Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Redaksjonen
Artikkel
12 november 2021 10:53
Del på Facebook
Jonny Engdahl, administrerende banksjef i Sunndal Sparebank. Foto: Sunndal Sparebank
Jonny Engdahl, administrerende banksjef i Sunndal Sparebank. Foto: Sunndal Sparebank
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sunndal Sparebank kan vise til et historisk godt resultat i årets ni første måneder i 2021, skriver banken i en pressemelding.

Resultatet er oppnådd gjennom sterk underliggende drift og vekst i alle forretningsområder. Ved utgangen av tredje kvartal ble resultatet før skatt på 50,2 (38,9) millioner kroner. Dette ga en egenkapitalavkastning etter skatt på 9,8 (8,8) prosent, hensyn tatt fortrinnsrettsemisjonen på netto 75 millioner kroner i september.

– Vi er svært godt fornøyd med resultatet hittil i år. Bankdriften er veldig god, kredittveksten er sterk og vi har god kundevekst. Uten en offensiv organisasjon med solide leveranser fra våre ansatte har det ikke vært mulig å skape disse resultatene. All honnør til bankens ansatte for innsatsen som er lagt ned, sier adm.banksjef Jonny Engdahl.

– De første ni månedene har vært både hektiske og moro på samme tid. I mars åpnet vi nytt avdelingskontor i Kristiansund, i mai overtok vi ansvaret med å forvalte og utvikle en større forsikringsportefølje og i tredje kvartal fullførte vi fortrinnsrettsemisjonen på 75 MNOK med en overtegning på hele 71 prosent. Jeg er utrolig stolt over prestasjonene vi har levert hittil i år, sier Engdahl.

– Person- og bedriftskundeveksten er sterk, og vi tar nye posisjoner hver dag. Siste tolv måneder er kredittveksten mot disse kundesegmentene henholdsvis 14 og 22 prosent. Vi vokser betydelig mer enn den generelle kredittveksten i Norge, som er på om lag 5 prosent. Det er vi meget godt fornøyd med og er helt i tråd med vekstambisjonen, sier Engdahl.

Historisk resultat

Siste tolv måneder er resultatet før skatt bedret med 11,3 millioner kroner til 50,2 millioner kroner. Resultatforbedringen kommer som følge av økt rentenetto gjennom høyere forretningsvolum, økte provisjoner fra et bredt produktspekter, samt netto tilbakeføring på tap.

Netto renteinntekter er økt med 6 millioner kroner til 56 millioner kroner. En økning på nærmere 12 prosent fra samme periode i 2020. Bedringen kommer hovedsakelig fra høyere forretningsvolum og enkelte produkttilpasninger gjennom året. For året under ett, vil netto renteinntekter bli høyere i 2021 enn i 2020.

Andre driftsinntekter er økt med 7,5 millioner kroner til 38,5 millioner kroner. Dette er en økning på 24,1 prosent fra ett år tidligere. Økningen kommer fra sterk kundevekst, og økte provisjoner fra forsikring og Eika Boligkreditt som følge av økt forretningsvolum. Netto provisjonsinntekter er økt med 8,1 millioner kroner eller 43,5 prosent siste tolv måneder. Utviklingen vurderes som meget tilfredsstillende.

Driftskostnadene ble 47,3 millioner kroner, en økning på 10,4 millioner kroner fra tolv måneder tidligere. Personalkostnader er økt med 6,8 millioner kroner som følge av styrket kapasitet i nytt og eksisterende avdelingskontornett, samt styrket kapasitet ved hovedkontoret i Sunndal. Øvrige kostnader øker med 3,6 millioner kroner og gjelder økte IT-kostnader, markedsarbeid, kontoretablering i Kristiansund og generelle prisøkninger på leverandørområdet. Vi jobber aktivt med å styrke markedsposisjonen i attraktive markeder i Møre og Romsdal. Dette vil fortsette i tiden framover med mål om økte vekstmuligheter og resultatbidrag på sikt. Satsning i nye markeder krever investeringer og økt ressursbruk, men det ligger et tydelig mål om økt lønnsomhet på sikt. Kostnads-/inntektsforholdet utgjorde 50,0 prosent (45,5) ved utgangen av tredje kvartal

I årets ni første måneder er det netto tilbakeført om lag 3 millioner kroner fra tap på utlån og garantier. Som følge av redusert usikkerhet og gjenåpning av samfunnet er tilleggsavsetninger knyttet til Covid19-pandemien på 3,7 millioner kroner oppløst i sin helhet. Det er hovedforklaringen til den store bedringen i bokførte tap på 8,3 millioner kroner fra tolv måneder tidligere.

Den samlede kredittveksten (inkl. Eika Boligkreditt) er på hele 15,6 prosent eller 762 millioner kroner siste år. Ved utgangen av tredje kvartal utgjør utlånene 5,65 milliarder kroner. Kredittveksten mot personkundesegmentet er 14 prosent eller 566 millioner kroner siste tolv måneder. Tilsvarende var kredittveksten mot bedriftskundesegmentet 22 prosent eller 197 millioner kroner. Etter flere år med relativt beskjedne investeringer blant lokale bedrifter i Sunndal, ser vi nå et tiltagende aktivitetsnivå. Flere prosjekter er under planlegging og er igangsatt, og hvor Sunndal Sparebank er den foretrukne partner på finansieringssiden.

Innskudd utgjorde 3,1 milliarder kroner ved utgangen av tredje kvartal. Veksten siste tolv måneder er på 9,9 prosent eller 278 millioner kroner. Innskuddsdekningen utgjorde 77,9 prosent ved utgangen av kvartalet.

Utsiktene fremover

– Sunndal Sparebank er lønnsom og meget solid. Aktivitetsnivået er høyt med sterk kunde- og kredittvekst som resultat. Vår erfaring er at vi framstår som en attraktiv finansiell medspiller for personer og bedrifter som skal realisere sine drømmer. Forretningsmodellen med fysisk tilstedeværelse, dyktige rådgivere og høy gjennomføringskraft har vært viktige forutsetninger for den gode utviklingen vi har hatt de senere årene, sier Engdahl.

– 2021 tegner å bli et godt økonomisk år for Sunndal Sparebank og utbyttepolitikken med et planlagt kontantutbyttenivå på mellom 70-100 prosent ligger fast, sier Engdahl.

– Basert på signaler fra Norges Bank vil styringsrenten øke gradvis i tiden framover, og vil trolig ligge om lag 1 prosentpoeng høyere enn den gjør i dag om ett år. Dette vil styrke det økonomiske grunnlaget for norsk banksektor i tiden som kommer, sier Engdahl.

Hovedtall 3. kvartal 2021 (samme periode i 2020 i parentes):

  • Resultat før skatt 50,2 MNOK (38,9)
  • Egenkapitalavkastning etter skatt 9,8 prosent (8,8)
  • Kostnadsprosent 50,0 prosent (45,5)
  • 12-måneders utlånsvekst inklusive Eika Boligkreditt 15,6 prosent (12,5)
  • 12-måneders innskuddsvekst 9,9 prosent (20,6)
  • Innskuddsdekning 77,9 prosent (78,6)
  • Ren kjernekapitaldekning 20,8 prosent (17,7)
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 8 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 9 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Geir Ole Sætremyr 11 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu har I ein tidlegare kommentar uttalt at eg ikkje er forankra I Naturvernforbundet.  Då har eg utfordra deg til ...
Anne Mari Sandshamn 11 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøSå klart Skålavegen er et fergeavløsning! Den erstattet en fergerute, ikke sant?  
Terje Sundsbø 12 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSpørsmålet var: Jernbane er en av ulike transportløsninger, på samme måte som vei. Da er det vel rimelig at de ...
Terje Sundsbø 17 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnDet er du som sprer løgner. På samme måte som Vigrasambandet på Sunnmøre, ble Skålavegen/Fannefjordtunnelen i Romsdal privatfinansiert. Etter den ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse