Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
Viggo Jordahl, Kristiansund SV
Ytring
02 november 2022 14:58
Del på Facebook
Foto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Foto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

På forrige bystyrestyremøte i Kristiansund fikk jeg ordet til dagsorden. Jeg påpekte da at både delegasjonsreglementet og reglementet til kommunestyre ikke er vedtatt i perioden og dermed er dette brudd på kommunelovens § 5–14.Reglement for delegering og innstilling.

Svaret fra kommunedirektøren var at opprettelse av et nytt og lovlig delegasjonsreglement var utsatt på grunn av kapasitetsutfordringer. Et unnvikende og lite forklarende svar som utløser undring om det er flere lovverk som kommunedirektøren har et omtrentlig forhold til.

Et vedtak om kommunal delegasjon skal gjøres innen 31. desember året etter at kommunestyret ble konstituert, altså for denne perioden høsten 2020. Å ikke ha dette på plass, 2 år etter fristens utløp er i beste fall slurv. Jeg betegner det som alvorlig brudd på kommunesektorens viktigste lov.

I den nye kommuneloven som ble vedtatt av Stortinget i 2018 er det formuleringer som trolig har betydning for utforming av et kommunalt delegasjonsreglement. Dette gjelder i hvert fall henvisninger til paragrafer både i kommuneloven og i og til særlover som kommunen kan gjøre vedtak i forhold til.

annonse

Jeg sitter for tiden å leser kommunedirektørens forslag til budsjett 2023 og økonomiplan videre. I kommuneloven § 13-1 står det at Kommunedirektøren skal påse at saker som legges fram for folkevalgte organer, er forsvarlig utredet. Utredningen skal gi et faktisk og rettslig grunnlag for å treffe vedtak. Derfor mener jeg at ordføreren ikke skal komme med forklarende kommentarer eller politiske hilsninger utover det kommunedirektøren legger fram til formannskapet. Når ordføreren i ren propagandastil sier i sine første setninger «Ordføreren sier i ren propagandastil i sine første setninger: «Etter å ha lagt bak oss flere år som var preget av pandemien, så oppsto en ny alvorlig situasjon i verden med Putins krig mot Ukraina. Dette har hatt konsekvenser for hele samfunnet, inkludert kommunen, med blant annet høyere priser og renteoppgang.»

At kommunebudsjettet blir stramt og prosjekter utsettes forklarer ordføreren med å gi en uærbødig skyld til en med etternavnet Putin. Dette hører ikke hjemme i kommunedirektørens forslag til årsbudsjett. Derfor er min klare oppfordring til Kristiansund bystyre: Stryk ordførerens kommentar til budsjett 2023 og økonomiplan.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Anne Mari Sandshamn 3 timer siden Trafikktrygging og næringsvegane viktigast!
@Terje SundsbøSi ikke det du, her er den mest berømte.. Og neida, ikke nødvendigvis av innsig av vann, men dog... 300 ...
Terje Sundsbø 15 timer siden Trafikktrygging og næringsvegane viktigast!
@Anne Mari SandshamnJeg tror det skjer oftere at veier oppe i dagen blir stengt pga. mye vann/flom enn at undersjøiske tunneler stenges ...
Anne Mari Sandshamn 1 dager siden Trafikktrygging og næringsvegane viktigast!
Ser jo med klarhet nå, etter siste uværet , hvor rammet en kanbli av uvær - i undersjøiske tuneller! Tenker ...
Ketil Strand Andersen 1 dager siden Symbolpolitikk i bakvendtland
Merk at de to tårnene man ser på illustrasjonsfotoet er kjøletårn som brukes i varme land for å redusere temperaturen ...
Takker så mye for publisering KSU! Håper det kan skape en viss debatt :-)
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte