Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Vegar Vaag, leder for Averøy INP
Ytring
13 juni 2024 15:20
Del på Facebook
Foto: Lise Åserud / NTB
Foto: Lise Åserud / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Kjære Ingvild Kjerkol, takk for ditt leserinnlegg om vindkraft og kraftutbygging i Norge. Jeg vil gjerne svare på dine synspunkter og presentere et alternativt perspektiv.

Hvorfor gjør det så vondt å snakke om vind(kraft)?

Det er nok fordi det rører ved den norske folkesjelen. Det norske folk ønsker ikke vindkraft. Vi vil ta vare på vår uberørte natur og nyte den i stillhet, sammen med elementene, floraen og faunaen. Vi bryr oss om, og ser, hvordan natur, bygder og lokalsamfunn blir påvirket av vindkraftindustrien. Vi ønsker ikke å se våre naturskjønnheter ødelagt av massive vindturbiner som ruver over landskapet.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Forsøk heller å argumentere mot vindkraft

Det gjør ikke vondt å være mot vindkraft, og man slipper å leve med rasert natur på samvittigheten. For det er ikke slik at vi står overfor et uunngåelig kraftunderskudd i Norge. De siste 12 månedene har vi hatt en netto eksport på hele 17,5 TWh, tilsvarende årsforbruket til omtrent 1 million eneboliger. Da blir det feil å sette søkelys på energisparing i den enkelte husstand, som fortsatt sliter med høye energipriser. Vi vet alle at det er i industrien det er størst potensiale for energioptimalisering.

Politisk skapt kraftunderskudd

Slik regjeringen, og foregående regjering, har staket ut kursen, går vi muligens sakte, men sikkert mot et politisk skapt kraftunderskudd. Vi må ikke sløse bort kraften på store datasentre med utenlandske eiere og annen industri som ikke skaper arbeidsplasser eller bidrar til fellesskapet. Elektrifiseringen av olje- og gassinstallasjonene våre er et annet eksempel på symbolpolitikk som ikke tjener norske interesser. Det norske folket gjennomskuer dette.

Kommunenes makt og økonomisk krise

Å gi kommunene mer makt er fint, men kommune-Norge er satt i en økonomisk krise. Enkelte kommuner ser ikke andre løsninger for å sikre inntekt enn å godta vindkraftutbygging. Dette er en desperat handling som ikke tar hensyn til langsiktige konsekvenser for lokalsamfunnet og naturen. Er dette gjort med overlegg, for å presse igjennom vindkraftutbygging?

Kontroll over vår egen kraft

Vi må ta kontrollen over vår egen kraft tilbake. Norge må ha full kontroll på og prioritering av hva vi vil eksportere, og dermed hvilket prisnivå vi skal ligge på. Vannkraften er Norges industris største konkurransefortrinn, og den skal ikke være en eksportvare før norske husholdninger og bedrifter får dekket sitt behov. INPs politikk sikrer forsyning til rimelige priser ved bedre utnyttelse av vannkraft og gass som primærenergi i Norge.

Beredskap og energisikkerhet

I et beredskapsperspektiv er det ikke fornuftig å satse på full elektrifisering på alle områder. Det vil gjøre oss sårbare. Energitettheten i dagens batteriteknologi er for dårlig. Vi må ha alternativer for krisesituasjoner der elektrisiteten faller ut. Vi må utnytte potensialet i vannkraften fullt ut, og vurdere små kompakte kjernekraftverk for fremtiden.

Annonse
Annonse

Motvind Norge og lobbyvirksomhet

Organisasjonen Motvind Norge er ikke en lobbyorganisasjon. De har ingen økonomiske motiver for å kjempe for medlemmenes og lokalbefolkningenes sak mot vindkraft. Vi kan vel nærmest snu dette på hodet og kalle Fornybar Norge en lobbyorganisasjon, som har sterke økonomiske interesser i vindkraftutbygging.

En helhetlig energipolitikk for Norge

Tilgang til stabil og rimelig energi er fundamentalt for et moderne samfunn og en velferdsstat. Energipolitikken er et av de viktigste politikkområdene i Norge, ettersom vi besitter betydelige kilder til primærenergi. Dette krever en forvaltning som kommer hele landet og befolkningen til gode. De primære energikildene i Norge er først og fremst vannkraft, olje og gass.

INP vil:

  • Sørge for forsyningssikkerhet ved å stoppe krafteksport ut av Norges viktigste kraftregion, NO2, når magasinfyllingen i Sør-Norge ligger under sesongjustert median.
  • Forhindre kraftunderskudd ved å stoppe klimapolitisk kraftforbruk (batterifabrikker, hydrogenproduksjon, elektrifisering av sokkelen, tungtransport og fangst og lagring av CO2).
  • Si opp og reforhandle alle avtaler knyttet til utenlandskablene ut av NO2, med fordeling av flaskehalsinntekter i henhold til kraft flyt og minstekrav til motpartens kraftproduksjon i henhold til opprinnelige konsesjonsvilkår.
  • Endre beskatning av vannkraftproduksjon for å bedre ressursutnyttelsen. Innføre fritak fra grunnrenteskatt for all kraftproduksjon med effekt opp til 10 MW uavhengig av turbinkapasitet. Over 10 MW innføres progressiv grunnrentebeskatning.
  • Private vannkraftprodusenter skal ikke betale mer i grunnrenteskatt pluss leie for fallrettighetene enn hva grunnrenteskatt ville vært uten slik leie.
  • Utrede kjernekraft og geotermisk varme, underlagt statlig regulering.

Vi fortjener ikke verdens beste land, om vi ikke evner å ivareta det!

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

@Terje SundsbøDet er vel nettopp reduksjon av trafikken i Ålesundstunellane som er saken.Ekspressbusser korresponderer med fergene utan ventetid, begge retninger. Prioritert ...
@Geir Ole SætremyrDu mener det er viktig å unngå økning i trafikken. Da gjelder det vel å unngå den enorme trafikkøkningen i ...
@Terje SundsbøNår det gjeld Møreaksen har vi i våre høyringar gått i rette med SVV sine prognoser der trafikken i eit ...
@Geir Ole SætremyrØkt trafikk er vel et problem også når det skjer på Sunnmøre. Siden vi nå kommenterer en artikkel om Møreaksen, ...
@Terje SundsbøDet tendensiøs er at du linker alt opp mot Møreaksen for å implementere det i vidare tankerekke.Økt trafikk er eit ...
@Geir Ole SætremyrHva mener du når du hevder at mitt spørsmål er tendensiøst - det er jo svært likt det du selv ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse