Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
Arne Grødahl
Ytring
30 mars 2017 19:20
Del på Facebook
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Arne Grødal (Foto: Privat)

Optimismen er i ferd med å få fotfeste på Nordmøre og da snakker vi ikke bare om fotball. Da snakker vi næringsliv og arbeidsplasser. Selv i Kristiansund, som har vært rammet av arbeidsledighet høyere enn andre i regionen, er hjulene i ferd med å komme i gang igjen. Her er det selvsagt gode nyheter fra oljen som skaper optimisme, samtidig som at både næringsliv og politikere har begynt å planlegge hva som skal til for å stå på flere ben enn oljen.

Campus

På lang sikt er planene for å få et Campus Kristiansund viktigst. Nordmøre og Kristiansund har mindre utdanning på sine innbyggere enn landsgjennomsnittet og også mindre utdanning enn snittet i fylket. Grunnen er selvsagt at Nordmøre ikke har hatt noen høyskole eller universitet. Et campus med 1000 studenter med tilbud som er attraktivt både for studenter og næringsliv i regionen, vil kunne gjøre Nordmøre enda mer konkurransedyktige når det gjelder etablering av arbeidsplasser. Tilgang til kvalifiserte ansatte har tidligere blitt brukt som argument mot etablering av arbeidsplasser i vår region. Arbeidet med Campus Kristiansund er godt i gang. Det er etablert politisk vilje politisk og administrativ vilje i Møre og Romsdal for å få til dette. Høgskolen i Molde er også på ballen for å være høyskolen Campus Kristiansund sin vertshøyskole. På riksplan er det jobbet hardt med å få politikere til å stille seg bak prosjektet og til å etablere det så sterkt at vedtak og bevilgninger raskt skal kunne gjøres. Der dørene i regjeringen tidligere har vært lukket, så er de nå på gløtt og i mitt eget parti, Arbeiderpartiet, opplever jeg klar støtte til prosjektet.

Olje-eventyret fortsetter

Vi har opplevd stor stagnasjon i oljerelaterte arbeidsplasser i Kristiansund. Helt til plutselig ketchupeffekten åpenbarte seg på nyåret. Nye prosjekter og aktører varslet prosjekter som vil medføre økt aktivitet i vår region og også noen av de selskapene som vi kjenner etter lang tids tilstedeværelse kommer med gode nyheter. Det vil igjen sette flere folk i arbeid, noen av de permitterte kan igjen gå inn i jobb og nye arbeidsplasser skapes. Dette er umåtelig viktig for oljebyen Kristiansund.

Samtidig så må vi være oppmerksomme på at vi må ha flere ben å stå på. Erfaringene den siste tiden viser viktigheten av dette. Historisk så har også Kristiansund vært veldig avhengig av enkeltbransjer noe som har gjort oss sårbare for konjunktursvingninger. Initiativet for å etablere et senter for Havrommet er fremtidsrettet i så måte. Et selskap er etablert, tomt er pekt ut og arbeidet er begynt. Det er flere kommuner som tenker i samme sporet men her har vi i utgangspunktet to fortinn: Vi er en by ved havet. Det gir oss naturgitte muligheter. Vi har også kompetanse. Havrommet og dens muligheter vil kunne lære av hva som allerede er gjort innen oljebransjen. Vi har denne kompetansen nær oss og vi har potensielle ansatte med erfaring fra ingeniørbedrifter og oljebransjen bosatt i regionen.

Sentrumsplaner

annonse

Vi har et sentrum som skriker etter utvikling. I dag er det for dødt og for lite aktiviteter. Mange planer finnes for å bøte på dette. Kommunen er selvsagt aktør her. Sentrumsplanen har lenge vært under utarbeidelse. Nå kommer de første tiltakene. Det skal foretas en oppgradering av flere av våre viktigste byrom i sentrum. Raskt vil arbeidet starte på Rådhusplassen. Som vil medføre at den vil kunne tiltrekkes seg mere aktivitet og folk. Gågata skriker etter forskjønnelse. Den er neste område som vil oppleve å bli oppgradert. Et samarbeid mellom kommune og gårdeiere vil bidra til at Gågata igjen blir et samlingspunkt i sentrum slik vi ønsker det. Til slutt i år vil Carolines plass fra uteserveringen til Grand, over mot biblioteket og til Caroline bli gjort om til et aktivitetsområde for ungdom.

Kulturhuset som er planlagt i sentrum på tomten til gamle Langveien Ungdomsskole nærmer seg realisering. Vedtak i kommune er gjort. Fylket bidrar med en stor slump penger og nå er det kun staten sitt vedtak som det ventes på. Politiske signal fra ulike parti gir grunn til optimisme. Med et kulturhus i sentrum som rommer Nordmøre Museum, Operaen og kulturskolen så vil sentrum bli et levende område både på dag og kveldstid.
Et privat prosjekt i gamle forfabrikken i Vågen kan også bli en vitamininnsprøytning for kultur og da spesielt den delen av ungdomskulturen som vanligvis får lite oppmerksomme. Initiativtakerne har fått førsterett til å komme med planer for bygget og planer for hvordan det kan realiseres. Her må det være bidragsytere både fra privat næringsliv og det offentlige. Både lokalt og fra andre. Realiseres dette så vil det styrke både sentrum mot Kaia og Rutebilen, samt andre veien i kulturbeitet mot Vågen. Dette prosjektet sammen med planene for Kranaskjæret, vil kunne bli en motor for det kulturbaserte næringslivet.

Arbeiderpartiet har åpne dører

Sykehuset har ridd vår by som en mare helt siden statsråd Høie kom med sitt famøse sykehusvedtak. I stedet for kun å fokusere på å kjempe mot vedtaket er det lagt ulike strategier og veier for å sikre både helsetilbud og arbeidsplasser. Kristiansund kommune er eneste kommune som har tatt helseforetaket for retten i en slik sak. Nå står vi foran ankesaken. Samtidig så har det blitt lagt vekt på å sikre sykehusbygget. Denne kampen ble vunnet da dagkirurgien ble vedtatt videreført i Kristiansund i dagens sykehusbygg. Det sikret at vi beholder viktige funksjoner som anestesi og røntgen samt vår dyktige avdeling for ortopedi. En avdeling som når det gjelder kompetanse og forskning ikke har sin like på noe lokalsykehus ellers i Norge. Det er også planlagt et helseinnovasjonssenter som skaper begeistring og applaus når det blir presentert i fagmiljø rundt om i Norge. Her kan vi på et viktig område bli ledende nasjonalt. Dyktige fagpersoner er ansatt for å føre prosjektet i mål og samarbeidspartnere både i det offentlige og i privat næringsliv både nasjonalt og internasjonalt er funnet. Dette vil ikke kunne erstatte et fullverdig sykehus men det sikrer viktige funksjoner fortsatt lokalisert til Kristiansund og det sikrer at antall kompetansearbeidsplasser blir bevart i Kristiansund. Nye kompetansearbeidsplasser blir også etablert.

I fire år nå har Norge vært styrt av en regjering som har lyttet lite til Nordmøre og Kristiansund. Departementsdørene har i liten grad vært åpne for våre folk. Vi har nærmest blitt straffet for at vi ikke har godtatt prosessen rund fellessykehuset. I høst er det valg. Det kommer ikke som en bombe at jeg, som nestleder i Kristiansund Arbeiderparti, ønsker regjeringsskifte. Denne gangen er det også i høyeste grad fundert på lokal utvikling. Vi i Kristiansund Arbeiderparti vet at vi har åpne dører inn i departementene hvis det blir regjeringsskifte. Kristiansund Arbeiderparti fikk også vedtatt at Møre og Romsdal Arbeiderparti skulle lage en utviklingsplan for Nordmøre. Dette arbeidet er nå i ferd med å sluttføres og har vært ledet av vår egen Bjarne S Elde. Det har vært nødvendig å bruke tid på utarbeidelsen. Ikke for at den inneholder mye nytt og at den er et revolusjonerende tiltak, men for at det har vært nødvendig å forankre arbeidet til topps i Arbeiderpartiet. Det betyr at de viktigste tiltakene som nå blir presentert, vil være i forståelse med dem som forhåpentligvis vil sitte i departementene etter valget til høsten.

Som mange observante har fått med seg. Hele partiledelsen i Arbeiderpartiet har i de siste månedene besøkt Kristiansund. Det har ikke vært for å vise dem den flotte byen vi har, men for å være offensive og presentere planene som finnes og få forståelse for den situasjonen vi er i.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Takker så mye for publisering KSU! Håper det kan skape en viss debatt :-)
Lama Vik 1 måneder siden Aksekamper i valgkampen
Kva meiner du her, Hofset? "Frykten er at SVV fortsatt forsøker å skjule sannheten når den lovpålagte KS2-kontrollen gjennomføres ved avslutning ...
Lama Vik 1 måneder siden Mulighetenes akse – Romsdalsaksen!
Kva med eit kompromiss, Hofset? Vi bygger Møreaksen konvensjonelt, og så blir Langfjordsambandet pilot for senketunnell? Då er vi kvitt ...
jon ingar eik 1 måneder siden Ei fylkeskommune i «sus og i dus»
Begynn med og flytte ut den politiske kameraderi bedriften Statens Veivesen ut i fra Molde, kanskje helt ut av Fylket,  ...
Terje Sundsbø 1 måneder siden Hemmelighold og bortforklaringer fra SVV
@Rolf Erik PedersenMed gratis ferger vil fergeavløsningsmidlene for Møreaksen øke, og bompengene minke.En rabattert billett på ferga mellom Molde og Vestnes koster ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte