Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
Del på Facebook
Stengt fødeavdeling på Kristiansund sykehus. Foto: Steinar Melby / KSU.NO
Stengt fødeavdeling på Kristiansund sykehus. Foto: Steinar Melby / KSU.NO

Helse Møre og Romsdal stenger nå en avdeling på grunn av en sykemelding. Ikke bare skaper dette usikkerhet for fødekvinner, men det skaper også unødvendig bekymring til den som er usikker på om hen har en jobb å gå tilbake til.

En del av jobben er å holde fødeavdelingen åpen

Klinikksjef Georg Johnsen uttaler til Rbnett 2. august at «vi har store utfordringer vi heller burde bruke tida på». Til Johnsen vil vi si at det er en del av hans og ledelsen i helseforetakets jobb å klare å holde en fødeavdeling åpen. Bunadsgeriljaen har siden 2019 påvist mangler i arbeidet med å sikre en stabil bemanningssituasjon.

I 2019 ville Helse Møre og Romsdal stenge fødeavdelingen med begrunnelse dårlig kvalitet som følge av økende «trend» i antall keisersnitt. Dette ble tilbakevist av fagfolk i statistikk – ett års litt høyere tall kan ikke kalles en trend. Konsekvensene dette fikk var at alle fagorganisasjoner ved sykehuset i Kristiansund sendte mistillitsforslag mot ledelsen som medførte at to i ledelsen i Helse Møre og Romsdal ble forfremmet.

Søker etter vikarer selv om de er uønsket

Helseforetaket har annonsert etter vikarer til Kristiansund og fast ansatte til Molde. Ordlyden i stillingsannonsene har også vært forskjellige – Molde som arbeids- og bosted ble fremhevet, mens dette avsnittet i utlysninger til Kristiansund manglet. Vi kan heller ikke forstå logikken i at det søkes etter vikarer, men samtidig sier de at vikarer er uønsket.  

Det virket også som at helseforetaket ble tatt på senga da to gynekologer som har jobbet på fødeavdelingen i Kristiansund i flere ti-år «plutselig» hadde nådd pensjonsalder. Den ene jobber nå 50 % poliklinisk med urologipasienter.

Kudos til lokalt rekrutteringsteam

Det lokale rekrutteringsteam har gjort en glimrende jobb med å rekruttere til fødeavdelingen i Kristiansund. Det har vært tøft, men ikke umulig! Det finnes faktisk fagfolk som vil jobbe på et lite sykehus i en trivelig småby. Da avdelingen åpnet i juni 2022 hadde de 4 gynekologer på plass, en gynekolog ansatt som nå holder på å lære seg norsk og som flytter til Kristiansund i høst, en avdelingsleder som også er gynekolog, to lis-leger hvorav en er konstituert overlege og en gynekolog i 50 % på poliklinikk. Til sammen åtte heltid og e deltid med gynekolog/legekompetanse.

En av disse går ut i permisjon, men dette har vært varslet lenge – nesten ni måneder.

annonse

En skal på PLANLAGT spesialisering – dette kom heller ikke brått på.

Ikke forberedt på sykemelding

Det er da en sykemelding ledelsen av våre sykehus ikke var forberedt på. Hvor ironisk er ikke det.

Hvis helseforetaket ikke har løst de lenge varslede situasjonene har de nå 5, 5 gynekologer i Kristiansund. Dette er samme antall som de hadde før 2019 da de hadde åpent 24/7.

Forslag til fremdriftsplan for HMR

Men hva kunne de ha gjort er det mange som spør. Bunadsgeriljaen har ikke alle svar, men følgende vil være en god start eller alternativ som helseforetaket ikke uten videre kan forkaste fordi de ikke «vil»:

  1.  Annonsere! Det bør gjøres kjent at man mangler folk, hvis de skal kunne søke. Da helseforetaket annonserte utsatt åpning lå det ingen utlysninger ute! Til Tidens Krav opplyste helseforetaket at dette ville bli gjort når fellesferien var ferdig. Fra 1. til 4. august er det lagt ut seks utlysninger – ingen etter gynekolog i Kristiansund.
  2. Ta inn vikarer. Helseforetakene har selv gjort seg avhengige av vikarer. De kan da ikke si at de ikke «vil» ta inn vikarer når alternativet er å stenge en fødeavdeling og gjøre tilgjengeligheten verre for de fleste fødende fra Nordmøre. Hvilke fødeavdelinger i Helse Møre og Romsdal og i Helse Midt Norge klarer seg uten vikarer? Hvordan har de da organisert avdelingen?
  3. Bruke arbeidsgivers styringsrett. Når det oppstår uforutsette situasjoner kan arbeidsgiver omdisponere ansatte for en kortere eller lengre periode. Dette gjelder da både Helse Møre og Romsdal og Helse Midt-Norge. Helseforetaket kan her velge om de vil bruke gulrot (lønn) eller pisk. Lønnskompensasjon kan i mange tilfeller motvirke ulempen. Eksempelvis får leger fra St. Olavs som tar vakter i Røros 75.000,- pr uke.
  4. Avdelingsleder kan fritas fra lederoppgaver for å jobbe 100 % som gynekolog inntil bemanningssituasjonen er løst.
  5. Spesialisering kan i en kort periode utsettes.
  6. Lønn. Helse Møre og Romsdal har fått 25 millioner for å holde fødeavdelingen i Kristiansund åpen. Det er da rom for å tilby gynekologer fra andre sykehus attraktiv lønn for å ta ekstravakter i Kristiansund. Man kan her også inngå langsiktige avtaler med få – da unngår man også til stadighet nye vikarer. Som nevnt over; leger får 75.000,- per uke for å ta vakter på Røros.
  7. Søke i nettverket. Har man en stillingsutlysning er det lettere for flere å søke i eget nettverk – også for folk som ikke er ansatt i helseforetaket.

Ber om oversikt over hva som er gjort

Vi ber også om en detaljert oversikt over alle tiltak for å rekruttere til avdelingen siden 1. januar 2022. Alle rekrutteringstiltak foretatt fra inngangen av juni bes spesielt om å oppgis samt en redegjørelse for hvordan tiltakene er utført og hvem som har hatt ansvaret.


Av: 
Ingrid Uthaug, styreleder Bunadsgeriljaen og Marie Grødahl Brekkan, daglig leder Bunadsgeriljaen

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje G. Finnøy 32 minutter siden MA InterCity – Når utgangspunktet er som galest
@Terje SundsbøFlertallet i fylket er veldig tydelig på at oversjøisk løsning foretrekkes fremfor gigantomani prosjektet.At omveien er ett produkt av lobbyisme, ...
I og med at enkelte omvei tilhengere stadig prøver å fremstille utfallet skråsikkert som bestemt, pengene på konto, spaden satt ...
@Anne Mari SandshamnIngen ting av det du opprinnelig skrev var å lese i linken til Sunnmørsposten, som du opprinnelig viste til. Jeg ...
Anne Mari Sandshamn 16 timer siden MA InterCity – Når utgangspunktet er som galest
@Terje SundsbøIkke meg som har funnet på dette, ville bare vise deg hva transport firma velger. Som ser om du leste ...
@Anne Mari SandshamnDet svaret til slutt som du nå viser til står ikke i leserinnlegget du linket til, og heller ikke i ...
Anne Mari Sandshamn 20 timer siden MA InterCity – Når utgangspunktet er som galest
@Terje SundsbøHvorfor skal jeg se fram til det?  hva han ( og i grunn du og ) mener er irrelevant for ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte