Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Aina M. H. Hauge, leder i Rødt Møre og Romsdal
Ytring
04 september 2023 13:51
Del på Facebook
Statsminister Jonas Gahr Støre foran en havvindturbin. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Statsminister Jonas Gahr Støre foran en havvindturbin. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Høyres politikk vil ødelegge Mørekysten. De siste ukene har VG hatt flere kommentarer og reportasjer fra Erna Solbergs frierferd i hjemfylket mitt, Møre og Romsdal. Ved første øyekast ser det mest av alt ut som at avisen er en underavdeling av Høyres presseteam.

For det første så stemmer det ikke at Høyre er spesielt populære i Møre og Romsdal, slik VG gir inntrykk av gjennom to kommentarer og et redaksjonelt oppslag. Det er nemlig lite meningsfullt å isolere målingene her fra målingene i resten av landet. Erna Solbergs parti gjør det på sin side dårligere enn landssnittet av meningsmålingene (28,7 prosent i uke 35 mot 21,1 som prognose i Møre og Romsdal). Høyre gjør det dessuten langt, langt dårligere enn Høyres beste fylker: Akershus (40,2 prosent) og Vestfold (37,9). Begge fylker er trygt plassert på det sentrale Østlandet, stikk i strid med fortellingen Høyre forsøker å fortelle om Vestlandet.

Annonse
Annonse

Som Sunnmøring og Rødt-politiker skal jeg likevel være den første til å innrømme at regjeringspartiene skuffer. Misnøyen i hjemfylket mitt ser vi ikke minst gjennom den solide oppslutningen Fremskrittspartiet har her – et parti som tross alt er større enn Høyre i Møre og Romsdal.

Samtidig forstår jeg veldig godt at Erna Solberg heller vil reise hit for å stjele velgere fra Frp enn å vise frem kjernevelgerne sine i Bærum. At VG går på limpinnen har jeg mindre forståelse for.

Jeg vil hevde at næringslivet i Møre og Romsdal slett ikke skriker etter Høyres politiske løsninger. La oss ta utgangspunkt i kraftpolitikken, som er viktig for mange. Der går det ærlig talt ikke går an å se forskjell på Høyre og regjeringen. Begge parter vil ha høye strømpriser og nedbygging av natur både på land og til havs. Denne politikken er kanskje populær i Oslo Vest, men ikke her på Vestlandskysten.

Jeg har selv vokst opp på Haramsøy, og stått i vindkraftkampen der. Alle sviktet. Til og med Frp, da de satt i regjering! Jeg tror de fleste i ettertid kan være enige i at vindkraftutbyggingen på øya mi har vært mislykka og udemokratisk.

Likevel har ikke de såkalte styringspartiene lært av sine feil. Høyre er blant de aller ivrigste etter å bygge enda mer vindkraft. Denne gangen er det havet politikerne vil gå løs på. Det er kanskje vanskelig å forstå fra et kontor i Akersgata, men næringslivet i Møre og Romsdal er ikke særlig begeistra for det såkalte havvindeventyret. Dette sørgelige eventyret truer nemlig næringslivet vårt.

Annonse
Annonse

Vi har levd av fisken i havet i århundrer. Den skal vi fortsette å leve av. For én ting har VGs Hanne Skartveit rett i: Kystfolket ser framover. Det er bare vanskelig for Høyre- og Arbeiderparti-toppene å forstå at fisken også er en del av denne framtida vår. For oss er det en selvfølge.

Det er ikke uten grunn at vi klarte å stoppe Havsul i sin tid. Næringslivet var mot denne havvindutbygginga. Møre og Romsdal vil ikke ha havvind. Like fullt pekte Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE) denne våren på nye områder for havvind utenfor kysten vår. Nå må vi igjen mobilisere næringslivet mot denne galskapen.

Jeg spår at høyrebølgen blir som et lite skvulp hvis Høyres kraftpolitikk skal få ødelegge næringslivet på Mørekysten. At vi er misfornøyde med regjeringa er ikke ensbetydende med at vi ønsker oss Høyres politiske løsninger. For det er i grunnen vanskelig å se forskjell på Arbeiderpartiet og Høyre når det kommer til stykket.

For min egen del er jeg opptatt av å vise at det finnes et rødt alternativ langs kysten. Som Rødt-politiker er jeg misfornøyd med Arbeiderpartiet og Senterpartiet i regjering, men jeg har heller ingen illusjoner om Høyres blåkopi.

Av: Aina M. H. Hauge
1. kandidat for Rødt i Ulstein og 2. kandidat på fylkestingslista til Rødt Møre og Romsdal
Leder i Rødt Møre og Romsdal og i Raudt Ytre Søre

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Takk for at du deler fra en opprivende episode og du har mer enn 100% rett, helseforetaket har ingen problem ...
Geir Ole Sætremyr 14 timer siden Når utredninger er systematisk feil
@Terje SundsbøDet er interessant å lese dei forskjellige parti sine kommentarer i Transport- og kommunikasjonskomiteen si behandling av NTP. Det gir eit ...
Terje Sundsbø 15 timer siden Når utredninger er systematisk feil
@Rolf Erik PedersenDe demokratiske prosessene har i valg på valg gitt flertall for de partier som er for Møreaksen. Derfor er Møreaksen ...
Terje Sundsbø 15 timer siden Når utredninger er systematisk feil
@Rolf Erik PedersenPengene til Møreaksen bevilges over statsbudsjettet, pengene er øremerket dette prosjektet og er ikke en pott til fri disposisjon for ...
Terje Sundsbø 15 timer siden Når utredninger er systematisk feil
@Rolf Erik PedersenDu finner linker her: https://ksu.no/artikler/leserinnlegg/123132-otroya-fergefri-baner-vei-for-tautratunnelen-20240206I alle disse meningsmålingene er det et stort flertall som ønsker fergefri kryssing av Romsdalsfjorden. I ...
Terje Sundsbø 15 timer siden Når utredninger er systematisk feil
@Rolf Erik PedersenNæringslivet ønsker Møreaksen. Terje Dyrseth ved Brunvoll gjennomførte en underskriftskampanje FOR Møreaksen: https://www.rbnett.no/naeringsliv/i/JEqxJR/deler-av-naeringslivet-mobiliserer-for-moreaksen-har-doblet-antallet-bedrifter«Nå har næringslivsledere for mer enn 100 virksomheter ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse