Annonse
KSU – Vipps – desktop
Redaksjonen
Artikkel
Redaksjonen
24 september 2020 12:10
Del på Facebook
Illustrasjonsfoto: Hans O. Torgersen, Aftenposten Pool / NTB
Illustrasjonsfoto: Hans O. Torgersen, Aftenposten Pool / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De neste to ukene avvikles det høstferie rundt omkring i Norge. På Avinors lufthavner forventer man likevel svært få reisende sammenlignet med tidligere år.

- Selv om vi går inn i en periode som normalt sett gir en betydelig økning i antall passasjerer, ser vi at trafikkøkningen som kom i sommer har stoppet opp. Høstferien ser ikke ut til å bli noe unntak, og vi forventer at de lave trafikktallene vil stabiliserer seg på dette nivået utover høsten, sier direktør for trafikkutvikling i Avinor, Gaute Skallerud Riise.

På Norges hovedflyplass vil man i forbindelse med høstferieutfarten passere i overkant av 25 000 reisende enkelte dager. Dette er et svært lavt antall sammenlignet med 2019, hvor tallene lå på over 100 000 passasjerer på de travleste dagene.

Tar imot passasjerene på en trygg og god måte

Selv om antall passasjerer er lavere enn normalt skal de som likevel reiser være sikre på at det er trygt å reise fra norske lufthavner. Avinor følger råd og retningslinjer fra helsemyndighetene og tar smittevern på alvor.

- En rekke tiltak er innført for å sikre at avstandsreglene kan holdes og at passasjerene selv kan ivareta god håndhygiene. Montering av pleksiglass, klistremerker i gulv, på innsjekkingsautomater og stoler er noen eksempler, sier senior kommunikasjonsrådgiver i Avinor, Nora Hoberg Prestaasen.

Renholdet er tilpasset det til enhver tid gjeldende behov, og fokuset er stort på berøringspunkter i terminalen som hyppig brukes av passasjerene. Tilgjengelighet og plassering av hånddesinfeksjon er også et prioritert tiltak. Hyppigere oppfølging av toaletter, der påfyll av såpe, papir og generelt renhold blir sjekket ekstra.

- Vi ber de reisende om å være oppmerksomme på informasjon fra flyselskapet knyttet til bruk av munnbind. Noen deler ut munnbind til sine passasjerer, mens andre krever at passasjerene har med dette selv, sier Prestaasen. De fleste flyplassene har utsalgssteder som selger munnbind.

Ønsker å opprettholde et godt servicetilbud

Selv om en del serveringssteder, kiosker og butikker er stengt på flyplassene, er det mulig å få kjøpt både mat og drikke i terminalen. Alle butikker og serveringssteder følger myndighetenes råd knyttet til renhold og legger til rette for god avstand.

I tillegg til enkelte stengte butikker og serveringssteder er servicetilbud som ammerom, lekerom o.l. stengt på grunn av smittefare.

Spesielle råd til passasjerer som skal på jakt

Høsten er en populær tid for jakt, og mange reiser med våpen i bagasjen. Reglene for frakt av våpen på fly er enkle å forholde seg til.

- Reglene for pakking av våpen i bagasjen er oversiktlige og klare. Kikkertsiktet til våpenet ditt kan du ha med deg i håndbagasjen, men ellers er det ikke lov å ha våpen, våpendeler eller ammunisjon som håndbagasje, forklarer Prestaasen.

Alle våpen skal tas med som innsjekket bagasje og sentrale våpendeler skal sendes separat. For eksempel sendes sluttstykket/forskjeftet i en egen bag, mens selve våpenet legges i en ryggsekk eller egnet kasse. Både bag og ryggsekk/kasse må sjekkes inn.

Grensen for innsjekket ammunisjon er 5 kilo per reisende. Passasjerer som har med ammunisjon må informere flyselskapet ved innsjekk om bagasjens innhold. Ammunisjonen skal være forsvarlig pakket i originalemballasjen, i divisjon 1.4S, kun UN 0012 eller UN 0014, inntil 5 kilo (11 lbs) bruttovekt per person, og kun for passasjerens eget bruk.

Ammunisjon med eksploderende eller brennende prosjektiler er ikke tillatt, og det er heller ikke tillatt å pakke flere personers tillatte mengde i samme bagasje. Farlig gods som ikke er tillatt å transportere i innsjekket bagasje av hensyn til flysikkerheten vil bli fjernet fra bagasjen og destruert.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 1 dager siden Kostnadsreduksjoner på og med Møreaksen
@Anne Mari SandshamnSom vanlig ingen saklige argumenter verken til Rasmussens artikkel eller mine momenter. Det oppsummerer motstanden mot Møreaksen i et nøtteskall.
Anne Mari Sandshamn 1 dager siden Kostnadsreduksjoner på og med Møreaksen
@Arne AlmaasDu har så rett Arne. Å føre en dialog for en selv er ikke vanlig.
Bjørn Nøstvold 2 dager siden Venstre gir seg selv en rett venstre
Ønsker en forandring, stemmer en for forandring.
Vidar Hölm 3 dager siden Neste år er det igjen Stortingsvalg
"Nå er det ikke tid for «blame game», sa helseminister Jan Christian Vestre (Ap) til Sunnmørsposten 24. oktober. Jo, det ...
Vidar Hölm 3 dager siden Neste år er det igjen Stortingsvalg
Norges offentlige helsevesen er i full krise og det er det nettopp Arbeiderpartiet som har hovedansvaret for! Helsereformen 2002/Tore Tønne. ...
Ketil Strand Andersen 7 dager siden Skremmende fremtidsscenario
Bra innlegg. Valg til neste år, da gjelder det.
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse