Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Tema
NTB
07 august 2020 13:00
Del på Facebook
UTSIKT: Torghatten er en av de lettere turene DNT anbefaler å oppleve. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
UTSIKT: Torghatten er en av de lettere turene DNT anbefaler å oppleve. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Ekstra mange nordmenn er på fjellet i sommer, og Røde Kors melder om en kraftig økning i antall redningsoppdrag. Dette bør du huske før du legger ut.

– Mange vi hjelper har rett og slett gått seg tomme, forteller Alfred Busch, operativ leder og lokalforeningsleder i Vestvågøy Røde Kors.

– I noen tilfeller kommer folk langveis fra, og trasker oppover uten å ha forhørt seg med lokale folk om hva som er det beste veivalget. Plutselig står de fast.

Overraskes på toppen

Mange av oss har lagt ferien til den norske fjellheimen i sommer, ikke minst i Lofoten. Akkurat her har ikke hjelpekorpset merket noen betydelig økning i oppdrag sammenlignet med fjoråret.

– Men det er et mønster at det er turistene som trenger hjelp. Dette tror jeg er tilfellet fordi fjellene her i Lofoten kan være litt røffere enn hva folk gjerne er vant til på sine kanter. De er høye, spisse og brutale, og det kan gjerne være kaldt og mye vind på toppen, sier han.

Ifølge Busch er det heller ikke uvanlig at folk overraskes av skiftende vær.

– I det ene øyeblikket er det sol og sommer, og i det neste er det tjukk tåke. Har du da ikke nok klær, mat og drikke, blir du plutselig sittende fast på toppen, forteller han.

– Dårlig planlegging

Også på Vestlandet opplever redningsmannskapene at folk har undervurdert turen de har valgt å legge ut på.

– Det er en del dårlig planlagte turer, forteller Merete Flø, leder i Ørsta Røde Kors Hjelpekorps. Også i Sunnmørsalpene er fjellterrenget gjerne en god del tøffere enn det noen kanskje har sett for seg.

– I år skal liksom alle på fjellet. Det er veldig mange fjellbilder på Facebook og Instagram, og det som deles, er ofte finværsbilder i lette klær. Når man ser at «alle» har gått et sted, er det lett å tenke at «dit skal vi også», selv om man kanskje ikke har forutsetningene for å klare den samme turen, sier hun.

Flø tror dette går igjen på mange spektakulære turer, ettersom bildene man har sett, ikke nødvendigvis viser de tøffeste partiene, eller hvor lang turen faktisk er.

Populære og krevende

I DNTs oversikt over Norges mest populære fjellturer nevnes blant annet Romsdalseggen, Gaustatoppen, Besseggen og De syv søstre. Foruten å være flotte og populære turmål har disse fire enda en ting til felles: De er krevende turer, og Røde Kors Hjelpekorps har allerede måttet hente ned flere som har gått seg fast her i sommer.

Merete Flø tror økningen i antall redningsoppdrag er en naturlig årsak av at flere ferdes i fjellet.

– Det er mange som er på fjellferie som ikke vanligvis ville ha vært det. Og utenlandsturistene som vanligvis ferierer i Norge, er ikke nødvendigvis like oppsatt på å gå på topptur som nordmenn.

– Ha selvinnsikt

I tillegg til flere tilfeller hvor redningsmannskapene må hjelpe folk som er utslitte og tomme for mat og drikke, har Ørsta Røde Kors Hjelpekorps også måttet hente ned folk som rett og slett har fått skrekken i seg i de bratteste fjellpartiene.

– Vi har hatt noen henteoppdrag hvor folk har gått seg skårfaste. Det vil si at de rett og slett står bom fast, og ikke tør å gå verken opp eller ned. Har du høydeskrekk, er det gjerne litt lettere å gå oppover, men da er det verre å komme seg ned igjen, forklarer Merete Flø.

Eivind Haugstad i Den norske turistforening (DNT) oppfordrer folk til å lese seg godt opp før man legger ut på tur.

– Når man skal velge en turrute, er det viktig å være obs på sin egen fysiske kapasitet, og rett og slett ha selvinnsikt, sier han.

Husk dette før du går

Haugstad mener mye er gjort med riktig utstyr og god forberedelse.

– Man kan gjerne starte med enklere turer i nærområdene, før man legger ut på lengre og mer krevende turer.

Merete Flø sier seg enig med Haugstad, og anbefaler å forhøre seg litt dersom man kjenner noen som har gått turen før.

– Velg turer etter evne, les deg opp og forhør deg med kjentfolk. Bilder fra de mest spektakulære toppene ser veldig fristende ut, men det kan være lurt å starte med noe lettere, sier hun.

Også Alfred Busch har noen klare råd til dem som har tenkt seg på fjellet, enten man er nybegynner eller fjellvant.

– Ha med deg ekstra klær til å kunne skifte, pakk nok mat og rikelig med drikke. Gjør deg litt kjent i området, sjekk værmeldinger og vær forberedt. Last ned appen 113 på forhånd, da får vi koordinatsjekket deg hvis uhellet er ute, og vi finner deg fortere. Si også ifra om hvor du skal gå til noen du kjenner, i tilfelle du går tom for strøm på telefonen. Og ha på deg skikkelig skotøy!

Økning i antall redningsoppdrag for Røde Kors Hjelpekorps

Oversikten viser fylker som har flere redningsoppdrag i perioden mai-juli 2020 enn i mai-juli 2019. (NB: Gammel fylkesinndeling).

  • Finnmark: 4 oppdrag i 2019, 9 i 2020. Økning: 125 %
  • Buskerud : 15 oppdrag i 2019, 29 i 2020. Økning: 93 %
  • Hedmark : 12 oppdrag i 2019, 22 i 2020. Økning: 83 %
  • Vest-Agder : 4 oppdrag i 2019, 6 i 2020. Økning: 50 %
  • Vestfold : 40 oppdrag i 2019, 54 i 2020. Økning: 35 %
  • Nordland : 27 oppdrag i 2019, 36 i 2020. Økning: 33 %
  • Hordaland : 39 oppdrag i 2019, 48 i 2020. Økning: 23 %
  • Møre og Romsdal : 35 oppdrag i 2019, 42 i 2020. Økning: 20 %
  • Sør-Trøndelag : 17 oppdrag i 2019, 20 i 2020. Økning: 18 %
  • Nord-Trøndelag : 6 oppdrag i 2019, 7 i 2020. Økning: 17 %
  • Østfold : 6 oppdrag i 2019, 7 i 2020. Økning: 17 %
  • Troms : 11 oppdrag i 2019, 12 i 2020. Økning: 9 %

(Kilde: Røde Kors)

Fine, enkle turer – anbefalt av DNT

  • Nordøst i Finnmark, i Indre Syltevik, finner du Norges østligste DNT-hytte. Du kan parkere på Syltevannsmoen, og er da en ca. to timer lang gåtur unna hytta, som faktisk ligger lenger øst enn Istanbul!
  • På Vannøya i Troms kan du besøke gammelhuset i Skipsfjorden. Den enkleste fotturen dit er to – tre timer lang, og starter på Hamre. Herfra går det en godt merket sti over fjellet i lett terreng. Stien går slakt oppover mot Hamreeidet, før det går noe brattere ned i selve Skipsfjorddalen. Etter nedstigningen er det merket sti i omtrent flatt terreng fram til hytta.
  • Torghatten utenfor Brønnøysund er kjent for sitt karakteristiske hull, som går tvers gjennom fjellet. Dette er en lett og flott tur alle må unne seg! Turen opp til hullet tar rundt 25 minutter, på tydelig og godt tilrettelagt sti. Du kan gå gjennom det enorme hullet for å få en ekstra fin utsikt ut over øylandskapet på andre siden.
  • Helt nord i Trøndelag finner du øya Leka. DNT anbefaler den asfalterte fylkesveien rundt øya – en 26 km lang opplevelse med uvanlig vakkert landskap og sjelden geologi. Det er fint å stoppe og ta avstikkere fra hovedveien, både på sykkel og til fots. På turen passerer du flere spennende turmål, og nyter en storslagen utsikt.
  • Så midt i Norge som det er mulig å komme, finner du Setertjønnhytta. Hytta ligger i Steinkjer kommune, med Norges geografiske midtpunkt kun 600 m fra hytta! Hytta ligger midt i et område med rike kulturminner fra tidlig bosetning, i kanten av villmarka med storslått natur. Hytta er et utmerket utgangspunkt for toppturer eller som startpunkt for en lengre tur.
  • I Sølndalen i Alvdal anbefaler DNT en rundtur rundt Breisjøen. Det er gode stier og fantastiske fjell på begge sider av sjøen. Etter omtrent tre timer når du den betjente DNT-hytta Breisjøseter Turisthytte, hvor du kan overnatte. På hjemturen går du rundt på andre siden av Breisjøen.
  • Sør i Rondane ligger Bjørnhollia turisthytte. Her har du alt innen rekkevidde – toppturer, rusleturer og fisketurer. Bjørnhollia er både et naturlig startsted og overnattingssted på en rundtur gjennom Norges første nasjonalpark.
  • Lengst vest i havet ved Florø finner du øya Kinn. Her har du fine turmuligheter, og du kan blant annet besøke middelalderkirken på øya. Det er også fantastiske padlemuligheter i nærheten. Her får du vidt utsyn og solnedgangen i horisonten.

Kilder: Turveileder Merete Gundersen i DNT, ut.no

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse