Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
NTB
Tema
NTB
09 september 2021 13:00
Del på Facebook
DESSERTDRØM: Epler trenger ikke bare knaskes naturell, de er også nydelige i bakt tilstand. Foto: Gorm Kallestad / NTB
DESSERTDRØM: Epler trenger ikke bare knaskes naturell, de er også nydelige i bakt tilstand. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Kanelboller den ene dagen, karamellisert epledessert den neste. Alt henger sammen med alt!

I sin tid meddelte Gro Harlem Brundtland at «alt henger sammen med alt». Kanskje tenkte hun på kanelboller og epler, kanskje ikke, sant er det okke som. For har du noen tørre kanelboller, går det som en lek å lage ukas deilige dessert.

Men det er greit å vite at desserten ikke fungerer like godt med alle sorter eple. Grønne epler, eller granny smith som de heter i butikken, er absolutt best. Ikke bare holder de best på fasongen, de har også en robust syre, slik at vi får en perfekt sødme-/syrebalanse etter at eplene er bakt i smørkaramell. De røde, søtere eplesortene kan både bli for søte og utvikle seg til en eplekompott når de bakes. Her ønsker vi oss faste, fine, karamelliserte og lett transparente biter med varmt eple.

I dessertverdenen er eple og kanel en av våre best etablerte smakskombinasjoner – og en av aller beste, etter min mening. I denne oppskriften kan man selvsagt gjerne lage kanelsmuler av brødkrumme, som til tilslørte bondepiker, men hvorfor ikke ha to tanker i hodet på samme tid? Kanelboller er jo en fest i seg selv. Baker du disse den én dag, og har noen tørre eksemplarer liggende igjen i en pose på benken, er tiden inne for epledesserten. Smulene fikser du ved å smuldre opp bollene og bake dem sprø og gylne i ovnen eller en stekepanne med litt smør.

Generelt burde desserter stå oftere på menyen til hverdags. Stemningen rundt måltidet blir nemlig en annen når vi vet at det hele skal avrundes med en dessert. Forventningene er med oss gjennom hele måltidet. Vi nyter middagen, men regulerer porsjonen helt naturlig, vel vitende om at det må spares plass til desserten. Med dagens tempo er et slikt måltid som ren meditasjon å regne: En stund uten skjermer, med fokus på egentid og samtale. Vi kjenner på kroppen hvordan dagen har vært, anerkjenner følelsen av sult, metthet, energi og velvære. Desserten markerer at vi har vårt eget mindfulness-spa rundt spisebordet.

Karamellisert eple med yoghurt og kanelbollesmuler

Ingredienser (2 personer)

2 grønne epler (granny smith)
4 ss sukker
1 ss smør
100 g naturell yoghurt
1/4 vaniljestang
sukker etter ønske
1 gammel kanelbolle

annonse

Framgangsmåte

Heng yoghurten i 1 time i et kaffefilter for å redusere væskemengden. Slik får du en fastere, tykkere yoghurt. Den ferdig hengte yoghurten tilsettes frøene fra en kvart vaniljestang. Rør også inn sukker etter smak.

Smuldre opp kanelbolle, og fordel smulene på et stekebrett. Stek smulene gylne og sprø i ovnen på 160 grader i cirka 15 minutter. Avkjøl dem før servering.

Smelt sukker til lys karamell i en panne og tilsett smøret. La dette få brune seg litt, og rør det sammen til en homogen masse som fordeles i to egnede former. Bruk helst silikonformer eller muffinsbrett med teflonbelegg. Du kan til nød få til dette med engangs-muffinsformer i papir også.

Skrell et eple, og ta ut kjernehuset med en kjernehusutstikker. Om du ikke har en slik utstikker, kan du dele eplet i to og skjære ut kjernen. Legg eplet med den ytre siden ned i karamellen i formene.

Bak formene i ovnen på 160 grader i 25 minutter. La eplet få hvile på benken i 5 minutter før du velter det ut av formen. Vær forsiktig så det ikke moses, men beholder fasongen sin.

Server det bakte eplet lunt, med smuler av kanelbolle toppet med yoghurten og noen strimler sprøtt, friskt eple.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Innlogging

Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte