Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Paul Andreas Hofseth
Ytring
06 februar 2020 20:05
Del på Facebook
Illustrasjonsfoto: Romsdalsaksen
Illustrasjonsfoto: Romsdalsaksen
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det ble et omfattende brev de to frontfigurene i Romsdalsaksen AS, (RA), Jørn Inge Løvik og Kai Magne Stokkeland, sendte til vår nye samferdselsminister Knut Arild Hareide forleden. 10 sider med tekst og illustrasjoner kan bare delvis gjengies i dette leserbrevet som et slags sammendrag.

Viktige mangler i utredningen til Statens vegvesen (SVV)

Overser nasjonale føringer for stamveier, som ikke ønsker lange dype tunneler og rundkjøringer, samt potensielle katastrofer grunnet unødvendig mange mil med tunneler. Analyse for hvor E39- trafikken skal er utelatt, og samme for turisme og myke trafikanter. Manglende miljøregnskap og underlig tilnærming til miljøutfordringene. Overdimensjonerte og overprisede kalkyler for RA og for lave priser for MA. Manglende risikoanalyse. Overser krav fra transportbransjen generelt og Norsk Lastebileier-Forbund (NLF) spesielt.

RA har liten tillit til SVV Midt, og formulerer slik: «De har tross alt jobbet frem tunnelløsningen Møreaksen i en årrekke og kjempet hardt mot en tilleggsutredning av en oversjøisk og miljøvennlig løsning. Her er det nok gått prestisje i etaten»

Miljø, sikkerhet og transportbransjen

SSV vedgår at RA kommer bedre ut enn MA på miljø, men mener gevinsten er kortvarig grunnet overgang til el biler. For lettvint argument mener RA, og viser til: «Møreaksen er planlagt med hele 1080 meter kontinuerlig høydeforskjell. Det er hele 60% mer enn Gudvangasystemet, der det har vært 3 alvorlige bilbranner på 6 år. Romsdalsaksen har til sammenligning bare 300 høydemeter å forsere.» RA minner om Fylkeskommunens krav om miljøregnskap, og NLF begrunner misnøyen til MA med miljø, HMS for egne sjåfører og overfor medtrafikanter.

Kulturarv og friluftsområder

En illustrasjon viser hvor RA-traseen er tenkt i forhold til det vernede området på andre siden av øya, og samtidig bak en åskam. Antall fredede fornminner er få sammenlignet med MA-traseen. At RA gir mulighet (om ønskelig) for tilgang til Veøy er positivt – ikke negativt.

Kostnader

Både RA og SVV har delvis skjult sine kort, men brevskriverne har reagert på prisingen, og illustrerer det med denne konklusjonen fra en tabell og her sitert: «Slik tallene kan leses, så mener SVV-Midt at 2-felts flytebroer med 90 km/t for Romsdalsaksen er dyrere per meter enn en 4 felts flytebro med 110 km/t for Bjørnafjorden.» Lite troverdig. Når det gjelder Drift, vedlikehold og rehabilitering er alle parter enig om at RA kommer klart best ut, men tallene spriker fra 2 til 4,5 mrd i RA sin favør.

Andre forhold

Uenigheten mellom MA/SVV og RA fortsetter på felt som trafikanalyser, konsekvenser/katastrofe hvis brann i tunnel, samfunnsnytte osv. To figurer viser de to alternativene når strekninger som er konsekvens av alternativene er medregnet. Har Løvik og Stokkeland rett, er differansen til fordel for RA formidabel. Ønsker du å vite i hvilken grad, kan du lese både denne detaljen og hele brevet på romsdalsaksen.no Nevner også at i en gallup Sentio gjennomførte nylig med 1000 svar, ønsket knappe 80% oversjøisk løsning.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 13 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøHer er kontaktinformasjonhttps://naturvernforbundet.no/ansatte/holger-schlaupitz/
Terje Sundsbø 14 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSom vanlig svarer du ikke på de spørsmål du får. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?Representerer du virkelig Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 18 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu får bruke energi på å finne ut av Naturvernforbundet sitt formål.
Terje Sundsbø 21 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSom vanlig svarer du ikke på de spørsmålene du får. Er ikke det litt pinlig å representere Naturvernforbundet på en ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu er i det filosofiske hjørnet i dag. Du får ta deg ei misjonsferd, sville for sville,  og sjå kor ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrBurde ikke heller du alliere deg med Frank Sve (Frp)? I følge Hans-Peter Kaaresen blir jo Frank Sve (Frp) den ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse