Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Per Helge Pedersen
Kronikk
31 desember 2020 13:31
Del på Facebook
Per Helge Pedersen, fast skribent
Per Helge Pedersen, fast skribent
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

2020 er et år som blir stående igjen som et år med mange hendelser.  Det var dette året at verden igjen ble påminnet hva en pandemi betyr. Denne pandemien blir også med oss i det nye året, men nå har vi fått vaksiner som forhåpentligvis vil bidra til at mange liv blir reddet.

Vi må lære å leve med naturkreftene

Helt på tampen av året kom så det store kvikkleireraset på Romeriket.  Når dette skrives,  letes det fortsatt etter folk i rasgropa. Men dette viser hvor sårbare vi mennesker kan være når naturkreftene får råde. Kanskje vi må bli enda bedre til å verne oss.

Nå deles det ut nye fargeblyanter

Når vi skal summere opp et år, er det mye som kan skrives. Det har vært både store og små begivenheter.  Mange har opplevd mye glede, men mange har også opplevd stor sorg. I 2020 har pandemien gjort at ikke alle menneskene har kunnet møtes slik en gjerne ønsket – og slik man har gjort før. For mange har dette vært en tung tid.

I etterpåklokskapens bilde er det vel mange som kan angre på hva man har gjort eller sagt. Men det er det lite å gjøre med nå. Sagt er sagt og gjort er gjort. Slikt må man ha evnen til å legge bak seg.

Nå er det delt ut nye fargeblyanter – og de må man bruke på en best mulig måte slik at 2021 blir ett godt og minneverdig år både for en selv og for de man har rundt seg.

Bruk mulighetene

Mitt lille ønske er at alle bruker de muligheter man får. Muligheter er ikke alltid det man får tilbake.  Grip dagen, er det noen som sier. Stol på deg selv, er mitt lille mantra.

Min lille samfunnsoppgave i det nye året er å skrive en bok om sildeeventyret jeg opplevde i min barndom. Kristiansund var den siste store sildebyen i Norge – og det opplevde jeg på nært hold. Jeg glemmer ikke synet av søkklastede fiskebåter som kom inn til byen som perler på en snor. Dette ga arbeid og stor aktivitet til mange både i byen og i landet ellers.

Fiskerne har alltid sett mulighetene. De vet at kaster ikke fiskerne nota i sjøen når sildetoppen står der, så blir det ingen fangst. Vi har mye å lære av fiskerne.

Viktig med engasjement

Jeg har alltid vært et engasjert menneske. Opp gjennom tidene har jeg lært meg til å kjempe for det jeg tror på.  For meg har kampen om sykehustilbudet på Nordmøre alltid stått sentralt. Heldigvis er det mange som brenner for at sykehustilbudene skal opprettholdes rundt om i landet. Men skal vi lykkes må vi lære oss å stå sammen. Jeg vil berømme den jobben Bunadsgeriljaen har gjort.  Mitt største ønske er at vi i 2021 kan skrive to streker under at vi fortsatt har oppegående sykehus både på Nordmøre og i landet forøvrig.

Takk for alle gode tilbakemeldinger jeg har fått, ikke minst i forbindelse med boka om Gjenreisningsbyen Kristiansund.  Skal vi forstå bedre hva fremtiden vil bringe, er det viktig å kjenne historien.

Jeg ønsker alle et riktig Godt Nyttår!  

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 2 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøKva er behovet for flytting? ÅDT ligg stabilt.
Terje Sundsbø 2 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Geir Ole SætremyrBehovet er langt større nå enn for 30-40 år siden. Fergeleiet ligger bokstavelig talt i sentrum av Molde, så ALL ...
Geir Ole Sætremyr 6 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøKva er behovet for å flytte fergeleiet i Molde? Kor mykje av ÅDT på 2350 svinger kjem frå/til Molde sentrum? Utfordringa ...
Terje Sundsbø 7 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Geir Ole SætremyrMange år før tankene om Fergefri E39 ble lansert, var det forslag om å flytte fergeleiet i Molde ut av ...
Geir Ole Sætremyr 9 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøKva er definisjonen av Molde sentrum, og kva er forskjellen på Molde og Sjøholt kva gjeld trafikk generert frå E39/E136? 
Terje Sundsbø 11 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
Hvordan vil Frank Sve (Frp) prioritere fergeavløsning for de to store og folkerike øyene Gossen og Otrøya sammen med andre ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse