Stortingsvalget til høsten dreier seg ikke i første rekke om økonomisk politikk, forsvar, innvandring eller næringsliv. Det dreier seg om sentralisering. Framgangen Sp har hatt på meningsmålingene viser det. Velgerne vil vite hva partienes nominerte representanter mener om kommunesammenslåingene, fylkessammenslåingene til regioner og ikke minst den pågående sentraliseringen av politi, skoler og sykehus.
Her i Møre og Romsdal vil sentraliseringen av sykehusfunksjoner og av hele sykehus være sentralt, og velgerne vil kreve klare standpunkt av partienes nominerte representanter forut for valget. Det er foreslått sentralisering av akuttfunksjoner og føde fra Volda sykehus. Dette er allerede vedtatt for Kristiansund sykehus. Det skulle være unødvendig, men jeg må minne partiene og deres nominerte kandidater om at halvparten av de stemmeberettigede er kvinner, og de vil nok stemme rasjonelt, uansett partitilhørighet.
Politikerne i Ap, H, V og FrP gikk inn for fellessykehus. Det ville føre til at enten Romsdal eller Nordmøre ville mistet sykehuset. Den tanken streifet dem underlig nok ikke. Politikerne i disse partiene, både i Romsdal og på Nordmøre, var nok sikre på at fellessykehuset ville havne hos dem.
Styrene i Helse Midt-Norge og Helse Møre og Romsdal vedtok at Oppdøl var riktig plassering, med godkjenning av helseministeren. Dermed var kaoset et faktum. Rettssak har fulgt, men er ikke avgjort. Det vil være like galt å idømme ny lokalisasjon til Kristiansund og ta sykehuset fra Romsdal. Sprengkraften i denne sentraliseringen av akuttfunksjoner er så sterk at Møre og Romsdal fylke er i ferd med å splittes, og dermed den planlagte Møre-regionen. På Nordmøre har Nordmørslisten blitt stiftet og fikk fire representanter til fylkestinget. Partiet stilte ikke i kommunevalget, men Senterpartiet økte representasjonen fra en til elleve i bystyret i Kristiansund og ble nest størst. Helsepartiet er enda et parti som er under stiftelse her i fylket. Hvis de etablerte partiene ikke skjønner noe av dette, er jeg redd for at det politiske ”etablissementet” ikke innser følgene. Velgerne vil nok ønske at partienes kandidater til Stortinget vil klargjøre sitt standpunkt i sykehussaken.
De nominerte til Stortingsvalget, i alle partier, vil i god tid med presise spørsmål bli bedt om sitt standpunkt i sykehussaken. Manglende svar vil også bli offentliggjort. Velgerne skal vite hva de stemmer på.
Dette vil følges opp i fylker der lokalsykehuset er truet: Nordland (Lofoten sykehus og Narvik sykehus), Sogn og Fjordane (Lærdal sykehus), Hordaland (Odda og Stord sykehus), Agder (Flekkefjord sykehus), Telemark (Notodden sykehus, Rjukan sykehus er nedlagt,) og Innlandet (Hamar sykehus, Gjøvik sykehus, Lillehammer sykehus, Elverum sykehus og Kongsvinger sykehus, der den presise situasjonen ikke enda er bestemt).