? Og fordi noe er forutsatt, betur ikke det at det vil bli. Forutsetning ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte