Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Tema
NTB
02 september 2021 13:00
Del på Facebook
I SLEKTA: Ukas potetrett er i slekt med risotto og har derfor fått navnet pototto. Foto: Gorm Kallestad / NTB
I SLEKTA: Ukas potetrett er i slekt med risotto og har derfor fått navnet pototto. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Vil du gjøre noe spennende med nypotetene? Prøv en pototto!

Selv om ris ikke uten videre kan erstattes av potet i en risotto-oppskrift, er det mange likheter mellom en risotto og en «pototto». Du kan bruke noenlunde samme framgangsmåte, og smakene kan også ende opp i det samme landskapet.

Og smaksmessig kan man virkelig utfolde seg når den lavmælte poteten er basen: Du kan for eksempel bruke soppkraft og nystekte kantareller. Eller koke potottoen med en skjellkraft fra blåskjell eller hjerteskjell, toppe med litt grillede skalldyr eller flaket torsk, og drysse over raust med finsnittet gressløk, litt à la en tradisjonell amerikansk «chowder».

Du kan også bruke potottoen som en del av en større middag. Hvis du for eksempel serverer helstekt kylling med sitronsmør og estragon, kan du ha pototto kokt med kyllingkraft til. Her passer det godt å røre inn masse friske, grønne erter og bladpersille, og toppe med revet parmesan.

Dessverre kan man ikke kan bruke en hvilken som helst potetsort til pototto. Det er stor forskjell på innholdet av tørrstoffer og stivelse, sortene reagerer derfor forskjellig på behandling. Noen kan for eksempel kokes lenge uten å ende opp som puré, andre ikke. Potetsmaken, og ikke minst evnen til å absorbere all den gode kraften man tilsetter under koking, varierer også.

Nypoteter er det beste valget til potottoen. De er nydelige på smak og holder fasongen godt, og ikke minst kan man koke dem som man ville gjort med risen, altså «al dente». Da er det fortsatt noe tygg igjen i midten – litt motstand som gir teksturforskjell, slik at ikke alt er like mørt og grøtete.

Osten man kan du velg etter egen smak og tilgang, men det mest klassiske valget i en slik rett vil være parmesan. Det blir alltid bra, men iblant kanskje noe kjedelig. Det finnes uansett mange gode norske alternativer, som i likhet med parmesan er faste, spisse og salte.

Bløte, syrlige og ferske oster er også godt her, som en god ricotta eller fetaost. I denne sjangeren er færre kortreiste alternativer, men du hvis du går for litt blåmuggost eller noen lubne stykker mozzarella på toppen, kan du finne gode norske varianter.

«Pototto» med gressløksmør og god ost

Ingredienser (2 personer)

Gressløksmør:

4 ss temperert smør
1 liten bunt gressløk
1 sitron
litt salt

Pototto:

4 store nypoteter
1 hvitløksfedd
1 ss olivenolje
1 ss godt smør
2 dl kyllingkraft
0,5 dl tørr hvitvin
60 g parmesan eller annen god ost
salt og pepper
2 egg
1 liten bunt ulike krydderurter (estragon, karse, kjørvel)

Framgangsmåte

Bruke en morter og knus gressløken til en jevn, irrgrønn puré. Tilsett det tempererte smøret, og smak til med salt og sitronsaft. Legg smøret over i en skål eller egnet beholder. Dette smøret kan også fint fryses inn til senere bruk.

Kutt potetene i små terninger. Pass på så de blir omtrent like store, slik at de får lik koketid. Legg dem over i et dørslag, og skyll dem 2–3 minutter i kaldt vann. Sil av vannet, og la potetbitene få tørke av seg på kjøkkenpapir eller håndkle.

Finkutt sjalottløk og hvitløk, som has i en tykkbunnet kjele med smør og olivenolje på medium varme. La løken få steke seg blank uten å ta farge, tilsett så potetene og vinen. La det få koke inn til nesten all væsken er borte. Tilsett så kraften, og la potottoen koke rolig inn til poteten har en god konsistens og det gjenstår litt væske. Rør så inn revet parmesan, og smake til med salt og pepper.

Serveres umiddelbart med noen knerter gressløksmør som får smelte inn i poteten. Plasser en eggeplomme midt i hver serveringsskål, denne vil binde smakene sammen. Topp til slutt med gode krydderurter og litt ekstra ost.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse