Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Terje Holm
Lokalhistorie
24 mars 2020 11:05
Del på Facebook
Annonse for den første mobiltelefonen på Nordmøre i Romsdalsposten 26.10.1967.
Annonse for den første mobiltelefonen på Nordmøre i Romsdalsposten 26.10.1967.

Oddstøl ble etablert av Johan Oddstøl i 1929. Allerede i 1934 installerte de det første ekkoloddet til fiskeleting i Norge i tråleren «Borgesnes» fra Kristiansund. Det har vært mange milepeler i denne kompetansebedriften opp gjennom årene. Her er en av disse som kanskje ikke er så godt kjent. I 1967 solgte Oddstøl den første mobiltelefonen i Kristiansundsområdet. Forutsetningen for å få bevilling for salg av mobiltelefoner var offentlig autorisasjon. Daglig leder Sverre Oddstøl fikk i kraft av sin ingeniørkompetanse autorisasjon nr. 8 i Norge.

Her er Romsdalspostens omtale av begivenheten 26. oktober 1967:

«Et av byens radiofirma forhandler nå en offentlig biltelefon, og under en demonstrasjon for Romsdalsposten i går, fikk vi flere prøver på telefonens effektivitet. Samtaler til avisen mens bilen kjørte rundt i byen, var ikke noe problem. Videre fikk vi kontakt med ferja «Driva» der samtalen kom klart og tydelig gjennom. Vi ringte også kommunerepresentant Jonas Skipnes på Skarsøya i Aure kommune. Også han hørtes bra. Det er første gang et apparat som dette blir brukt på Nordmøre, og den første linjen ble åpnet siste fredag. Denne form for telefontjeneste har vært i bruk i utlandet i mange år, men er nå ny i Norge. Man kan få samtale hvor som helst her til lands, og i utlandet. Biltelefonen leveres i to utgaver, Simplex og Duplex. Førstnevnte er basert på såkalt skifte-tale, det vil si at man ikke kan lytte og tale samtidig, samtalen må dirigeres med en sendeknapp i bilen. Duplex-utgaven virker derimot på samme måten som en vanlig telefon, man har forbindelse og kan lytte og tale på samme tid».

Telefonen veide nesten 30 kilo. Den første kjøper av denne var en inseminør i Halsa kommune. Prisen var kr. 25.000,-, som tilsvarte en brukbar årslønn på denne tiden. Telefonen var basert på OLT systemet, som var enerådende de første årene. På grunn av den høye prisen ble telefonene de første årene kjøpt av kunder som drosje- og ambulanseeiere. Drosjene i Kristiansund, Smøla, Tustna og Averøy ble lettere tilgjengelige for publikum etter at de fikk mobiltelefon i kjøretøyene.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse