Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Del på Facebook
Zakariasdammen demmer opp Zakariasvatnet i Tafjord i Fjord kommune i Møre og Romsdal. Dammen er hovedmagasin for Tafjord Kraft AS. Foto: Halvard Alvik / NTB
Zakariasdammen demmer opp Zakariasvatnet i Tafjord i Fjord kommune i Møre og Romsdal. Dammen er hovedmagasin for Tafjord Kraft AS. Foto: Halvard Alvik / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter en av de våteste somrene på mange år, har vi trøstet oss med at nå blir det nok av, og billig strøm til vinteren, men akk, hvor lenge var Adam i paradis.

NÅ går ledelsen Tafjord kraftproduksjon ut og vil ha kabler sørover, slik at vannet som renner over Sakariasdammen kan omgjøres til strøm og sendes sørover. De innrømmer gladelig at det vil føre til økte strømpriser i Møre og Romsdal. Derfor trykker de på, for kablene vil bety at også de kan sope inn enorme summer, slik kraftverkene i sør gjør nå.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Målet ser ut til at det skal bli «like jækli å være Møring som Søring»

At landet var kablet sammen og at en hadde lik strømpris over alt, hadde vært å foretrekke i en ideell verden, men nå er alt kjørt rett på dunken.

Forsøkene på å innbille folk at det er prisforskjellen mellom nord og sør som er den virkelige store strøm-skandalen, er mange.

Man får av og til følelsen av at hadde bare folk i Midt-Norge og Nord-Norge betalt det samme som folk lenger sør i landet, da hadde alt vært såre vel, og strømpris-krisen et ikke-tema.

Det er fullt forståelig at det reageres på prisforskjellen. Strømmen er blitt svært dyrt sør i landet, og vinteren vi nå går i møte, spås å bli enda verre. Men prisforskjellen internt i Norge er ikke årsaken til blod-prisene. Det blir ikke lavere pris i sør, selv om Midt-Norge og Nord-Norge og tvinges til å betale mer. Det burde de fleste ha fått med seg nå.

Annonse
Annonse

De to siste kablene til Tyskland og England står for 25 prosent av strømprisen i Sør og Vest-Norge. I tillegg til en uforklarlig nedstenging av atom og kullkraftverk i Tyskland uten å ha sikret seg annen stabil tilførsel.

Naive europapolitikere har lagt alle egga i en kurv, kurva til Russland og Putin. Tenk at de baserte seg på at halvparten av Europas energi skulle komme fra Russland?

Disse to landene lener seg nå derfor på norsk gass og norsk vannkraft, det siste raust overlevert dem av et flertall på Stortinget.

Krigen i Ukraina gjør ikke situasjonen bedre, men energiknappheten ville oppstått uansett, ganske enkelt fordi vi ikke kan skru av viktige og store energikilder, uten å ha bygd opp alternativer.

At sammenkoblingen mellom strømmarkedet i Sør-Norge og kontinentet påvirker prisen, er åpenbart. Hvis strømmen flyter fritt, og prisen i den andre enden av kabelen er 3 kroner, da vil prisen også i vår ende bli 3 kroner. Hvis prisen i Norge skulle holdt seg på 50 øre og prisen i Europa var 3 kroner, ville all kraft bli solgt ut av landet. Slik virker markedet.

Kraftselskapa er bygd og betalt av folket i mere enn100 år. Det er vårt arvesølv, og en livsnødvendighet for å fungere her nord. Hiv spekulantene på dynga og ta over makta, 90 prosent av kraftselskapene er eid av de offentlige, og det offentlige er vi, folket!

Geir A. Stenseth.
Fylkestingsrepresentant og gruppeleder Fremskrittspartiet

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 16 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøDet RR vil er å dele trinn 1 i to delstrekningar. Etter slik eg forstår vil der måtte sendast inn ...
Geir Ole Sætremyr 16 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøPå sikt vil det nok komme krav om avlasting, og ny tunellI første omgang foreslår SVV å innføre bompengar for ...
Terje Sundsbø 18 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Geir Ole SætremyrMener du at ÅDT som SVV opererer med er feil? Blir det ikke behov for å utvide Ålesundstunnelene?På Sunnmøre vil ...
Terje Sundsbø 18 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Geir Ole SætremyrTror du det blir enda en KS2-analyse for trinn 1 på Møreaksen? Hvorfor?Lureriet er å forsøke å fremstille det som ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøKorlebis vi bompengeproposisjonen sjå ut, og evt ny KS2?
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøOppslaget er knytt til konsekvensen av auka ÅDT i Ålesundstunellane. Og det er SVV som har gitt analysen.
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse