Et stort lyspunkt i en tid med mye arbeidsledighet og fattigdom.
Slutten av 1920-tallet og begynnelsen av 1930-tallet var preget av økonomiske nedgangstider med mye fattigdom og arbeidsledighet, også på Nordmøre. Inn mot midten av 1930-tallet kom det gradvis en lysning. Den store Varemessen for Kristiansund og Nordmøre i 1934 varslet om bedre tider. Dette var en stor begivenhet som skapte optimisme.
Her ser vi den flotte plakaten for messen. Den var tegnet av kreative Ragnvald Bjørlo. I utformingen hadde han lagt vekt på å knytte sammen by og land, som var like viktig på denne tiden som i dag. Som vi ser, var veinettet tegnet inn. Det hadde blitt utvidet med ferjesamband Kristiansund-Kvisvik (1932) og en rutebåt som kunne ta noen biler fra Kristiansund til Gjemnes (her kom det egen ferje i 1938). Det var også ferjesamband mellom Sandvika (Gyl) og Flemma (1928), Angvik-Tingvoll (1929) og Kvanne-Røkkum (1928). Fra Kvisvik var det veiforbindelse til jernbanen på Oppdal og til Trondheim via Kvanne-Røkkum. Dette gav en bedre kommunikasjon mellom by og land enn fjordabåtene, som hadde lange ruter med mange stoppesteder.
Tegningene nederst viser betydningen av Kristiansund som en viktig havneby og gardene i omlandet som viktige handelspartnere på torget i byen. Legg merke til at det også var Operauke under varemessen. Varemessen ble en stor suksess. Etter krigen ble det arrangert flere større varemesser i Kristiansund. Den mest kjente var «Møre, mere med» i 1970.