Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
Viggo Jordahl, Kristiansund SV
Ytring
02 november 2022 14:58
Del på Facebook
Foto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Foto: Kurt Helge Røsand / KSU.NO
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På forrige bystyrestyremøte i Kristiansund fikk jeg ordet til dagsorden. Jeg påpekte da at både delegasjonsreglementet og reglementet til kommunestyre ikke er vedtatt i perioden og dermed er dette brudd på kommunelovens § 5–14.Reglement for delegering og innstilling.

Svaret fra kommunedirektøren var at opprettelse av et nytt og lovlig delegasjonsreglement var utsatt på grunn av kapasitetsutfordringer. Et unnvikende og lite forklarende svar som utløser undring om det er flere lovverk som kommunedirektøren har et omtrentlig forhold til.

Et vedtak om kommunal delegasjon skal gjøres innen 31. desember året etter at kommunestyret ble konstituert, altså for denne perioden høsten 2020. Å ikke ha dette på plass, 2 år etter fristens utløp er i beste fall slurv. Jeg betegner det som alvorlig brudd på kommunesektorens viktigste lov.

I den nye kommuneloven som ble vedtatt av Stortinget i 2018 er det formuleringer som trolig har betydning for utforming av et kommunalt delegasjonsreglement. Dette gjelder i hvert fall henvisninger til paragrafer både i kommuneloven og i og til særlover som kommunen kan gjøre vedtak i forhold til.

Jeg sitter for tiden å leser kommunedirektørens forslag til budsjett 2023 og økonomiplan videre. I kommuneloven § 13-1 står det at Kommunedirektøren skal påse at saker som legges fram for folkevalgte organer, er forsvarlig utredet. Utredningen skal gi et faktisk og rettslig grunnlag for å treffe vedtak. Derfor mener jeg at ordføreren ikke skal komme med forklarende kommentarer eller politiske hilsninger utover det kommunedirektøren legger fram til formannskapet. Når ordføreren i ren propagandastil sier i sine første setninger «Ordføreren sier i ren propagandastil i sine første setninger: «Etter å ha lagt bak oss flere år som var preget av pandemien, så oppsto en ny alvorlig situasjon i verden med Putins krig mot Ukraina. Dette har hatt konsekvenser for hele samfunnet, inkludert kommunen, med blant annet høyere priser og renteoppgang.»

At kommunebudsjettet blir stramt og prosjekter utsettes forklarer ordføreren med å gi en uærbødig skyld til en med etternavnet Putin. Dette hører ikke hjemme i kommunedirektørens forslag til årsbudsjett. Derfor er min klare oppfordring til Kristiansund bystyre: Stryk ordførerens kommentar til budsjett 2023 og økonomiplan.

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDu marmar på med ditt og spissformuleringar.
Terje Sundsbø 2 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Geir Ole SætremyrDu har rett i at realisme er en dyd – gratis ferge koster staten dyrt. Fergeavløsningsprosjekter blir derfor mer lønnsomme ...
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøRealisme er også ein dyd. Sande Fastllandssamband AS har eksistert i 20 år+. Urealistisk. Nå oppgraderast fergebåsane på 4 stopp ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Geir Ole SætremyrDu har altså brukt snart én time på å vente på ferger, og brukt nesten én time om bord på ...
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDer er ein feil ved oppsettet over forbruk på ferga mellom Vestnes og Molde. Ikkje samme frekvens på lørdag, søndag ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDersom du har et snev av geografikunnskap vil du ha fått med deg at eg på vei til Sandsøya så ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse