Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Terje Holm
Lokalhistorie
09 august 2023 10:00
Del på Facebook
Bilde fra Wilhelm Dall sin samling, utlånt av Siri Jarp
Bilde fra Wilhelm Dall sin samling, utlånt av Siri Jarp

Dette var en stor og viktig samferdselsbegivenhet på Nordmøre. I 1928 ble veien langs Oppdølstranda ferdig. Det var også vei fra Kvisvika til Treeikrem.

Samferdselsstrategen i Kristiansund, Wilhelm Dall, hadde jobbet for at det siste, men vanskelige veistykket langs Gylhamrene skulle bli ferdig. Med dårlige økonomiske tider, ble mange fra Kristiansund sendt på nødsarbeid her. Sammen med en dyktig entreprenør ble det laget vei med mange steinmurer langs de bratte Gylhamrene i perioden 1928 til 1931.

Ved åpningen 1. juli 1931 var det sammenhengende vei fra Kvisvik til jernbanen på Oppdal og veinettet på Østlandet. Det var også vei mot ferjesambandet Kvanne-Røkkum, som ble åpnet i 1928. Fra Kvanne var det veiforbindelse til Surnadal og videre til Trondheim.

I 1931 ble Nordmøre Fergeselskap opprettet, med Wilhelm Dall som en selvskreven styreformann. De bygde Norges største og mest moderne bilferje, «Gaute», som ble satt i trafikk våren 1932 fra Kristiansund til Kvisvik. Da fikk Kristiansund bilforbindelser til dette viktige veinettet. Busselskapet Oppdal Auto ble også omorganisert til Kristiansund-Oppdal Auto og tok hånd om bussruten fra Kristiansund til Oppdal.

Det er nå 92 år siden dette skjedde. Bildet øverst er fra åpningsdagen 1. juli 1931 hvor det var mange inviterte. De avsluttet åpningen med en middag på hotellet i Tingvoll. På bildet nederst fra 26. juli 2023 ser vi samme veitraseen, men mye er skjult på grunn av stor vekst av trær. De gamle håndlagede steinmurene står her enda og kan sees fra fjorden. Mye av veien ble utover 1960- og 1970-tallet lagt i tunneler på grunn av faren for veiras.

Gylhamrene 2023. Foto: Terje HolmGylhamrene 2023. Foto: Terje Holm

Annonse
Annonse
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse