Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Tema
NTB
16 juli 2020 13:00
Del på Facebook
HØYSOMMER: Vannmelon-granité er den perfekte desserten på en varm sommerdag. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
HØYSOMMER: Vannmelon-granité er den perfekte desserten på en varm sommerdag. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Med denne oppskriften kan du lage både en dessert til de små og en avkjølende drink til de store.

Verden går framover, men iblant går innovasjon og effektivitet på bekostning av gode, gamle produkter og teknikker. Autotune har for eksempel fjernet mye av det individuelle talentet i musikk, mens Kindle har tatt bort noe av gleden ved å lese en bok – i hvert fall hvis man er av dem som lukter på bøker og fryder seg over vakre permer.

Steinene i vannmelon, derimot, er ikke noe jeg savner i det hele tatt. Vi som er over 30, husker en tid da vannmeloner til tider opplevdes som 80 prosent steiner. De første var det morsomt å spytte ut så langt man klarte på gårdsplassen, de øvrige var bare irriterende og la en absolutt demper på gleden over den saftige frukten.

Nå har vi heldigvis hatt mange gode og nesten steinfrie år. Og når vannmelonene bugner i butikken, er det sommer på ordentlig. Da er det bare å pakke kjølebag og oppblåsbare leker og sette kursen for stranden. Eller hva med en tur i parken, med en takeaway-iskaffe og en vannmelon på deling?

Det er relativt sjelden det blir laget desserter av denne søte, friske råvaren. Den er derimot blitt vanligere i salater, enten sammen med fetaost og andre middelhavssmaker, eller med et thailandsk preg av hissig chili, potent fish sauce, karakteristisk koriander og fritert svin eller kylling.

Dessert-etterslepet gjør vi noe med denne uka, uten at vannmelonen mister sitt særpreg – her er både konsistensen og smaken intakt. Graniteen er dessuten superenkel å lage og så avkjølende og forfriskende deilig at den raskt blir en sommerfavoritt. Den fungerer perfekt som is til barna, og kan samtidig bli skikkelig voksen hvis du tilsetter en skvett lys rom og noen dråper limesaft.

 Vannmelon-granité med stjerneanis-saus og karamellisert hvit sjokolade

Ingredienser (2 personer)

1/2 vannmelon
2 lime
150 g hvit sjokolade
3 stjerneanis
1 dl fløte
1 dl h melk
80 g sukker
2 eggeplommer
1 ts maisenna
2 ss flytende honning

Framgangsmåte

Start med graniteen. Skjær bort alt av det grønne skallet, samt det hvite laget mellom skall og melon. Pass på å spare en bit melon som skal marineres, resten putter du i en blender eller kjøkkenmaskin og kjører til en helt glatt masse. Sil blandingen over i en bolle eller et dypt fat, og sett den i fryseren. Med en gang du ser at blandingen begynner å fryse til langs kanten, er det tid for å bli aktiv. Bruk en ballongvisp, og pisk sammen blandingen. Gjenta dette omtrent hvert 15.–20. minutt under innfrysingen. Pass på at blandingen ikke rekker å fryse seg til en hard klump, men stadig kan røres til en luftig, frossen blanding.

Kutt resten av melonen i store terninger, tilsett honning, limeskall og limesaft, og la den få marinere seg i kjøleskapet i noen timer.

Lag så stjerneanis-sausen. Ha melk, fløte, sukker og stjerneanis i en liten kjele, og varm forsiktig opp til kokepunktet. Ha to eggeplommer i en bolle, og pisk inn maisennaen. Slå den varme fløteblandingen over eggene, og pisk alt godt sammen. Hell blandingen over i kjelen igjen, varm den langsomt opp under stadig omrøring til den tykner. Sil sausen, og avkjøl i kjøleskapet.

Sett ovnen på 160 grader, knekk opp hvit sjokolade, og legg den utover et bakepapir på stekebrett. Bak i ovnen til sjokoladen er karamellisert. La deretter sjokoladen bli hard og kald på kjøkkenbenken før du knuser den i kjøkkenmaskin eller med en kniv.

Server i avkjølte skåler med saus i bunnen, så marinert melon, karamellisert sjokolade og til slutt den frosne melonen.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse