Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Per Helge Pedersen
Kronikk
30 desember 2020 15:51
Del på Facebook
Foto: Hovedredningssentralen / NTB
Foto: Hovedredningssentralen / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Det har til alle tider vært naturkatastrofer både her i landet og i verden ellers. Nå har Norge blitt rammet av en ny katastrofe. Når dette skrives vet jeg enda ikke hvor mange som har mistet livet i det store kvikkleireraset i Gjerdrum kommune på Romeriket. Fjernsynsbildene forteller sitt tydelig språk. Dette er en stor katastrofe.

Nyttårsorkanen må ikke glemmes

Helt siden nyttårsorkanen på Møre i 1990/91 har jeg vært opptatt av kriseberedskap. Denne grufulle orkanen viste hvilke krefter som kan ramme folk og land. Og i slike katastrofer blir mennesket veldig lite og sårbart.

«Vi skal se på saken»

I mange år jobbet jeg som sjefredaktør i Byggeindustrien. Jeg vet ikke hvor mange lederartikler, andre artikler og reportasjer jeg har laget om ulike skrekkscenarier. Men det er mange. Jeg har intervjuet statsministre og statsråder som hver gang sier at dette er noe man skal se på.

Mye er gjort, men ikke nok

Ja, det er gjort mye både med planer, byggeforskrifter og annet regelverk for å hindre at katastrofer skal ramme. Men selvsagt er det ikke gjort nok. Alt har sin pris hevder ekspertene – og politikerne kvier seg for å lage for strenge regler. I mange kommuner protesteres det også heftig hver gang det kommer forslag om byggeforbud.

Vi vet at det blir et tøffere, våtere og villere vær. Vi må derfor forberede oss på at myndighetene også må sette strengere krav til hvor folk skal bygge og bo.

Vi må beholde våre sykehus

Ellers forsøker jeg hver gang vi opplever en katastrofe, å minne om hvor viktig det er at vi har tilstrekkelig sykehuskapasitet overalt i landet. Derfor har jeg protestert på den sentraliseringsbølge som har ført til at en rekke sykehus rundt om i landet er lagt ned eller er foreslått lagt ned. Dette gjelder også i høyeste grad i mitt gamle hjemfylke Møre og Romsdal.

Det er ikke for sent å ta til vettet

Den 10. januar 2021 blir det tatt en viktig avgjørelse vedrørende byggingen av et felles sykehus for Romdsal og Nordmøre på Hjelset. Nå har myndighetene en mulighet til å si nei til denne utbyggingen. Noen må ta til vettet.

Ut i fra alt av beredskapshensyn er det veldig viktig at det er sykehus både i Molde og i Kristiansund. Denne problemstillingen må man også diskutere i andre fylker hvor myndighetene vil legge ned sykehus for å så å samle alt på ett sted.

Vi må ikke glemme at vi nå står i en alvorlig pandemi – og slike pandemier vil komme igjen. Det vil også naturkatastrofene gjøre.  

Jeg fatter ikke at våre politikere ikke skjønner dette. Mitt fremste nyttårsønske er at de som bestemmer i dette landet tar dette inn over seg.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 2 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøKva er behovet for flytting? ÅDT ligg stabilt.
Terje Sundsbø 2 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Geir Ole SætremyrBehovet er langt større nå enn for 30-40 år siden. Fergeleiet ligger bokstavelig talt i sentrum av Molde, så ALL ...
Geir Ole Sætremyr 7 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøKva er behovet for å flytte fergeleiet i Molde? Kor mykje av ÅDT på 2350 svinger kjem frå/til Molde sentrum? Utfordringa ...
Terje Sundsbø 8 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Geir Ole SætremyrMange år før tankene om Fergefri E39 ble lansert, var det forslag om å flytte fergeleiet i Molde ut av ...
Geir Ole Sætremyr 10 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
@Terje SundsbøKva er definisjonen av Molde sentrum, og kva er forskjellen på Molde og Sjøholt kva gjeld trafikk generert frå E39/E136? 
Terje Sundsbø 12 timer siden E39 – Livsnerven på Vestlandet
Hvordan vil Frank Sve (Frp) prioritere fergeavløsning for de to store og folkerike øyene Gossen og Otrøya sammen med andre ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse