Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Tema
NTB
27 september 2019 14:00
Del på Facebook
FART: Bjarne Sandøy og sønnen Jonas Thu Sandøy lærer om begrepet km/t ved å teste sin egen løpsfart på Oslo Vitensenter. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
FART: Bjarne Sandøy og sønnen Jonas Thu Sandøy lærer om begrepet km/t ved å teste sin egen løpsfart på Oslo Vitensenter. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Legger du høstferien til et vitensenter, kan du få ny innsikt i naturvitenskap og teknologi – uten å sette deg på skolebenken.

Inne på Oslo Vitensenter spretter fem år gamle Jonas Thu Sandøy fra den ene installasjonen til den andre. Han klatrer rundt i matematikkens verden i «Telletrappa Trinnvis», får testet maksfarten sin på løpebanen, sender fargerike kuler i ulike baner for å undersøke fenomenet akselerasjon og får en badeball til å sveve ved hjelp av lufttrykk. Pappa Bjarne Sandøy henger seg på.

– Her var det mye man kan utforske, sier han, og blir ivrig med på nye spurtforsøk i løpebanen.

Familien Thu Sandøy fra Ålesund er på helgebesøk i Oslo, og benytter anledningen til å besøke Norsk Teknisk Museum, som også rommer Oslo vitensenter. Familien har tidligere besøkt Vitensenteret i Trondheim. Rundt om i landet finnes nemlig hele ti ulike vitensentre, og flere er på trappene.

– Målet vårt er å spre realfagsglede, forteller Tove Marienborg. Hun er styreleder i Vitensenterforeningen, organisasjonen for de regionale vitensentrene i Norge. De ti vitensentrene har litt ulik profil, med for eksempel særskilt fokus på mat eller sjøfart. Men alle sentrene tilbyr opplegg for skoleelever, samtidig som de er åpne for publikum.

– Vitensentrene er opplevelses- og læringssentre som skal vekke interessen for teknologi og naturvitenskap ved hjelp av interaktivitet, forteller Marienborg. Tanken er at de besøkende selv skal ta til seg kunnskap gjennom å utforske og eksperimentere.

– I 2003 ble det satt av midler i statsbudsjettet til å starte vitensentre. Før det fantes bare Vitensenteret i Trondheim, Norsk Teknisk Museum og Jærmuseet, forteller hun.

Siden den gang har altså sju nye vitensentre kommet til. I tillegg er ytterligere to sentre under etablering: Atlanterhavsparken i Ålesund og Vitensenter Nordland i Mo i Rana har begge fått midler til å bli med i vitensenterordningen.

De fleste vitensentrene har utvidede åpningstider og mange aktiviteter på programmet i høstferien. Her er stedene du kan besøke:

Vitensenteret Innlandet, Gjøvik

Vitensenteret Innlandet har et eget energirom hvor du kan utforske ulike energiformer, blant annet ved å bruke din egen energi til å heise deg opp i en stol eller lage din egen kulebane. I området Menneskekroppen kan du for eksempel teste evnen til å fokusere i Mindball eller bryne deg på tankenøtter av forskjellig slag. Innlandets vitensenter har også et eget landbruksområde hvor du blant annet kan melke «VIkua» og teste ut styrken din i dragkamp med hestens hale.
https://vitensenteret.no/

Åpningstider i høstferien: 28. sep.-13. okt.. kl. 11–16 alle dager.

Vitenparken Campus Ås, Ås

Dette vitensenteret ligger inne på området til Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, og har særlig fokus på mat. I utstillingen «Mat for mindre» lærer du om bærekraftig matproduksjon. Du kan blant annet ta lappen i en traktorsimulator og bli en presisjonsbonde ved å treffe ugresset i spillet FarmHero.

Åpningstider i høstferien: Hverdager: 8-17, tors 8-20, lør stengt, søn 10.30-15.30.

INSPIRIA science center, Sarpsborg

Helse, miljø og energi hovedsatsingsområdene til dette senteret, som har over 70 ulike interaktive installasjoner. Siste nytt er en utendørs aktivitetspark hvor matte, fysikk, kjemi, helse og astronomi kombineres med fysisk aktivitet og frisk luft.

https://www.inspiria.no/

Åpningstider i høstferien: 28. sep.-6. okt. kl. 11–16 alle dager.

DuVerden, Porsgrunn

Du verden er et vitensenter med maritimt preg. Her kan du laste båt, lage vind med storm styrke og sette sjøbein. Du verden har dessuten en skipssimulator, der du kan styre en patruljebåt for kystvakten eller en stor bulk carrier.

http://www.du-verden.no/

Åpningstider i høstferien: Tirs-søn 11–16

VilVite, Bergen

Energi, vær/klima og hav er tema som blir særskilt berørt i senterets hovedutstilling, som har over hundre interaktive installasjoner du kan utforske. Senteret har også et «vitenteater» som brukes til vitenshow, 3D-film og læringsprogram, i tillegg til et verkstedet for kreativitet og konstruksjon. Installasjonen «Sentrifugalskapen» er den eneste i sitt slag i Europa, og tilbyr en sykkeltur i 360 graders loop.

https://www.vilvite.no/

Åpningstider i høstferien: Uke 40: Man-fr. 09-16, lø.-sø. 10–17. Uke 41: Man-fr. 10-18, lø.-sø. 10–17.

Oslo Vitensenter, Oslo

Oslo Vitensenter er en del av Norsk Teknisk Museum. Her kan du blant annet finne ut hvordan kroppen fungerer, lage en malstrøm, teste dine geometriske evner eller programmere noe du faktisk kan bruke. Vitensenteret har mer enn hundre gjør-det-selv-installasjoner inndelt etter temaer.

https://www.tekniskmuseum.no/se/oslo-vitensenter

Åpningstider i høstferien: Uke 40: 11–18 alle dager

Vitensenteret Sørlandet, Kristiansand og Arendal

Vitensenteret Sørlandet deler seg mellom Kristiansand og Arendal. I Arendals interaktive utstilling finner du aktiviteter innen temaene kropp og helse, maritim teknologi, energi i miljøet og tall. I Kristiansand finner du et mini-vitensenter som er åpent i helger og skoleferier. Her er det ulike verksteder og en liten interaktiv utstilling med tankenøtter og installasjoner.

https://vitensor.no/

Åpningstider i høstferien: 30. sep.-6. okt. kl. 11–16

Jærmuseet, Nærbø og Sandnes

Vitensenteret i Jærmuseet består av to lokaliteter – Vitengarden på Nærbø og Vitenfabrikken i Sandnes. På Vitenfabrikken i Sandnes finner du utstillinger knyttet til temaene matematikk, astronomi, energi og miljø. Nytt i år er Abelloftet, med over 50 matematikk-eksperiment og installasjoner. På Vitengarden på Nærbø finner du en gård med mange husdyr som var vanlige på 1950-tallet, i tillegg til at du kan lære mer om jordbruk, mat, energi og miljø.

https://www.jaermuseet.no/

Åpningstider i høstferien (Vitenfabrikken): 7. – 11. okt.: Mandag, tirsdag, torsdag og fredag kl. 10–16. Onsdag kl. 10–20. Lørdag kl. 11–16 og søndag kl. 12–17

Vitensenteret i Trondheim, Trondheim

Senteret har en stor interaktiv utstilling hvor du kan utforske fenomener knyttet til natur, miljø, helse og teknologi. Du kan være med på vitenverksted hvor man blant annet lager slim og bygger raketter. Eller se vitenshow med eksplosjoner, høye smell og spennende kjemiske reaksjoner. Senteret har også Norges mest avanserte planetarium.

https://www.vitensenteret.com

Åpningstider i høstferien: 7.–11. oktober: 10:00-17:00

Nordnorsk vitensenter, Tromsø og Alta

Nordnorsk vitensenter har sin største avdeling i Tromsø. Der kan du blant annet studere jordas magnetisme, utforske sollyset og årstidene eller finne ut mer om det magiske nordlyset. Du kan lære mer om du mer om klimautfordringer og værfenomener som snø, is og vind. Du kan også lære mer om kroppen din, hvordan den ser den ut og hvordan den virker. Avdelingen i Alta har opplegg for skoler og barnehager, men er åpen for publikum en søndag i måneden.

https://nordnorsk.vitensenter.no

Åpningstider i høstferien: Alle dager 11.00 – 16.00

Lærer man noe?

Det er liten tvil om at både barn og voksne kan synes det er gøy å besøke et vitensenter. Men lærer de noe, eller blir det bare formålsløs trykking på knapper?

– Å måle læringseffekt er vanskelig, fordi man ved å stille spørsmål til publikum før de går inn i utstillingen, legger føringer for hva de tar til seg av kunnskap. Men det er forsket mye på hvordan publikum bruker og opplever slike utstillinger. De fleste besøkende er familier, og man ser at familien blir en lærende enhet som diskuterer og samhandler, samtidig som de også leker og tuller. Så på den måten kan man si at slike utstillinger fungerer etter intensjonen, forteller Nils Petter Hauan.

Han er utviklingsleder ved VilVite, og har skrevet doktorgrad om skoleelevers læring i vitensenterutstillinger.

– Jeg har målt kvaliteten på læringsopplevelsen ved ulike læringsløyper. Kort fortalt blir læringsopplevelsen best hvis elevene får et oppdrag der de jobber sammen, og der det er tydelig hva de skal gjøre, forteller han.

Hans undersøkelser viste at det går an å lage opplegg som elevene oppfatter som morsomme og som samtidig skaper læring.

– Vi lærer best når vi har det kjekt.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse