Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Terje Holm
Lokalhistorie
10 august 2023 10:00
Del på Facebook
Plakaten for den store Varemessen i 1934 var utformet av Ragnvald Bjørlo.
Plakaten for den store Varemessen i 1934 var utformet av Ragnvald Bjørlo.

Et stort lyspunkt i en tid med mye arbeidsledighet og fattigdom.

Slutten av 1920-tallet og begynnelsen av 1930-tallet var preget av økonomiske nedgangstider med mye fattigdom og arbeidsledighet, også på Nordmøre. Inn mot midten av 1930-tallet kom det gradvis en lysning. Den store Varemessen for Kristiansund og Nordmøre i 1934 varslet om bedre tider. Dette var en stor begivenhet som skapte optimisme.

Her ser vi den flotte plakaten for messen. Den var tegnet av kreative Ragnvald Bjørlo. I utformingen hadde han lagt vekt på å knytte sammen by og land, som var like viktig på denne tiden som i dag. Som vi ser, var veinettet tegnet inn. Det hadde blitt utvidet med ferjesamband Kristiansund-Kvisvik (1932) og en rutebåt som kunne ta noen biler fra Kristiansund til Gjemnes (her kom det egen ferje i 1938). Det var også ferjesamband mellom Sandvika (Gyl) og Flemma (1928), Angvik-Tingvoll (1929) og Kvanne-Røkkum (1928). Fra Kvisvik var det veiforbindelse til jernbanen på Oppdal og til Trondheim via Kvanne-Røkkum. Dette gav en bedre kommunikasjon mellom by og land enn fjordabåtene, som hadde lange ruter med mange stoppesteder.

Tegningene nederst viser betydningen av Kristiansund som en viktig havneby og gardene i omlandet som viktige handelspartnere på torget i byen. Legg merke til at det også var Operauke under varemessen. Varemessen ble en stor suksess. Etter krigen ble det arrangert flere større varemesser i Kristiansund. Den mest kjente var «Møre, mere med» i 1970.

Plakaten for den store Varemessen i 1934 var utformet av Ragnvald Bjørlo.Plakaten for den store Varemessen i 1934 var utformet av Ragnvald Bjørlo.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Klippfiskadagan 2024
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse