fbpx
Annonse
Annonse
Foto: Hovedredningssentralen / NTB
Foto: Hovedredningssentralen / NTB

Det har til alle tider vært naturkatastrofer både her i landet og i verden ellers. Nå har Norge blitt rammet av en ny katastrofe. Når dette skrives vet jeg enda ikke hvor mange som har mistet livet i det store kvikkleireraset i Gjerdrum kommune på Romeriket. Fjernsynsbildene forteller sitt tydelig språk. Dette er en stor katastrofe.

Nyttårsorkanen må ikke glemmes

Helt siden nyttårsorkanen på Møre i 1990/91 har jeg vært opptatt av kriseberedskap. Denne grufulle orkanen viste hvilke krefter som kan ramme folk og land. Og i slike katastrofer blir mennesket veldig lite og sårbart.

«Vi skal se på saken»

I mange år jobbet jeg som sjefredaktør i Byggeindustrien. Jeg vet ikke hvor mange lederartikler, andre artikler og reportasjer jeg har laget om ulike skrekkscenarier. Men det er mange. Jeg har intervjuet statsministre og statsråder som hver gang sier at dette er noe man skal se på.

Mye er gjort, men ikke nok

Ja, det er gjort mye både med planer, byggeforskrifter og annet regelverk for å hindre at katastrofer skal ramme. Men selvsagt er det ikke gjort nok. Alt har sin pris hevder ekspertene – og politikerne kvier seg for å lage for strenge regler. I mange kommuner protesteres det også heftig hver gang det kommer forslag om byggeforbud.

Vi vet at det blir et tøffere, våtere og villere vær. Vi må derfor forberede oss på at myndighetene også må sette strengere krav til hvor folk skal bygge og bo.

Vi må beholde våre sykehus

Ellers forsøker jeg hver gang vi opplever en katastrofe, å minne om hvor viktig det er at vi har tilstrekkelig sykehuskapasitet overalt i landet. Derfor har jeg protestert på den sentraliseringsbølge som har ført til at en rekke sykehus rundt om i landet er lagt ned eller er foreslått lagt ned. Dette gjelder også i høyeste grad i mitt gamle hjemfylke Møre og Romsdal.

Det er ikke for sent å ta til vettet

Den 10. januar 2021 blir det tatt en viktig avgjørelse vedrørende byggingen av et felles sykehus for Romdsal og Nordmøre på Hjelset. Nå har myndighetene en mulighet til å si nei til denne utbyggingen. Noen må ta til vettet.

Ut i fra alt av beredskapshensyn er det veldig viktig at det er sykehus både i Molde og i Kristiansund. Denne problemstillingen må man også diskutere i andre fylker hvor myndighetene vil legge ned sykehus for å så å samle alt på ett sted.

Vi må ikke glemme at vi nå står i en alvorlig pandemi – og slike pandemier vil komme igjen. Det vil også naturkatastrofene gjøre.  

Jeg fatter ikke at våre politikere ikke skjønner dette. Mitt fremste nyttårsønske er at de som bestemmer i dette landet tar dette inn over seg.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet over.

Annonse
Årbok - Freiøya Historielag
Annonse

Tidligere meningsinnlegg

Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte