Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
NTB
Artikkel
NTB
12 november 2021 09:44
Del på Facebook
Eldre NRK-serier kan bli borte fra nett på grunn av uenighet om betaling til frilansere som har bidratt til produksjonene. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Eldre NRK-serier kan bli borte fra nett på grunn av uenighet om betaling til frilansere som har bidratt til produksjonene. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Uenighet om betaling til frilansere kan føre til at store deler av NRK-arkivet går i svart fra nyttår, advarer 31 kulturorganisasjoner i et opprop.

NRK og rettighetsorganisasjonen Norwaco har i høst forhandlet om hva som er rimelig betaling for at NRK kan la eldre programmer være åpent tilgjengelig i strømmetjenestene NRK TV og NRK Radio.

Foreløpig har ikke forhandlingene ført fram, opplyser Norwaco.

Betalingen gjelder ikke NRK-ansatte, men midlertidig innleide frilansere og kunstnere som har bidratt til produksjonene.

Hvis partene ikke kommer til enighet om en ny avtale, må alle programmer sendt før 1997 fjernes fra arkivet senest ved midnatt nyttårsaften. Nyere programmer kringkastet mellom 1997 og 2015 kan heller ikke publiseres digitalt.

Begrenset bruk i 2020

NRK betalte opprinnelig kun for lineær bruk.

– Når NRK ønsker å bruke programmene på en annen måte og i en helt annen utstrekning, er det rimelig at de som har bidratt får betalt for den nye bruken, sier leder Elisabeth Sjaastad i Norsk Filmforbund og representant for medlemsorganisasjonene i Norwaco.

annonse

Fram til 2019 var det årlige vederlaget til Norwaco på 19 millioner kroner. I 2020 kom partene ikke til enighet om en ny avtale, men ble enige om en midlertidig løsning der NRK betalte 9 millioner kroner for en begrenset bruk av arkivet.

Brukes av kun 1 prosent

Publikums samlede bruk av innhold fra før 1997 i NRK TV er på under 1 prosent, opplyser direktør for strategi og medier Øyvind Lund.

– NRK har et sterkt ønske om å gjøre flere av våre eldre programmer tilgjengelig for publikum. Samtidig skal NRK bruke pengene vi får fra fellesskapet, på en slik måte at de kommer flest mulig til gode, sier Lund til NTB.

– Det økonomiske vederlaget til Norwaco må henge sammen med hvordan publikum tar det i bruk og med øvrige avtaler, sier han, og legger til at NRK ønsker å finne en løsning sammen med Norwaco.

– Vår ambisjon vil alltid være å gjøre mest mulig av vårt arkiv tilgjengelig, sier Lund.

Ingen avtale for Himmelblå

De fleste produksjoner fra perioden 1997 til 2015 har det ikke vært noen avtale for, for eksempel Himmelblå, Berlinerpoplene, Kodenavn Hunter, Kampen for tilværelsen og Koselig med peis.

Tono, Norske Dramatikeres Forbund, Norske Filmregissører, Creo, Norsk Filmforbund og Norsk Skuespillerforbund er blant de 31 organisasjonene som har undertegnet oppropet.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Innlogging

Siste kommentarer

Anne Mari Sandshamn 2 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Terje SundsbøSa ikke at det var trygt, men tryggere for mennesker, da det er lett å komme seg av en ferge, ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Anne Mari SandshamnOm «vertskapet» er en idrettsturnering eller et annet kulturarrangement man deltar på, så kan man ikke dra før det er ...
Anne Mari Sandshamn 3 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Terje SundsbøBrann på ferge er ingen fare for passasjerer, det er bare å gå i en livbåt. Det er inge store ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
Det er svært alvorlig når Jørn Inge Løvik, daglig leder Romsdalsaksen AS, unnlater å nevne at med Møreaksen så blir ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Anne Mari SandshamnJeg tror de fleste følger dine velmenende råd. Men svær ofte skjer det uforutsette ting. Og du kan jo ikke ...
Anne Mari Sandshamn 3 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Terje SundsbøOm du stresser av gårde i frykt for å møte en stengt fergebom,bør du lære deg å starte avreise tidliger. ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte