Annonse
Annonse
Del på Facebook
Stengt fødeavdeling på Kristiansund sykehus. Foto: Steinar Melby / KSU.NO
Stengt fødeavdeling på Kristiansund sykehus. Foto: Steinar Melby / KSU.NO

Helse Møre og Romsdal stenger nå en avdeling på grunn av en sykemelding. Ikke bare skaper dette usikkerhet for fødekvinner, men det skaper også unødvendig bekymring til den som er usikker på om hen har en jobb å gå tilbake til.

En del av jobben er å holde fødeavdelingen åpen

Klinikksjef Georg Johnsen uttaler til Rbnett 2. august at «vi har store utfordringer vi heller burde bruke tida på». Til Johnsen vil vi si at det er en del av hans og ledelsen i helseforetakets jobb å klare å holde en fødeavdeling åpen. Bunadsgeriljaen har siden 2019 påvist mangler i arbeidet med å sikre en stabil bemanningssituasjon.

I 2019 ville Helse Møre og Romsdal stenge fødeavdelingen med begrunnelse dårlig kvalitet som følge av økende «trend» i antall keisersnitt. Dette ble tilbakevist av fagfolk i statistikk – ett års litt høyere tall kan ikke kalles en trend. Konsekvensene dette fikk var at alle fagorganisasjoner ved sykehuset i Kristiansund sendte mistillitsforslag mot ledelsen som medførte at to i ledelsen i Helse Møre og Romsdal ble forfremmet.

Søker etter vikarer selv om de er uønsket

Helseforetaket har annonsert etter vikarer til Kristiansund og fast ansatte til Molde. Ordlyden i stillingsannonsene har også vært forskjellige – Molde som arbeids- og bosted ble fremhevet, mens dette avsnittet i utlysninger til Kristiansund manglet. Vi kan heller ikke forstå logikken i at det søkes etter vikarer, men samtidig sier de at vikarer er uønsket.  

Det virket også som at helseforetaket ble tatt på senga da to gynekologer som har jobbet på fødeavdelingen i Kristiansund i flere ti-år «plutselig» hadde nådd pensjonsalder. Den ene jobber nå 50 % poliklinisk med urologipasienter.

Kudos til lokalt rekrutteringsteam

Det lokale rekrutteringsteam har gjort en glimrende jobb med å rekruttere til fødeavdelingen i Kristiansund. Det har vært tøft, men ikke umulig! Det finnes faktisk fagfolk som vil jobbe på et lite sykehus i en trivelig småby. Da avdelingen åpnet i juni 2022 hadde de 4 gynekologer på plass, en gynekolog ansatt som nå holder på å lære seg norsk og som flytter til Kristiansund i høst, en avdelingsleder som også er gynekolog, to lis-leger hvorav en er konstituert overlege og en gynekolog i 50 % på poliklinikk. Til sammen åtte heltid og e deltid med gynekolog/legekompetanse.

En av disse går ut i permisjon, men dette har vært varslet lenge – nesten ni måneder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En skal på PLANLAGT spesialisering – dette kom heller ikke brått på.

Ikke forberedt på sykemelding

Det er da en sykemelding ledelsen av våre sykehus ikke var forberedt på. Hvor ironisk er ikke det.

Hvis helseforetaket ikke har løst de lenge varslede situasjonene har de nå 5, 5 gynekologer i Kristiansund. Dette er samme antall som de hadde før 2019 da de hadde åpent 24/7.

Forslag til fremdriftsplan for HMR

Men hva kunne de ha gjort er det mange som spør. Bunadsgeriljaen har ikke alle svar, men følgende vil være en god start eller alternativ som helseforetaket ikke uten videre kan forkaste fordi de ikke «vil»:

  1.  Annonsere! Det bør gjøres kjent at man mangler folk, hvis de skal kunne søke. Da helseforetaket annonserte utsatt åpning lå det ingen utlysninger ute! Til Tidens Krav opplyste helseforetaket at dette ville bli gjort når fellesferien var ferdig. Fra 1. til 4. august er det lagt ut seks utlysninger – ingen etter gynekolog i Kristiansund.
  2. Ta inn vikarer. Helseforetakene har selv gjort seg avhengige av vikarer. De kan da ikke si at de ikke «vil» ta inn vikarer når alternativet er å stenge en fødeavdeling og gjøre tilgjengeligheten verre for de fleste fødende fra Nordmøre. Hvilke fødeavdelinger i Helse Møre og Romsdal og i Helse Midt Norge klarer seg uten vikarer? Hvordan har de da organisert avdelingen?
  3. Bruke arbeidsgivers styringsrett. Når det oppstår uforutsette situasjoner kan arbeidsgiver omdisponere ansatte for en kortere eller lengre periode. Dette gjelder da både Helse Møre og Romsdal og Helse Midt-Norge. Helseforetaket kan her velge om de vil bruke gulrot (lønn) eller pisk. Lønnskompensasjon kan i mange tilfeller motvirke ulempen. Eksempelvis får leger fra St. Olavs som tar vakter i Røros 75.000,- pr uke.
  4. Avdelingsleder kan fritas fra lederoppgaver for å jobbe 100 % som gynekolog inntil bemanningssituasjonen er løst.
  5. Spesialisering kan i en kort periode utsettes.
  6. Lønn. Helse Møre og Romsdal har fått 25 millioner for å holde fødeavdelingen i Kristiansund åpen. Det er da rom for å tilby gynekologer fra andre sykehus attraktiv lønn for å ta ekstravakter i Kristiansund. Man kan her også inngå langsiktige avtaler med få – da unngår man også til stadighet nye vikarer. Som nevnt over; leger får 75.000,- per uke for å ta vakter på Røros.
  7. Søke i nettverket. Har man en stillingsutlysning er det lettere for flere å søke i eget nettverk – også for folk som ikke er ansatt i helseforetaket.

Ber om oversikt over hva som er gjort

Vi ber også om en detaljert oversikt over alle tiltak for å rekruttere til avdelingen siden 1. januar 2022. Alle rekrutteringstiltak foretatt fra inngangen av juni bes spesielt om å oppgis samt en redegjørelse for hvordan tiltakene er utført og hvem som har hatt ansvaret.


Av: 
Ingrid Uthaug, styreleder Bunadsgeriljaen og Marie Grødahl Brekkan, daglig leder Bunadsgeriljaen

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
Havets sølv – kystens gull

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Innlogging

Siste kommentarer

Bjørn Arild Reed Jacobsen 5 timer siden Kunnskapsløse Frank Sve slår til igjen
Å legge seg ut med Rasmussen er ingen enkel oppgave. Der folk synser, tror og påstår uverifiserte "sannheter" møter RR ...
Terje Sundsbø 5 timer siden Hjelset nærmest for store deler av Nordmøre
Når det gjelder selve reisetidene, kan det være greit å benytte relevante målepunkt. Jeg har brukt disse punktene:Hjelset: https://goo.gl/maps/r9DxyE6dAyRWc4Pu6Kristiansund: https://goo.gl/maps/2oE9cz1jA3vn1QEM8Jeg ...
Terje Sundsbø 14 timer siden Hjelset nærmest for store deler av Nordmøre
En oppklaring om nærhet. Hvilket sykehus vil en ambulansesjåfør velge: det som er nærmest i antall kilometer, eller det som ...
Terje Sundsbø 14 timer siden Kunnskapsløse Frank Sve slår til igjen
Siden Frank Sve mener at Romsdalsaksen er et risikofritt alternativ, så må han ha full tillit til de som har ...
Terje Sundsbø 18 timer siden Hjelset nærmest for store deler av Nordmøre
Om noen savner et lite historisk tilbakeblikk, så kan dette være noe: https://www.tk.no/kritiske-sporsmal-til-ordforer-kjell-neergaard/o/5-51-940257
jon ingar eik 1 dager siden Møreaksen og tillit
SVV har angående lojal, er kun det til seg selv, og sine kameraderi kammerater lokalt, ansvar til jordskjelv, sikkerhet, og ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte