Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
Del på Facebook
Zakariasdammen demmer opp Zakariasvatnet i Tafjord i Fjord kommune i Møre og Romsdal. Dammen er hovedmagasin for Tafjord Kraft AS. Foto: Halvard Alvik / NTB
Zakariasdammen demmer opp Zakariasvatnet i Tafjord i Fjord kommune i Møre og Romsdal. Dammen er hovedmagasin for Tafjord Kraft AS. Foto: Halvard Alvik / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Etter en av de våteste somrene på mange år, har vi trøstet oss med at nå blir det nok av, og billig strøm til vinteren, men akk, hvor lenge var Adam i paradis.

NÅ går ledelsen Tafjord kraftproduksjon ut og vil ha kabler sørover, slik at vannet som renner over Sakariasdammen kan omgjøres til strøm og sendes sørover. De innrømmer gladelig at det vil føre til økte strømpriser i Møre og Romsdal. Derfor trykker de på, for kablene vil bety at også de kan sope inn enorme summer, slik kraftverkene i sør gjør nå.

annonse

Målet ser ut til at det skal bli «like jækli å være Møring som Søring»

At landet var kablet sammen og at en hadde lik strømpris over alt, hadde vært å foretrekke i en ideell verden, men nå er alt kjørt rett på dunken.

Forsøkene på å innbille folk at det er prisforskjellen mellom nord og sør som er den virkelige store strøm-skandalen, er mange.

Man får av og til følelsen av at hadde bare folk i Midt-Norge og Nord-Norge betalt det samme som folk lenger sør i landet, da hadde alt vært såre vel, og strømpris-krisen et ikke-tema.

Det er fullt forståelig at det reageres på prisforskjellen. Strømmen er blitt svært dyrt sør i landet, og vinteren vi nå går i møte, spås å bli enda verre. Men prisforskjellen internt i Norge er ikke årsaken til blod-prisene. Det blir ikke lavere pris i sør, selv om Midt-Norge og Nord-Norge og tvinges til å betale mer. Det burde de fleste ha fått med seg nå.

annonse

De to siste kablene til Tyskland og England står for 25 prosent av strømprisen i Sør og Vest-Norge. I tillegg til en uforklarlig nedstenging av atom og kullkraftverk i Tyskland uten å ha sikret seg annen stabil tilførsel.

Naive europapolitikere har lagt alle egga i en kurv, kurva til Russland og Putin. Tenk at de baserte seg på at halvparten av Europas energi skulle komme fra Russland?

Disse to landene lener seg nå derfor på norsk gass og norsk vannkraft, det siste raust overlevert dem av et flertall på Stortinget.

Krigen i Ukraina gjør ikke situasjonen bedre, men energiknappheten ville oppstått uansett, ganske enkelt fordi vi ikke kan skru av viktige og store energikilder, uten å ha bygd opp alternativer.

At sammenkoblingen mellom strømmarkedet i Sør-Norge og kontinentet påvirker prisen, er åpenbart. Hvis strømmen flyter fritt, og prisen i den andre enden av kabelen er 3 kroner, da vil prisen også i vår ende bli 3 kroner. Hvis prisen i Norge skulle holdt seg på 50 øre og prisen i Europa var 3 kroner, ville all kraft bli solgt ut av landet. Slik virker markedet.

Kraftselskapa er bygd og betalt av folket i mere enn100 år. Det er vårt arvesølv, og en livsnødvendighet for å fungere her nord. Hiv spekulantene på dynga og ta over makta, 90 prosent av kraftselskapene er eid av de offentlige, og det offentlige er vi, folket!

Geir A. Stenseth.
Fylkestingsrepresentant og gruppeleder Fremskrittspartiet

annonse

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Anne Mari Sandshamn 6 timer siden Rasmussen hører på velgerne
@Terje SundsbøVet du, jeg prøvde å forklare meg.  Og så kommer du med slike påstander! takk skal du ha for den. ...
Terje Sundsbø 8 timer siden Rasmussen hører på velgerne
@Anne Mari SandshamnDet var du som brakte temaet om redigering på banen – ikke jeg. Jeg har ingen problemer med at du ...
Anne Mari Sandshamn 19 timer siden Rasmussen hører på velgerne
@Terje SundsbøOm jegredigerer er det fordi jeg må korrigere min skriving, da jeg har dysleksi og i tillegg en pc med ...
Terje Sundsbø 20 timer siden Rasmussen hører på velgerne
@Anne Mari SandshamnNoen ganger kan det være behov for et oppklaringsspørsmål, slik jeg stilte deg. Og ditt svar tyder på at ditt ...
Anne Mari Sandshamn 1 dager siden Rasmussen hører på velgerne
@Terje SundsbøDet å besvare et spørsmål, med et annet er IKKE å svare på et spørsmål. Lær det deg du, før ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Rasmussen hører på velgerne
@Anne Mari SandshamnDu ber meg slutte – fordi spørsmålet er ubehagelig for deg?Jeg har svart på spørsmålet ditt i TK. Men du ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte